georgiadis-vlepei-perissoteres-germanikes-ependyseis-stin-ellada-kai-mia-nea-thessaloniki-34944
11:20

Γεωργιάδης: «Βλέπει» περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και μια νέα Θεσσαλονίκη

11:20
Newsroom

«Ολοένα και στενότερες» γίνονται οι σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας στο οικονομικό επίπεδο, ενώ επίκεινται και νέες επενδύσεις, όπως επισήμανε χθες το βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- γνωστοποίησε το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της επενδυτικής παρουσίας της «Bayer» στη χώρα μας, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων οχημάτων της επίσης γερμανικής «Next.e.GΟ».

Advertisement

Μιλώντας στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε πώς θα μπορέσει η “Bayer”, που έχει ήδη σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα του φαρμάκου, απασχολεί δεκάδες εργαζομένους και παράγει μεγάλη Προστιθέμενη Αξία στην Ελλάδα, να επεκτείνει αυτές τις επενδύσεις της και σε επιπλέον τομείς -δεν θα ανακοινώσω κάτι, θα το κάνουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι και ώριμοι- αλλά υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για να κάνουμε καινούργιες ωραίες δουλειές μαζί. Και η επένδυση της e.GO έρχεται πλέον πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας για τη γη, για να ξεκινήσει η εταιρεία την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γερμανικές επενδύσεις του παρελθόντος ή ο τουρισμός, αλλά και επενδύσεις που τώρα αποφασίζονται και σχεδιάζονται, οι οποίες θα συνεχίσουν και θα μεγαλώσουν ενδεχομένως το οικονομικό αποτύπωμα στις μεταξύ μας σχέσεις».

Advertisement

«Όλο το κράτος θα τρέξει και σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη, αγνώριστη πόλη»

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είναι «μια άλλη, αγνώριστη πόλη» εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλο το κράτος θα τρέξει», ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση σε έργα όπως η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo AE.

«Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που κέρδισε στον διαγωνισμό για τη ΔΕΘ είναι ένα αριστούργημα. Σε λίγα χρόνια, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη, αγνώριστη, με το Μετρό, τα έργα στο λιμάνι, τη νέα ΔΕΘ, το fly over και το Μετρό. Θα είναι μια νέα πόλη, έτοιμη να παίξει τον στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια. (Ως προς την ανάπλαση) θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα τρέξει όλο το κράτος. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει καμία καθυστέρηση, σε κανένα σημείο της διαδρομής, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο το 2026 να καμαρώσουμε τη νέα ΔΕΘ και τη νέα Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Advertisement

Ως προς την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Υπήρξε δείγμα μεγάλου οικονομικού πρωτογονισμού ότι έχουμε επιτρέψει στην Ελλάδα να υπάρχουν αυτές οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις το 2021. Στη Θεσσαλονίκη μια άτυπη συγκέντρωση αυτού του μεγέθους είναι απαράδεκτο να υπάρχει. Θα δουλέψουμε πολύ εντατικά και θα αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο χώρο βιομηχανικής ζώνης, οργανωμένο και με κατάλληλες υποδομές».

«Η απόφαση να γίνει η φετινή ΔΕΘ δεν ήταν εύκολη»

Όσον αφορά την 85η ΔΕΘ, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως η απόφαση να πραγματοποιηθεί η φετινή έκθεση δεν ήταν εύκολη: «Η επιτροπή των γιατρών ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική μέχρι την τελευταία στιγμή να δώσει την άδεια» είπε, προσθέτοντας πως «θα ήταν πάρα πολύ άσχημο για τη ΔΕΘ, τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα η έκθεση να ακυρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε δε περήφανος και ευτυχής που η 85η ΔΕΘ είναι η πρώτη έκθεση που γίνεται στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι από άποψη επισκεψιμότητας, οι πρώτες ημέρες της διοργάνωσης πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Advertisement

«Ο ρυθμός ανάπτυξης 5,9% ίσως είναι και λίγο συντηρητικός»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης, αφού υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 αναθεωρείται από το 3,6% στο 5,9%, επισήμανε πως δεν έχει καμία ανησυχία ως προς το ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και μάλιστα τον θεωρεί και «λίγο συντηρητικό».

Για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη και ακριβώς επειδή το 3,6% έγινε 5,9% και τα δημοσιονομικά περιθώρια άλλαξαν, «μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα μέτρα, και να δώσουμε όσα δώσαμε χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ισορροπία και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία, ο επιχειρηματίας Στέφανος Τζιρίτης, έθεσε -εκ μέρους των μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου- στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σειρά ερωτημάτων για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τα κίνητρα συγχωνεύσεων.

