koinoniko-merisma-2020-oi-treis-katigories-dikaioychon-mechri-stigmis-amp-8211-poioi-kovontai-apo-tis-aitiseis-14392
11:44

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων μέχρι στιγμής – Ποιοι κόβονται από τις αιτήσεις

11:44
Νίκη Μουλά

Το Κοινωνικό μέρισμα 2020 σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους και ακόμη τρεις κατηγορίες πολιτών, χωρίς ν’ αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής ή εκπλήξεις που δεν γνωρίζουμε.

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα δοθεί ως αντιστάθμισμα για τον αποκλεισμό τους από τα αναδρομικά των συντάξεων, που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο.

Advertisement

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Πέμπτη, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή από το Μ. Μαξίμου στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, να μελετήσουν το κόστος.

Advertisement

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Οι δαπάνες του προϋπολογισμού ξεφεύγουν μετά τα νέα μέτρα στήριξης λόγω του νέου lockdown

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, τα δύο υπουργεία ήδη μελετούν το δημοσιονομικό βάρος της χορήγησης κοινωνικού μερίσματος που εξήγγειλε άλλωστε από το βήμα της βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι διστακτικό, καθώς διαπιστώνει, ότι, μετά και τα νέα μέτρα στήριξης λόγω του νέου lockdown, οι δαπάνες του προϋπολογισμού ξεφεύγουν.

Advertisement

Αρμόδιες πηγές τονίζουν και προειδοποιούν, ότι όσο ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων του μερίσματος, τόσο θα μικραίνει το ποσό που θα λάβει ο καθένας, καθώς τα περιθώρια είναι στενά.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, οι αντιρρήσεις των τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ κάμπτονται με «άνωθεν παρεμβάσεις».

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Μεγάλος ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων

Το πρόβλημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ο μεγάλος αριθμός τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», κύριες συντάξεις μέχρι 500 ευρώ λαμβάνουν 506.796 άτομα, ενώ από 501έως 1.000 ευρώ, λαμβάνουν 735.932 άτομα.

Advertisement

Αθροιστικά, οι λήπτες συντάξεων έως 1.000 ευρώ είναι 1.242.738, επί συνόλου 1.880.617 καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν, προκειμένου να καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης θα κατέβει παρακάτω στην κλίμακα των συντάξιμων αποδοχών έως 500 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Εκτός της λίστας μένουν οι υγειονομικοί

Οι άλλοι δυνητικοί δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος, όπως αποκάλυψε το Σin, από την Παρασκευή θα είναι βασικά όσοι πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την πανδημία.

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε το Σάββατο ότι «μέσα στον σχεδιασμό δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη φορά οι υγειονομικοί». Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν χθες, ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι μέσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, αλλά μπορεί να ανακοινωθεί «άλλου είδους οικονομική ενίσχυση», εκτός του κοινωνικού μερίσματος.

Advertisement

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Πέμπτη, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή.

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ακολούθως, για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στη διεύθυνση https://www.koinonikomerisma.gr, η οποία θα έχει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2020». Όπως έχει γράψει το Σin, μεταξύ των δικαιούχων του νέου κοινωνικού μερίσματος θα είναι:

Τα 275.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ειδικότερα πρόκειται για πάνω από 240.000 νοικοκυριά. Τον Οκτώβριο έλαβαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 241.964 νοικοκυριά και συνολικά καλύφθηκαν 457.269 άτομα – ωφελούμενοι.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα. Στην ίδια δεξαμενή των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν και χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για περίπου 400.000 μακροχρόνια άνεργους που είναι προς το παρόν εκτός έκτακτων ενισχύσεων.

Οι απολυμένοι στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο και μετά.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Ποιες κατηγορίες πολιτών αποκλείονται

Από το κοινωνικό μέρισμα του 2020, κόβονται γενικά όσοι έλαβαν οποιαδήποτε μορφή ενίσχυσης από τα «πακέτα» που καταβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας είτε 534 είτε 800 ευρώ τον μήνα.

Επίσης αποκλείονται όσοι δεν υπέστησαν απώλεια εισοδήματος στο δεκάμηνο που μαστίζεται η οικονομία από τον κορονοϊό και συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην των νοσοκομείων και οι συνταξιούχοι με «υψηλές» αποδοχές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ , είπε ότι οι κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν, θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας.