Enimerotiko.gr
Οικονομία

Γραφειοκρατία τέλος: Νέες εταιρείες θα ιδρύονται μέσα σε μόλις 3 ημέρες

Γραφειοκρατία τέλος: Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών για τις εταιρείες, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη. Επιπλέον, μίλησε για ένα νέο αντιγραφειοκρατικό περιβάλλον, όσον αφορά το επιχειρείν.

Γραφειοκρατία τέλος: Ανάπτυξη πολυνομοσχεδίου για να ανατραπεί η γραφειοκρατία

Την ανάπτυξη επιχειρεί να κερδίσει η νέα κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση καινοτόμων ενεργειών και διαδικασιών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη. Η πρώτη κίνηση θα γίνει, με ένα πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι διττός: αφενός να ανατραπούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρόνια ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα φιλικό πλαίσιο λειτουργίας για τις εταιρείες, ανάλογο με εκείνο που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.. Αφετέρου, θα αποτελέσει έμπρακτο μήνυμα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη και προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες μεταβάλλουν δυναμικά την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Γραφειοκρατία τέλος: Θα βγαίνει η άδεια μέσα σε 3 μέρες

Το νομοσχέδιο εισάγει πρακτικές, οι οποίες αλλάζουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, που τόσα χρόνια εγκλώβιζαν την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλάζει δραστικά τον τρόπο σύστασης νέων επιχειρήσεων. Εισάγει διαδικασίες fast track οι οποίες σχεδόν μηδενίζουν τον απαιτούμενο χρόνο. Οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις, βασίζονται πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ίδρυσης εταιρειών, που είχε συγκροτήσει το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνο Μίχαλο, προκειμένου το Επιμελητήριο να ελέγχει εντός τριών ημερών το αργότερο τις ηλεκτρονικές αιτήσεις σύστασης νέων εταιρειών. Στο ορισμένο αυτό το διάστημα, θα αποστέλλει email στον ενδιαφερόμενο, το οποίο και θα αποτελεί το πράσινο φως. Αν στο διάστημα τριών ημερών, δεν έρθει απάντηση έγκρισης με e-mail από το Επιμελητήριο για τον έλεγχο των στοιχείων, τότε η ηλεκτρονική αίτηση αποτελεί την άδεια σύστασης της εταιρείας.

Γραφειοκρατία τέλος: Τις Ανώνυμες Εταιρείες, θα τις αναλαμβάνουν ελεγκτικές εταιρείες

Η παραπάνω διαδικασία θα ισχύσει για όλες τις κατηγορίες εταιρειών. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι Ανώνυμες Εταιρείες. Στην περίπτωση αυτών, το βάρος για τις άδειες σύστασης ουσιαστικά περνά στις ελεγκτικές εταιρείες (PwC, Grand Thornton, EY, ΣΟΛ κ.λπ.). Ο ιδρυτής της Α.Ε. θα παραδίδει τον φάκελο με τα στοιχεία στην ελεγκτική εταιρεία. Η εταιρεία θα τον ελέγχει και θα εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό. Η ελεγκτική εταιρεία θα είναι υπόλογη για την ορθότητα του ελέγχου. Τέλος, το πιστοποιητικό που θα εκδίδει, θα αποτελεί την άδεια σύστασης εταιρείας.

Η λογική του outsourcing διαπνέει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα διαδικασίες και πρακτικές που «έπνιγαν» τις δημόσιες υπηρεσίες, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες βραχυκύκλωναν τις επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες και θα απελευθερωθεί δυναμικό στο Δημόσιο. Το δυναμικό αυτό στην συνέχεια, θα αξιοποιηθεί σε άλλες παρεμφερείς δράσεις, όπως ελέγχους κ.λπ.

Γραφειοκρατία τέλος: Αλλαγές και στην απονομή εμπορικών σημάτων

Ένα άλλο αντικείμενο που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, είναι η ταχύτερη απονομή εμπορικών σημάτων μέσω των διατάξεων που εναρμονίζουν την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία 2015/24360 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών-μελών περί εμπορικών σημάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο είχε συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Με αυτό ορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εμπορικό σήμα μπορούν να αποτελέσουν οποιαδήποτε σημεία, ιδίως δε λέξεις. Συμπεριλαμβάνονται και ονόματα φυσικών προσώπων, επωνυμιών, ψευδωνύμων, απεικονίσεων, σχεδίων, γραμμάτων, αριθμών, χρωμάτων, του σχήματος του προϊόντος ή της συσκευασίας του, ήχων, μουσικών φράσεων, αλλά και σλόγκαν.

Γραφειοκρατία τέλος: Περιέχονται αλλαγές και για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου

Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέσων για την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένη και ανεκμετάλλευτη προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Η κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα και προγραμματίζεται να είναι το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο, που θα περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο στόχος είναι να κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και να ψηφιστεί πριν το τέλος του ίδιου μήνα.

Ο κ. Γεωργιάδης επιδιώκει με σειρά άμεσων παρεμβάσεων που αφορούν από θεσμικού χαρακτήρα μέτρα μέχρι σημαντικές άμεσες επενδύσεις, όπως το project του Ελληνικού, να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνει. Η Κομισιόν στις ενδιάμεσες θερινές εκτιμήσεις της για τις οικονομίες της Ε.Ε, βάσει των επιδόσεων του πρώτου εξαμήνου, μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,1% από 2,2%. Ταυτόχρονα και το ΙΟΒΕ χαμήλωσε τον πήχη στο 1,8% από 1,9% προηγουμένως, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί φέτος ως το 1,9%.

Διαβάστε Επίσης:

“Η αδερφή μου αγόρασε το εξοχικό των γονιών μας και μας ζητάει ενοίκιο για να πάμε εκεί για διακοπές”

Διπλός γάμος στην Κρήτη: Κοπέλα πιάνει την ανθοδέσμη και την ζητούν απευθείας σε γάμο

Οι διάσημοι γάμοι, 25 αγαπημένων Ελλήνων ηθοποιών, μέσα από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News