freska-psaria-7-symvoyles-apo-psarades-gia-na-ta-xechorisete-apo-ta-katepsygmena-19551
08:45

Φρέσκα ψάρια: 7 συμβουλές από ψαράδες για να τα ξεχωρίσετε από τα κατεψυγμένα

08:45
Χριστίνα Προφαντή

Το φρέσκο ψάρι έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά του, είτε από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς μας, είτε από το σούπερ μάρκετ.

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» αναφέρει και όχι άδικα μία παροιμία και αποτυπώνει την αλήθεια που ισχύει και για τα ψάρια.

Advertisement

Φρέσκο ψάρι: Πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Advertisement

Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουζίνας που κυκλοφορεί στο εμπόριο σε αρκετές μορφές, αλλά εμείς προτιμάμε το φρέσκο, καθώς είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Advertisement

Κατά πόσο όμως ένα φρέσκο ψάρι είναι όντως φρέσκο; Ξέρουμε πως να το ξεχωρίζουμε; Επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε όποιον μας δίνει συμβουλές, πρέπει να «ξυπνήσουμε» τις δικές μας αισθήσεις και να κρίνουμε με βάσει όσα βλέπουμε, μυρίζουμε και αγγίζουμε.

Advertisement

Το newsbeast.gr επισκέφτηκε την ιχθυαγορά της Βαρβακείου και μίλησε με ειδικούς που εξήγησαν πως μπορούμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ φρέσκου και μπαγιάτικου ψαριού σε πολύ σύντομο χρόνο.

«Το φρέσκο ψάρι ξεχωρίζεται κυρίως από τη φωτογραφία. Όπως δηλαδή ο άνθρωπος. Ο χλωμός που είναι άρρωστος με τον ”κόκκινο” που είναι υγιής» τονίζει o πρόεδρος ιχθυοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Σπύρος Κοράκης και δίνει βασικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προβούμε στη σωστή αγορά.

Advertisement

Φρέσκο ψάρι: Μάτια λαμπερά, σπάραχνα κόκκινα και γυαλιστερό δέρμα

«Όταν το κρατάμε από το κεφάλι το ψάρι πρέπει να στέκεται ντούρος. Να μην πέφτει και να μην λυγίζει» εξηγεί και εστιάζει στο πόσο σημαντικό είναι τα μάτια να μην είναι θολά, τα σπάραχνα να είναι κόκκινα και το δέρμα να γυαλίζει.

Φρέσκο ψάρι: Πέντε «χρυσοί» κανόνες για την αγορά του

Το σχήμα

«Το φρέσκο ψάρι πρέπει να στέκεται σαν σπαθί» αναφέρει ο πρόεδρος ιχθυοπωλών της Βαρβακείου αγοράς τονίζοντας πως δεν πρέπει να λυγίζει ή να πέφτει.

Τα μάτια δεν πρέπει να είναι θολά

Ένα από τα γνωρίσματα του φρέσκου ψαριού είναι τα λαμπερά μάτια. Μόλις τα κοιτάξουμε καταλαβαίνουμε. Εάν είναι θολά κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να εξέχουν και να βγάζουν ζωντάνια.

Τα σπάραχνα

Μας ενδιαφέρει να έχουν κόκκινο χρώμα και να είναι υγρά.

Η γυαλάδα

Τα ψάρια που δεν είναι φρέσκα δεν γυαλίζουν. Αποκτούν μία όψη σαν αυτή που έχει ο πάγος και είναι θαμπά.

Η μυρωδιά και η γεύση

Όταν είναι νωπό το ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα. Φέρνοντάς το κοντά στη μύτη μας να νομίζουμε πως μόλις βγήκε από το θαλασσινό νερό. Όταν μαγειρευτεί η γεύση του θα πρέπει είναι έντονη ενώ εάν είναι μπαγιάτικο η αίσθηση που θα αφήσει στον ουρανίσκο θα είναι αδιάφορη.

Φρέσκο ψάρι: Να μην μπει το δάχτυλο στη σάρκα και να μην δημιουργηθεί βαθούλωμα

Για να δείτε εάν το ψάρι είναι όντως φρέσκο θα πρέπει να κάνετε ένα μικρό τεστ. Αφού πρώτα ελέγξετε εάν είναι μαλακό και δεν υπάρχουν σημεία του που να δείχνουν παγωμένα (σαν δηλαδή να έχει μπει στην κατάψυξη) πιέστε το με το δάχτυλό σας. Σε περίπτωση που το δάχτυλο σας μπει μέσα στη σάρκα του ψαριού ή όταν το απομακρύνετε έχει δημιουργήσει βαθούλωμα καλό θα είναι να μην το προτιμήσετε.

Φρέσκο ψάρι: Λέπια προσκολημμένα στο δέρμα και πτερύγια σκληρά

Τα φρέσκα ψάρια έχουν λέπια γυαλιστερά και καλά προσκολημμένα στο δέρμα, έτσι είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. Επίσης τα πτερύγιά τους είναι σκληρά και όταν επεκταθούν επανέρχονται στη θέση τους αμέσως.

Φρέσκο ψάρι: Όχι στα ψάρια χωρίς κεφάλι

«Όταν βλέπουμε ψάρι χωρίς κεφάλι σημαίνει πως έχει καθυστερήσει να πουληθεί» αναφέρει ο Σπύρος Κοράκης εξηγώντας πως εάν το ψάρι είναι φρέσκο «δεν συμφέρει να κόβουν το κεφάλι καθώς χάνεται από την πώλησή του ακόμη και μισό κιλό. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως για να δεχτεί ο παραγωγός ή ο πωλητής να το κόψει σημαίνει πως έχει περάσει η ημέρα και κοιτάει πως να το διώξει».

Φρέσκο ψάρι: Διατηρείται περίπου μία εβδομάδα σε παγόνερο

Το ψάρι μπορεί να παραμείνει φρέσκο για μία περίπου εβδομάδα (έξι με επτά ημέρες) με καλή βέβαια διατήρηση.

«Μπορεί να είναι δύο ωρών αλλά από τη στιγμή που βγήκε από τη θάλασσα να το άφησαν στον ήλιο, να έχει μαλακώσει και έτσι να μην αντέξει ούτε μία μέρα» σημειώνει ο πρόεδρος ιχθυοπωλών της Βαρβακείου αγοράς και αναφέρει:

«Όπως βγει από τη θάλασσα πρέπει να τοποθετηθεί σε παγόνερο και έτσι για έξι με επτά ημέρες στο ψυγείο θα είναι σαν ζωντανό».

Φρέσκα ψάρια: Οι τιμές ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν στα 15 ευρώ ανά κιλό

Στην ιχθυαγορά της Βαρβακείου μπορεί ο καθένας να βρει φρέσκα ψάρια ακόμη και από ένα ευρώ το κιλό.

Τα αφρόψαρα (γαύρος, σαρδέλα, γόπα, μελανούργια) ξεκινούν από ένα με δύο ευρώ το κιλό

Το γαριδάκι το ψιλό κυμαίνεται στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό

Οι τσιπούρες και τα λαβράκια ξεκινούν από 6 ευρώ το κιλό και αναλόγως με το μέγεθός τους η τιμή ανεβαίνει

Τα μπακαλιαράκια ξεκινούν από 7 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι 10

Η τιμή κιλού για τις κουτσομούρες και τα μπαρμπούνια κυμαίνεται από 10 με 15 ευρώ.