poso-kairo-diatiroyntai-sto-psygeio-i-stin-katapsyxi-25-gnosta-trofima-kai-fagita-45259
14:40

Πόσο καιρό διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη 25 γνωστά τρόφιμα και φαγητά

14:40
Newsroom

Πολλές φορές αγοράζουμε τρόφιμα με σκοπό να τα καταναλώσουμε άμεσα. Όμως, δεν ξέρουμε πόσο διάστημα μπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη προκειμένου να παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους. Τα λαχανικά και τα φρούτα, αν συντηρηθούν σωστά, δεν χάνουν τη γεύση τους. Πρόβλημα ωστόσο παρουσιάζουν οι λιπαρές τροφές, που ταγγίζουν.

Επειδή το να  πετάμε τα χρήματά μας άσκοπα σε μια εποχή που η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη εμείς βρήκαμε τρόπους που θα βοηθήσουν κάθε νοικοκυρά να κάνει οικονομία στα χρήματα που ξοδεύει για τη σίτιση της οικογένειας ώστε κανένα τρόφιμο να  μην μένει αναξιοποίητο και να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων.

Advertisement

Γενικές οδηγίες συντήρησης τροφίμων στο ψυγείο

Στα ψυγεία (όταν η κατάψυξη είναι στο επάνω μέρος) η θερμοκρασία των επάνω ραφιών είναι χαμηλότερη, ενώ των κάτω υψηλότερη.

• Στην πόρτα τοποθετείτε πάντα προϊόντα που θα καταναλώσετε άμεσα.

• Mη φορτώνετε με πολλά πράγματα το ψυγείο, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του και μη στοιβάζετε το ένα τρόφιμο πάνω στο άλλο.

• Aποθηκεύετε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα φυλλώδη είδη χωριστά από τα φρούτα.

• Aποθηκεύετε τα προϊόντα που αλλοιώνονται ευκολότερα ή που θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.

• Tρόφιμα με ισχυρές οσμές καλό είναι να τυλίγονται πριν μπουν στο ψυγείο και να μη βρίσκονται πολύ καιρό μαζί με προϊόντα που απορροφούν οσμές

Η διατήρηση των φρέσκων μυρωδικών

Συντήρηση: 5 μέρες
Κατάψυξη: μέχρι 12 μήνες

Advertisement

viraltopnews.gr

Advertisement

Η κατάψυξη είναι καλύτερη από την αποξήρανση, καθώς διατηρεί τη γεύση και το άρωμα των μυρωδικών. Είναι βολικό να καταψύξετε ψιλοκομμένα μυρωδικά σε σακουλάκια ή σε παγοκυψέλες μέσα σε λάδι ή νερό  έτσι ώστε να τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που μαγειρεύετε. Άλλωστε, αυτός ο τρόπος συντήρησης εξυπηρετεί καθώς κάποια μυρωδικά είναι εποχικά.

Η συντήρηση του ζωμού 

Συντήρηση: 3 μέρες
Κατάψυξη: μέχρι 6 μήνες

viraltopnews.gr

Advertisement

Ο ζωμός συμφέρει να καταψυχθεί: δεν χαλάει στην κατάψυξη και διατηρείται ως έχει. Αλλά είναι σημαντικό πριν το καταψύξετε, να το αφήσετε να κρυώσει στο ψυγείο. Έτσι,  δε θα χρειαστεί ποτέ να αγοράσετε κύβους ή άλλα υποκατάστατα που περιέχουν χημικά και συντηρητικά.

Για να μη μαυρίσουν γρήγορα οι μπανάνες 

Συντήρηση: 7 μέρες
Κατάψυξη: 3 μήνες

viraltopnews.gr

Οι μπανάνες μπορούν να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν είτε σε μια φρουτοσαλάτα, είτε ως υλικό σε παγωτό,  κέικ, γιαούρτι και σε γλυκά. Απλά θα πρέπει στην κατάψυξη να χρησιμοποιήσετε τις μπανάνες χωρίς φλούδα.

Advertisement

Κίτρινα σκληρά τυριά 

Συντήρηση: 3 εβδομάδες

Κατάψυξη: μέχρι 4 μήνες

viraltopnews.gr

Τα σκληρά τυριά διατηρούνται στη συντήρηση και την κατάψυξη μέσα σε συσκευασίες, αλουμινόχαρτο ή σε πλαστική μεμβράνη, χωρίς να αλλοιώνονται. Πασπαλίστε προεραιτικά το τριμμένο τυρί με αλεύρι ή άμυλο για να μη κολλήσει.

Η συντήρηση του τοματοπελτέ

Συντήρηση: 1 εβδομάδα
Κατάψυξη: μέχρι 4 μήνες

viraltopnews.gr

Συχνά αγοράζουμε μία ολόκληρη συσκευασία τοματοπελτέ, παρόλο που χρειαζόμαστε 1-2 κουταλιές. Μπορείτε να χωρίσετε τον τοματοπελτέ σε ατομικές μερίδες και να τον αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε παγοκυψέλες.

Λεμόνια

Συντήρηση: 4 εβδομάδες
Κατάψυξη:  4 μήνες

viraltopnews.gr

Για να μη χαλάσουν τα λεμόνια στο ψυγείο, στίψτε τον χυμό τους και καταψύξτε τον μέσα σε παγοκυψέλες. Έτσι χωρίς να κουραστείτε θα έχετε πάντα στη διάθεσή σας φρέσκο λεμόνι για τη μαγειρική σας.

