Enimerotiko.gr
Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε και σε ποιους θα δοθεί σύμφωνα με τις δηλώσεις τους πρωθυπουργού

Το Κοινωνικό Μέρισμα θα δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σε χιλιάδες δικαιούχους, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ήδη, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των θεσμών. Αναλυτικά ο βασικός σχεδιασμός.

Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι το μέρισμα θα δοθεί στο τέλος της χρονιάς και συμπλήρωσε: «Το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, δεν θα ανεχτώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε, να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν οι δηλώσεις και του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1, όπου μίλησε για τη διανομή μερίσματος στο τέλος του χρόνου με απόφαση του πρωθυπουργού.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό θυμίζουν ότι το βοήθημα που θα δοθεί στο τέλος της χρονιάς θα είναι το δεύτερο «κοινωνικό μέρισμα», καθώς το πρώτο ύψους 890 εκατ. ευρώ δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο με την μορφή της «13ης σύνταξης».

Κοινωνικό Μέρισμα: Κριτήρια – Δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν έως τα 1.200 ευρώ.

Με βάση την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ισχύουν τα εξής:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ

Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Κοινωνικό Μέρισμα: Θα κριθεί από τρεις παραμέτρους:

– Το ύψος του υπερπλεονάσματος. Υπάρχει η πρόβλεψη της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν ο λογαριασμός να κλείσει με πρωτογενές στο 3,9% – 4% του ΑΕΠ, το οποίο θα φανεί από τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Δεκεμβρίου

– Το δημοσιονομικό περιθώριο ασφαλείας που επιθυμεί να κρατήσει το οικονομικό επιτελείο, με σκοπό να μπορέσει να καλύψει μια ενδεχόμενη αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ τον επερχόμενο Απρίλιο ή – ακόμη χειρότερα – τον επόμενο Οκτώβριο.

– Το πόσο συμβατό θα είναι το βοήθημα που θα δοθεί με τις προτεραιότητες για ενίσχυση της ανάπτυξης δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιοι είναι υποψήφιοι

Όσον αφορά τη διάθεση του μερίσματος πιο σίγουρο από όλα είναι η διάθεση 138 εκατ. ευρώ για την – έκτακτη – μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων από το 100% στο 95%.

Όσον αφορά τη διάθεση μέρους των χρημάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πιθανότερο είναι να δοθεί ένα βοήθημα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Με δεδομένο ότι από το 2020 το διαθέσιμο κονδύλι για ΚΕΑ από τα 720 εκατ. ευρώ αυξάνεται στο 1 δισ., η διάθεση του βοηθήματος από φέτος θα είναι μεν έκτακτη, αλλά θα μονιμοποιηθεί το 2020 με τη θεσμοθετημένη αύξηση του κονδυλίου. Οι θεσμοί δεν μπορούν να έχουν αντίρρηση καθώς είναι μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όσον αφορά τα αναδρομικά για συντάξεις, που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τους υπολογισμούς του συναρμόδιου υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται και τον τρόπο εξόφλησής τους.

Αν προκύψει το υπερπλεόνασμα, να εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του δημοσίου σε όλους τους δικαιούχους, κλείνοντας έτσι και ένα μεγάλο κεφάλαιο από το πρόσφατο παρελθόν. Ούτε σε ένα τέτοιο μέτρο θα είχαν αντίρρηση οι θεσμοί, διότι θα αποτελούν εκπλήρωση υποχρεώσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

Πάντως, τις τελικές αποφάσεις για το ποιος και πότε θα πάρει δεύτερο μέρισμα εντός του 2019, θα ληφθούν στο τέλος του τρέχοντα μήνα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News