moychla-stoys-toichoys-kai-sto-tavani-3-tropoi-gia-na-tin-exafanisete-kai-pos-na-tin-prolavete-prin-emfanistei-23819
11:35

Μούχλα στους τοίχους και στο ταβάνι: 3 τρόποι για να την εξαφανίσετε και πως να την προλάβετε πριν εμφανιστεί

11:35
Newsroom

Απαλλαγείτε από τη μούχλα: Η μούχλα αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο εφιάλτη των νοικοκυρών. Αυτό, διότι δύσκολα μπορεί κάποιος να την αφαιρέσει. Ωστόσο, αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει, επειδή δεν χρησιμοποιείται η κατάλληλη μέθοδος. Για να δώσετε λύση στο πρόβλημα της μούχλας δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ακόλουθες οδηγίες. Αναλυτικότερα:

Απαλλαγείτε από τη μούχλα – Συμβουλές για το σπίτι: Καθαρισμός, με χλωρίνη

Υλικά:

– Χλωρίνη πλυντηρίου αραιωμένη με νερό

– Μπουκάλι με σύστημα ψεκασμού

– Πλαστικά γάντια

– Μάσκα μιας χρήσης

Advertisement

Εκτέλεση:

– Πριν ξεκινήσεις φόρεσε πλαστικά γάντια και μάσκα μιας χρήσεως.

– Καλό είναι δηλαδή να μην έρθεις σε άμεση επαφή με τη μούχλα.

– Θα χρειαστεί επίσης να ανοίξεις τα παράθυρα, για να αναπνέει όχι μόνο ο χώρος αλλά και εσύ όσο καθαρίζεις την υγρασία.

– Στρώσε στο πάτωμα εφημερίδες ή ένα χαρτόνι.

– Αραίωσε στη συνέχεια τη χλωρίνη με νερό, σε αναλογία 1 προς 8, μέσα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε επιμελώς στα σημεία όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.

– Η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό και θα εξαφανίσει τα ίχνη μούχλας. Επειδή η χλωρίνη αποχρωματίζει τα ρούχα, φόρεσε κάτι πρόχειρο.

– Άφησε το μείγμα να δράσει και να στεγνώσει καλά η επιφάνεια, πριν επιστρέψεις στη θέση τους τα έπιπλα.

– Όπως καταλαβαίνεις όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να τρίψεις, αλλά δεν πρέπει κιόλας, γιατί με το τρίψιμο η μούχλα θα εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του χώρου.

Απαλλαγείτε από τη μούχλα – Συμβουλές για το σπίτι: Καθαρισμός, με βόρακα

Σε αντίθεση με τη χλωρίνη ο βόρακας είναι ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού που δεν εκπέμπει χημικές ουσίες ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις και αποτελεί εξαιρετική λύση κατά της μούχλας. Για να απομακρύνεις τους ανεπιθύμητους μύκητες θα χρειαστείς:

Advertisement

Υλικά:

– Βόρακα (θα τον βρεις σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία)

– Βούρτσα

– Βαμβακερό πανί

– Πλαστικά γάντια

– Μάσκα μιας χρήσης

– Λεκανίτσα

Advertisement

Εκτέλεση:

– Φόρεσε μάσκα, γάντια και ανακάτεψε 4 κουταλιές της σούπας βόρακα με χλιαρό νερό στη λεκανίτσα σου.

– Θα βάλεις τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βγει ένα συμπαγές μείγμα, σαν πάστα.

– Με τη βοήθεια της βούρτσας άπλωσε το μείγμα στα προβληματικά σημεία, χωρίς όμως να τρίψεις.

– Άφησε το μείγμα να δράσει για 2 με 3 ώρες.

– Στη συνέχεια σκούπισε απαλά με καθαρό πανί.

– Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Απαλλαγείτε από τη μούχλα – Συμβουλές για το σπίτι: Αιτίες και αντιμετώπιση

– Έχει σπάσει σωλήνας νερού: Αν το πρόβλημα της υγρασίας εμφανίστηκε ξαφνικά και σε ένα συγκεκριμένο μόνο σημείο, τότε είναι πιθανό να υπάρχει κάποια υδραυλική βλάβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υγρασία συναντάται συνήθως στους φωταγωγούς, στις αποχετεύσεις της κουζίνας και του μπάνιου, στις σωλήνες εξαερισμού που τέμνουν κάθετα τους τοίχους κτλ. Εδώ χρειάζεσαι έναν υδραυλικό, ο οποίος θα ελέγξει το συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού σου για τυχόν αθέατες διαρροές και φυσικά θα τις επισκευάσει.

– Το δωμάτιο δεν αερίζεται επαρκώς: Οι τοίχοι έχουν ανάγκη από επαρκή κυκλοφορία καθαρού αέρα. Γι΄αυτό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα καλό είναι να αφήνεις ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα για τουλάχιστον 10 με 20 λεπτά καθημερινά. Ανοίγοντας τα παράθυρα μπαίνει μέσα στο σπίτι ξηρότερος αέρας, ο οποίος θερμαίνεται στη θερμοκρασία δωματίου και απορροφά υδρατμούς από το εσωτερικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα ο υγρότερος εσωτερικός αέρας ρίχνεται προς τα έξω.

Advertisement

Στο θέμα με την αυξημένη υγρασία, κατά τους φθινοπωρινούς & χειμερινούς κυρίως μήνες, θα σε βοηθήσουν οι ειδικοί αφυγραντήρες. Βάλε την ειδική αυτή συσκευή σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείς, για να απορροφήσει όση περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί. Διάβασε τα 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις πριν επιλέξεις αφυγραντήρα. Ο αφυγραντήρας δρα προληπτικά, αλλά δεν θα εξαφανίσει την ήδη υπάρχουσα μούχλα στους τοίχους.

– Δεν υπάρχει καλή θερμομόνωση στους τοίχους: Τα προβλήματα με τη μούχλα βλέπεις ότι δημιουργούνται κυρίως στα δοκάρια, στις κολώνες, στα τοιχία και ιδιαίτερα σε γωνίες. Η υγρασία μάλιστα αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά κι αν δεν αντιμετωπιστεί, γρήγορα θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη επιφάνεια. Η εφαρμογή κάποιου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμοπρόσοψης στους τοίχους και την ταράτσα, θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως την ανάπτυξη της μούχλας στο σπίτι σου.

Advertisement