eyrozoni-meiosi-toy-aep-kata-0-6-to-a-amp-8217-trimino-amp-8211-anamenetai-ayxisi-90453
16:06

Ευρωζώνη: Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το Α’ τρίμηνο – αναμένεται αύξηση

16:06
Newsroom

Ευρωζώνη: Η οικονομία της έπεσε σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μετά από μία μικρότερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι τώρα, κινείται σταθερά προς μία πορεία ανάκαμψης, καθώς γίνεται άρση των περιορισμών της πανδημίας, από τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Το Γραφείο Στατιστικής της ΕΕ (Eurostat) ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες που έχουν ως κοινό νόμισμα το ευρώ, συρρικνώθηκε κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο, για μία ετήσια μείωση 1,8%.

Advertisement

Η εξέλιξη αυτή, θέτει την περιοχή της ζώνης του ευρώ σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μέσα σε 12 μήνες, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οικονομολόγοι οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% στο τρίμηνο και ετήσιο ποσοστό μείωσης 2%.

Advertisement

«Λίγο καλύτερα από ότι αναμενόταν, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχει μία τεχνητή ύφεση…, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε και πάλι στο πρώτο τρίμηνο» δήλωσε ο Μπερτ Κολίτζν υψηλόβαθμος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην τράπεζα ING.

Advertisement

«Η υποκείμενη αντοχή δείχνει ότι η οικονομία τοποθετείται για (την κάπως αργοπορημένη) έναρξη της ανάκαμψης από την πανδημία, ένδειξη που σημαίνει ότι η μουντή οικονομία της ευρωζώνης προσανατολίζεται για να αλλάξει γρήγορα» εκτίμησε ο ίδιος.

Πώς έχει επηρεαστεί η οικονομία της Ευρωζώνης από την πανδημία;

Ο πρόεδρος της SMEunited κύριος Alban Maggiar υπογράμμισε ότι η πανδημία ήταν ένα τεστ για να δοκιμαστούν τα όρια της παγκόσμιας οικονομίας, αφού οι επιχειρήσεις είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της SMEunited της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις από όλα τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΕΕ, το 90% των ΜμΕ στην Ευρώπη είχαν απώλειες στον κύκλο εργασιών, ενώ το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Στην συνέχεια καταγράφτηκε ο κίνδυνος ρευστότητας που ακολουθήθηκε από την καταγραφή του κινδύνου χρεοκοπίας. Ο κ. Maggiar τόνισε ότι μετά από μια ελαφρά ανάκαμψη οι ΜμΕ βρίσκονται ξανά σε ύφεση και αντιμετωπίζουν υψηλή αβεβαιότητα λόγω της εύθραυστης κατάστασης και της παράτασης των μέτρων της καραντίνας.

Advertisement

O πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου Jacques Creyssel ανέφερε πως ο κορονοϊός μετέβαλλε τα δεδομένα στον κλάδο του εμπορίου. Υπήρξε μια σημαντική ενίσχυση του τομέα των τροφίμων σε βάρος άλλων τομέων όπως αυτού της ένδυσης-υπόδυσης και υπάρχει μια ανασφάλεια για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην συνέχεια. Θα υπάρξουν αλλαγές στην απασχόληση λόγω του αυτοματισμού και των ηλεκτρονικών αγορών, σύμφωνα με τον ΕΣΕΕ.

Advertisement