Ίδρυση εταιρείας σε 6,5 λεπτά και υπαγωγή στον αναπτυξιακό σε 50 ημέρες

Ως προς την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι -πέραν του νέου νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις- προ των πυλών βρίσκεται και ο νέος αναπτυξιακός, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από το 2022. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, είπε, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σε δύο-τρεις εβδομάδες και όλες του οι διαδικασίες «προβλέπονται σε πολύ μικρότερο γραφειοκρατικό ρυθμό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε πως σήμερα στην Ελλάδα «μια εταιρεία μπορεί να κάνει ίδρυση σε 6,5 λεπτά μέσω του one stop shop», ενώ υπήρξαν συνολικά 200 νομοθετήματα, με θέμα ως επί το πλείστον την επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών. «Σήμερα, το 85% των επιχειρήσεων που ξεκινούν δραστηριότητα στην Ελλάδα, μπορούν να ξεκινήσουν με μια απλή κοινοποίηση στο “Notify business”» είπε.

Πρόσθεσε πως σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και ως προς την υπαγωγή των αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων (στα κίνητρα του σχετικού νόμου). «Το 2019 χρειάζονταν μεσοσταθμικά 670 ημέρες για την υπαγωγή ενός σχεδίου. Στον κύκλο που έκλεισε τον Μάρτιο του 2021 -μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις άνω των 3 εκατ.- ο χρόνος υπαγωγής ήταν μειωμένος στις 110 μέρες, για τον κύκλο που έκλεισε στις 30 Ιουλίου φέτος θα βγει η υπαγωγή σε 60 ημέρες και με τον νέο νόμο που έρχεται για διαβούλευση θα απαιτούνται περίπου 50 και ο έλεγχος θα γίνεται σε ένα βήμα, με ορκωτό ελεγκτή» διευκρίνισε ο κ.Παπαθανάσης.

Εθνικός στόχος να μεγαλώσουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δύο τρόποι για συνενώσεις των «μικρών»

Ως προς τα κίνητρα για συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «το γεγονός ότι το 92% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές, είναι πρόβλημα. (Λόγω και του πολύ μικρού μεγέθους) από τις 820.000-830.000 ελληνικές επιχειρήσεις, οι πραγματικά δυνάμενες να τύχουν τραπεζικής χρηματοδότησης είναι μετά βίας 40.000, το πολύ με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις δικές μας εγγυήσεις να φτάνουν στις 60.000. Κι η αδυναμία δανεισμού συνδυάζεται με φοροδιαφυγή. Πρέπει λοιπόν ο εθνικός μας στόχος να είναι αυτό το 92% να μειωθεί, αν γίνει 70% θα είναι θαύμα, και προς τούτο θα υπάρξουν κίνητρα (για συνενώσεις), από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε δεσμεύσει αρκετά μεγάλα ποσό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Για πρώτη φορά κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει εντοπίσει το πρόβλημα κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε από την πλευρά του ότι, (πέραν των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός), η ενθάρρυνση των συνεργασιών και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων προωθείται με δύο τρόπους, ώστε στο «παιχνίδι» να μπουν όχι μόνο οι μικρομεσαίες, αλλά και οι πολύ μικρές.

«Βάσει στοιχείων της Eurostat το 2018, από τα 830.000 ΑΦΜ επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που μπορεί να μην είναι όλα ενεργά, οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν περίπου 500, οι μεσαίες 4.500 και οι μικρές άλλες 25.000, άρα ο υπόλοιπες 800.000 είναι οι λεγόμενες -κατά την Κομισιόν- πολύ μικρές, με έναν-10 εργαζόμενους και μέσο όρο 1,7 άτομα ανά επιχείρηση. Αυτή η επιχειρηματικότητα δεν στέκει, γιατί δεν είναι ανθεκτική. Πρέπει να πείσουμε και τις μικρές να πάνε από 1,7 σε πέντε ή δέκα ή 15 εργαζομένους και θα το κάνουμε με δύο τρόπους. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα στο χρηματοδοτικό κομμάτι -και αυτό αφορά αφορά συνένωση κι εξαγορά ΜΜΕ είτε μεταξύ τους είτε μεταξύ μεγάλων και μεσαίων- σχεδιάζουμε για παράδειγμα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα χρηματοδοτικό προϊόν που θα δίνει χρηματοδοτήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, ώστε να καλύπτονται τα οποιαδήποτε κόστη αυτής της συνένωσης, αλλά και παράλληλα και κεφάλαια κίνησης. Για τις πολύ μικρές, για να μεγαλώσουν κατά τι, κοιτάζουμε τις δράσεις του νέο ΕΣΠΑ για τις ΜΜΕ, να δούμε πώς εκεί μπορούμε να αναδείξουμε και να επιδοτήσουμε το πλεονέκτημα των περισσότερων εργαζομένων σε μια επιχείρηση» είπε ο κ. Τσακίρης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία στην Αθήνα, δρ Ερνστ Ράιχελ, η γενική πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίμπιλα Μπέντιγκ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρόεδροι φορέων και επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