Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης 750 ευρώ: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, τα κριτήρια και οι νέοι δικαιούχοι

18:08
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Επίδομα θέρμανσης 750 ευρώ: Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν 

Πακέτο ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Advertisement

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, τα μέτρα έχουν ως εξής:

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Advertisement

Θόδωρος Σκυλακάκης: Πάνω από ένα εκατ. οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι δικαιούχοι που θα λάβουν για εφέτος το επίδομα θέρμανσης, ενώ διευρύνονται σημαντικά τόσο τα περιουσιακά, όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ανακοίνωσε στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης.

Advertisement

Σημειώνεται ότι, το επίδομα θέρμανσης φέτος θα το λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Το ελάχιστο ποσό από 80 ευρώ πάει στα 100 ευρώ, ενώ το ανώτερο από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Θ. Σκυλακάκη:

Advertisement

Αύξηση ύψους επιδότησης

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

Ενδεικτικά:

1. Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

Advertisement

2. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

3. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

4. Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

 Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Τέλος, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για εφέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

TAGS:
Advertisement