Enimerotiko.gr
Οικονομία

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2019 – 2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα Αποτελέσματα και οι ενστάσεις

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2019 – 2020: Βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από τις αιτήσεις. Πρόκειται για την δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη νέα σχολική χρονιά.

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2019 – 2020: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι αρμόδιοι δηλώνουν με βεβαιότητα πως, κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ. Η διάθεση των vouchers στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θα γίνει από την πρώτη κιόλας κατανομή, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, παρουσία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι αιτούντες, μαζί με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περιγράφονται σε ΚΥΑ που αναμένεται να ανακοινωθεί. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ και εντός της προθεσμίας των 22 ημερών. Τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου. Τα οριστικά αποτελέσματαθα βγουν στις 15 Ιουλίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι άνεργες μητέρες, αλλά και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα. Αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι, το οικογενειακό εισόδημα, η εργασιακή θέση, η οικογενειακή κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμεΑ). Οι αιτήσεις των ΑμεΑ γίνονται δεκτές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη άλλο κριτήριο.

Πέρυσι υποβλήθηκαν 161.000 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκαν οι 141.000 και δόθηκαν 95.000 vouchers. Στη δεύτερη κατανομή εξυπηρετήθηκαν άλλες 32.000 περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός δομών περίπου 14.000 παιδιά.

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2019 – 2020: Ο λόγος που υποστηρίζουν πως δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός

Φέτος βρέθηκαν τα απαιτούμενα έξτρα κονδύλια (επιπλέον 36. εκατ. ευρώ, συνολικά 270 εκατ. ευρώ), ενώ επίσης, αυξημένες θα είναι από τον Σεπτέμβριο οι θέσεις στις δομές. Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, ξεκινώντας το νηπιαγωγείο από τα 4 έτη, απελευθερώνονται 9.000 θέσεις για βρέφη και νήπια. Χάρη στην ίδρυση νέων τμημάτων από τους δήμους σε ήδη υφιστάμενες δομές, προστίθενται άλλες 3.000 θέσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων, συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εναρμονιστούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τους με τις προδιαγραφές λειτουργίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την χρηματοδότηση των δήμων με έως 50.000 ευρώ ανά σταθμό και οι αιτήσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί αιτήσεις 103 δήμων για 495 σταθμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ.

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2019 – 2020: Στατιστικά στοιχεία του προβλήματος

Το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων φιλοξενίας βρεφών και νηπίων είναι έντονο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Φωτίου, 161 δήμοι δεν διαθέτουν βρεφικούς σταθμούς, 83 δήμοι έχουν 100 – 200 λιγότερες θέσεις από εκείνες που προσφέρει το πρόγραμμα και 48 έχουν διπλάσια ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις. Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στο συνολικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των παιδιών (σχολικά γεύματα κ.λπ.). Όπως ανέφερε, η σχετική χρηματοδότηση διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ φέτος. Η χρηματοδότηση της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν τα 822 εκατ. ευρώ.

Την ικανοποίηση της ΕΕΤΑΑ για την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εξέφρασε ο κ. Γκοτσόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει αποκτήσει αξιοπιστία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2014 συμμετείχαν 3.400 δομές, ενώ σήμερα φτάνουν τις 4.700. Μίλησε επίσης και για τη δημιουργία νέων σταθμών που χρηματοδοτούν και οι περιφέρειες. Ειδικότερα, με κονδύλια της περιφέρειας Αττικής, κατασκευάζονται 30 νέοι βρεφονηπιακοί δυναμικότητας 1.500 θέσεων. Πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία από φέτος και θα ισχύουν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ 3Κ/2018: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Σήμερα τα αποτελέσματα

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποια τα κριτήρια για τα 1000 ευρώ

Οι Σημαντικότερες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του Ιουνίου 2019

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News