Οι ξηροί καρποί δε θα ταγγίσουν 

Συντήρηση: μέχρι 6 μήνες
Κατάψυξη: μέχρι 2 χρόνια

viraltopnews.gr

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια κτλ εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας ή του ήλιου, αλλοιώνονται. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.

Βούτυρο

Συντήρηση: 3 μήνες
Κατάψυξη:  1 χρόνο

viraltopnews.gr

Το βούτυρο διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη. Κλείστε το ερμητικά, για να μην απορροφήσει άλλες μυρωδιές.

Αλεύρι

Θερμοκρασία δωματίου: 1-2 χρόνια
Κατάψυξη: 1-2 χρόνια

viraltopnews.gr

Για να μην αναπτυχθούν έντομα τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στο αλεύρι, φυλάξτε το στην κατάψυξη. Κλείστε το ερμητικά για να το προστατεύσετε από υγρασία και μυρωδιές.

Βρασμένο ρύζι

Συντήρηση: 4-6 μέρες
Κατάψυξη:   6 μήνες

viraltopnews.gr

Μπορείτε να καταψύξετε το ήδη βρασμένο ρύζι, διατηρώντας τη γεύση και την εμφάνιση. Κατά την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέστε λίγο νερό.

Ψωμί

Θερμοκρασία δωματίου: 7 μέρες
Κατάψυξη: 3 μήνες

viraltopnews.gr

Το φρέσκο ψωμί μπορεί να συντηρηθεί και στην κατάψυξη, διατηρώντας την γεύση του. Για να το αποψύξετε, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου ή ψήστε το για μερικά λεπτά στο φούρνο και θα είναι νόστιμο και τραγανό σαν να είναι ολόφρεσκο.

Δεν μπορείτε να καταψύξετε σε καμία περίπτωση τα παρακάτω προϊόντα 

Αυγά

Τα αυγά μέσα στο τσόφλι, μετά την απόψυξη χάνουν την αρχική τους υφή και τη γεύση τους. Το ασπράδι γίνεται μαλακό και ελαστικό.

viraltopnews.gr

Μαγιονέζα και γάλα

Το ίδιο και το γιαούρτι, τη κρέμα γάλακτος, το κεφίρ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά την απόψυξη γίνονται νερουλά και σβολιάζουν.

viraltopnews.gr

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά χάνουν την αρχική υφή τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υλικά σε συνταγές, αλλά δεν κάνουν πλέον ως άλειμμα σε ψωμί.

viraltopnews.gr

Κονσέρβες

Οποιοσδήποτε κονσέρβες, ειδικά με κάποιο ζωμό ή λάδι, κατά την ψύξη, μπορούν να σκάσουν. Επιπλέον, κατά την απόψυξη, το μέταλλο μπορεί να απορροφηθεί από το ίδιο το προϊόν.

viraltopnews.gr

Λάχανο

Όπως και μαρούλι, αγγούρι, ντομάτες, παντζάρια και άλλα λαχανικά κατά την απόψυξη αλλοιώνονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά μέσα σε πίτες, ραγού ή σούπες, αλλά σε σαλάτες δεν σερβίρονται πλέον.

viraltopnews.gr

Πατάτες

Οι ωμές πατάτες μετά την απόψυξη μπορούν να μαραθούν, να γίνουν πιο γλυκές και να μαυρίσουν. Οι τηγανητές πατάτες θα χάσουν την τραγανή τους υφή και θα γίνουν πιο πικρές. Συνιστάται να καταψύξετε μόνο βραστές πατάτες.

viraltopnews.gr

Συντήρηση σε θερμοκρασία δωματίου

Μπανάνες

Στο ψυγείο οι μπανάνες μαυρίζουν γρήγορα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει.

viraltopnews.gr

Ελαιόλαδο

Είναι σημαντικό να το διατηρείτε σε θερμοκρασία +12 – 16 °C. Στο ψυγείο το ελαιόλαδο μπορεί να πήξει και στον πάτο του μπουκαλιού να εμφανιστεί κατακάθι.

viraltopnews.gr

Σοκολάτα

Στο ψυγείο η σοκολάτα αλλοιώνεται και λευκαίνει από τους κρυστάλλους της ζάχαρης. Η υγρασία του ψυγείου μπορεί να δημιουργήσει μούχλα στην επιφάνειά της.

viraltopnews.gr

Κρεμμύδια

Η υψηλή υγρασία του ψυγείου μαλακώνει τα κρεμμύδια. Αρχίζουν να βγάζουν ρίζες και φύτρα ή πιάνουν μούχλα. Τα κρεμμύδια είναι καλύτερα να διατηρούνται σε  σκοτεινό ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από πατάτες.

viraltopnews.gr

Σκόρδο

Στο ψυγείο και το σκόρδο αρχίζει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Χάνει την καυτερή του γεύση. Συνιστάται να το διατηρείτε στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια.

viraltopnews.gr

Πατάτες

Σε κρύες συνθήκες, το άμυλο της πατάτας διασπάται σε σάκχαρο και οι πατάτες γίνονται αμυλώδεις και γλυκές. Συνιστάται να τις διατηρείτε σε ξηρό και δροσερό μέρος, για να αερίζονται, αλλά όχι σε κρύο.

viraltopnews.gr

Ντομάτες

Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 °C οι ντομάτες χάνουν το άρωμά και τη γεύση τους και γίνονται μαλακές.

viraltopnews.gr