Enimerotiko.gr
Επιδοτήσεις

Κοινωνικό μέρισμα 2019: 6 λόγοι απόρριψης της αίτησης και τι πρέπει να κάνετε – Πότε ξεκινούν οι ενστάσεις

κοινωνικό μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα: Πολλοί Έλληνες πολίτες απορρίπτονται από την πλατφόρμα koinonikomerisma.gr. Μάλιστα, δεν γίνεται καν αναφορά στο λόγο ή τους λόγους, που απορρίπτεται η αίτησή τους. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε άμεσα πως θα φτιαχτεί συμπληρωματική σελίδα για την υποβολή ενστάσεων. Δηλαδή, θα αφορά τους πολίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση τους. Από εκεί και πέρα, παρακάτω γίνεται αναφορά στο πως μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας, αλλά και τους λόγους που ενδέχεται να απορριφθεί. Αναλυτικότερα:

Κοινωνικό μέρισμα – Συμβουλές: Πως να κάνετε την αίτησή σας

Α. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr. Αυτό θα γίνει, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της ΑΑΔΕ.

Β. Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του.

Γ. Θα πρέπει να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους.

Κοινωνικό μέρισμα – Συμβουλές: Τα υπόλοιπα βήματα για την υποβολή της αίτησης

Δ. Οφείλει να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Ε. Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στα ΚΕΠ (σ.σ. για τον ΑΜΚΑ) ή στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ σε περίπτωση που το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

ΣΤ. Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που ικανοποίει τα κριτήρια θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε.

Κοινωνικό μέρισμα: Τι αναγράφει η ένδειξη

Κοινωνικό μέρισμα: Ακολουθούν αναλυτικά οι έξι λόγοι απόρριψης

Α. Για να λάβουν την ενίσχυση άτομα με αναπηρία, πρέπει να ωφελούνται από το αντίστοιχο επίδομα του ΟΠΕΚΑ. Επίσης, να είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στις 30/11/2019. Όμως, υπάρχει το επίδομα παρα-τετραπληγίας. Αυτό χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου. Δηλαδή, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες ιατρικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Εάν πληρούνται οι ιατρικές αλλά δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε ο δικαιούχος το διεκδικεί από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ΑΜΕΑ, λαμβάνουν μόνο το επίδομα παρα-τετραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα.

Β. Οι πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να έχουν συνολικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι μέχρι 15.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.

Γ. Για την καταβολή λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογητέο). Δηλαδή, αυτό για το οποίο φορολογήθηκε ο ενδιαφερόμενος. Π.χ. μπορεί το εισόδημα του αιτούντος να είναι 14.500 ευρώ. Όμως, η τεκμαρτή δαπάνη να είναι 16.000 ευρώ, τότε αυτομάτως τίθεται εκτός μερίσματος

Κοινωνικό μέρισμα: Αναλυτικά οι υπόλοιποι λόγοι απόρριψης

Δ. Τα εισοδηματικά όρια που καθορίζει η απόφαση, αφορούν στο «οικογενειακό εισόδημα» και όχι στο ατομικό. Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως του αιτούντος, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών. Π.χ. αν ένα από παιδιά έχει κάποιο εισόδημα από μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, το οποίο δηλώθηκε στην εφορία, τότε προστίθεται στο εισόδημα των γονέων. Και φυσικά αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από το όριο για τη λήψη του μερίσματος, τότε ο δικαιούχος «κόβεται».

Ε. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις. Λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών της οικογένειας, τόσο των συζύγων όσο και των παιδιών, που είχαν εντός του 2018. Έτσι, στην περίπτωση που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 20.000 ευρώ, η αίτηση απορρίπτεται από τος σύστημα.

ΣΤ. Τα στοιχεία για τους ανέργους (βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους), έχουν ληφθεί από τον ΟΑΕΔ και έχουν συνδυαστεί με τα στοιχεία του taxisnet. Αν υπάρχει κάποιο λάθος ή κακή μεταφορά των στοιχείων, ο δικαιούχος οφείλει να προσέλθει άμεσα, στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ προκειμένου να βρει τα σωστά στοιχεία και να μην χάσει το μέρισμα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News