katharismos-foyrnoy-me-lemoni-6-eykoloi-tropoi-gia-na-ton-kanete-na-astraftei-san-kainoyrios-33528
11:30

Καθαρισμός φούρνου με λεμόνι: 6 εύκολοι τρόποι για να τον κάνετε να αστράφτει σαν καινούριος

11:30
Νίκη Μουλά

Ο καθαρισμός του φούρνου με λεμόνι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αμέσως μετά από κάθε χρήση του, ώστε να είναι πεντακάθαρος μέχρι την επόμενη φορά που θα λειτουργήσει.

Μια από τις βασικότερες ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα και γενικότερα στο σπίτι είναι ο φούρνος. Ειδικά, εάν μαγειρεύεις συχνά, είναι λογικό να βρομίζεται με διάφορα υπολείμματα, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να μένει καθαρός για τις μελλοντικές χρήσεις.

Advertisement

Καθαρισμός του φούρνου με λεμόνι: Εξαφανίζεται αποτελεσματικά οποιοσδήποτε λεκές

Advertisement

Ο καθαρισμός φούρνου με λεμόνι ή αμμωνία αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για να εξαφανίσεις αποτελεσματικά οποιοδήποτε λεκέ. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να διαλέξεις εκείνη που σου φαίνεται ευκολότερη. Βέβαια, έχε στο νου σου ότι όσο ξεραίνεται ένας λεκές τόσο πιο δύσκολα φεύγει και ίσως χρειαστείς παραπάνω από μία προσπάθειες.

Advertisement

Καθαρισμός του φούρνου με λεμόνι: Απολυμαίνει και χαρίζει άρωμα φρεσκάδας

Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του σπιτιού. Προτιμάται κυρίως για τις απολυμαντικές του ιδιότητες και το άρωμα φρεσκάδας που δίνει σε έναν χώρο. Επίσης, εάν δεν έχεις στο σπίτι σου, πρόκειται για ένα υλικό που μπορείς να βρεις πολύ εύκολα ακόμα και στο κοντινό σου mini market. Ειδικά εάν δεν είσαι fan των χημικών καθαριστικών, τότε είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτείς τη δράση του.

Advertisement

1η Μέθοδος

Advertisement

Η δραστικότερη λύση είναι να καθαρίσεις εξ’ ολοκλήρου το φούρνο και όχι μεμονωμένα σημεία του. Επομένως, ο καθαρισμός φούρνου με λεμόνι ξεκινά με το να κόψεις ένα λεμόνι στη μέση και να περάσεις όλη την επιφάνεια του φούρνου με τα δύο κομμάτια. Προσπάθησε να τρίβεις ελαφρώς τις επιφάνειες, σιγουρεύοντας όμως παράλληλα ότι αφήνεις χυμό από το λεμόνι.

Στη συνέχεια, βάλε πάνω στις δύο λεμονόκουπες λίγη μαγειρική σόδα στην καθεμιά. Η μαγειρική σόδα έχει την τάση να απορροφά οποιαδήποτε δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να υπάρχει. Τοποθέτησε, λοιπόν, τα δύο μέρη του λεμονιού στο φούρνο για μια ολόκληρη νύχτα. Το επόμενο πρωί βγαλ’ τες και πέρασε το φούρνο με ένα βρεγμένο και καθαρό πανί.

Καλό θα ήταν να το έχεις ποτίσει και με ξύδι για να μυρίζει ωραία ο φούρνος σου. Ενώ με τις δύο λεμονόκουπες μπορείς να τρίψεις τις σχάρες του φούρνου αφαιρώντας τους επίμονους λεκέδες.

2η Μέθοδος

Η δεύτερη μέθοδος αφορά περισσότερο την απολύμανση του φούρνου και όχι τόσο την αφαίρεση των δύσκολων λεκέδων. Ρίξε, λοιπόν, το χυμό από δύο λεμόνια σε ένα σκεύος μαζί με λίγο νερό. Στο σημείο αυτό έχεις δύο εναλλακτικές.

Η πρώτη είναι να βάλεις το υγρό σε μια κατσαρόλα να την αφήσεις να βράσει και μετά να την τοποθετήσεις στο φούρνο. Ενώ στη δεύτερη μπορείς να βάλεις το μείγμα σε σκεύος που να είναι κατάλληλο για φούρνο και να τον ανοίξεις στους 250 για μισή ώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις θα δημιουργηθούν υδρατμοί με άρωμα λεμόνι που έχουν απολυμαντική δράση. Μόλις έχει πια κρυώσει η κατσαρόλα ή το σκεύος αντίστοιχα, βγάλε την/το από το φούρνο και καθάρισε τα τοιχώματα με ένα καθαρό πανί.

Καθαρισμός του φούρνου με λεμόνι: Συνδυάστε και μαγειρική σόδα

3η Μέθοδος

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι ο καθαρισμός φούρνου με λεμόνι και μαγειρική σόδα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών κάνει θαύματα! Πρόκειται για την καταλληλότερη μέθοδο αν θέλεις να αφαιρέσεις μεμονωμένους δύσκολους λεκέδες και βρομιές, όπως τα λίπη. Φτιάξε μια πάστα από χυμό λεμονιού και σόδας και άπλωσέ την πάνω στους λεκέδες. Άφησε το μείγμα να δράσει για μιάμιση ώρα, έπειτα τρίψε με ένα σφουγγάρι και καθάρισε τα υπολείμματα.

4η Μέθοδος

Εάν ο σκοπός σου είναι ο πλήρης καθαρισμός φούρνου με λεμόνι, τότε χρησιμοποίησε την εξής συνταγή απ’ άκρη σε άκρη. Δημιούργησε ένα μείγμα από 3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας, χυμό από ένα λεμόνι και πρόσθεσε κουταλιά- κουταλιά νερό μέχρι να γίνει μια πάστα. Άπλωσε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του φούρνου, ακόμα και στην πόρτα του και άφησέ το από 4 ώρες μέχρι όλη τη νύχτα, αναλόγως πόσο βρόμικος είναι.

Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, αφαίρεσε την πάστα με ένα χαρτί. Στη συνέχεια, βούτηξε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί σε ζεστό νερό με σαπούνι και τρίψε μέχρι να λάμψει ο φούρνος σου!

5η Μέθοδος

Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά ένα “κομμάτι” του φούρνου και αυτό είναι οι σχάρες. Εάν τις χρησιμοποιήσεις για να ψήσεις πάνω τους, τότε σίγουρα θα έχουν υπολείμματα. Για να τα αφαιρέσεις εύκολα μούλιασέ τες για 4 ώρες σε μια λεκάνη με νερό, χυμό από ένα λεμόνι και δύο κουταλάκια μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια, πάρε ένα σφουγγάρι και τρίψ’ τες με τη σκληρή μεριά για να εξαφανίσεις οποιαδήποτε βρομιά.

Καθαρισμός του φούρνου με λεμόνι: Βρίσκει εφαρμογή και στον φούρνο μικροκυμάτων

6η Μέθοδος

Ο καθαρισμός φούρνου με λεμόνι βρίσκει εφαρμογή και στο φούρνο μικροκυμάτων. Το να ζεσταίνεις φαγητό και να πιτσιλάει στο εσωτερικό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Για αυτό σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων ρίξε νερό χυμό από δύο λεμόνια, μερικές ολόκληρες φέτες και ένα κουταλάκι μαγειρικής σόδας. Βαλ’ το σε λειτουργία για 3-4 λεπτά. Μόλις το ανοίξεις θα δεις ότι έχουν δημιουργηθεί υδρατμοί. Αυτοί πέρα από ωραίο άρωμα, θα βοηθήσουν στην απολύμανση και οι λεκέδες θα αφαιρεθούν εύκολα σκουπίζοντάς τους με ένα πανί.