moydiasma-se-chiliades-katanalotes-ektakti-anakoinosi-apo-tin-dei-amp-8211-ti-tha-ischyei-apo-ayrio-stoys-logariasmoys-5008
12:32

«Μούδιασμα» σε χιλιάδες καταναλωτές: Έκτακτη ανακοίνωση από την ΔΕΗ – Τι θα ισχύει από αύριο στους λογαριασμούς

12:32
Εύη Κουρίδου

Νέες ρυθμίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με ραγδαία μείωση χάρη στις επιδοτήσεις της πολιτείας για τους καταναλωτές.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 31/8 τις περιοχές στην Αττική με προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος για σήμερα, ενώ σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και η ΕΥΔΑΠ.

Advertisement

Συνολικά 6 είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν, ενώ γνωστοποίησε και τις ώρες αλλά και τις οδούς όπου θα σημειωθούν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Αναλυτικά οι περιοχές που δεν θα έχουν ρεύμα

Advertisement

καταναλωτές

Advertisement

Νέο επίδομα ρεύματος “ρεκόρ” – Η ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας για τον Σεπτέμβριο

Για τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα καταβάλλει για την ελάφρυνση των νοικοκυριών την μεγαλύτερη επιδότηση στην ιστορία της 12μηνης ενεργειακής κρίσης, φτάνοντας για πρώτη φορά τα 1,9 δισ, ευρώ από τα οποία μόνο το 1,1 έως 1,2 δισ. προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο οι πόροι αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι και τα μέτρα θα είναι «μετρημένα» το επόμενο διάστημα ώστε να μην ναρκοθετήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Για το σύνολο του έτους υπολογίζεται πάντως ότι θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 2 δισ.

Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η λύση στο πρόβλημα με τον ενεργειακό πόλεμο δεν μπορεί να είναι να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή λύση με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης αυτών από τις τιμές του ηλεκτρισμού. Μια πρόταση που η ελληνική πλευρά κατέθεσε πριν από επτά μήνες στην ΕΕ και σήμερα κατόπιν εορτής και δυσβάσταχτου κόστους για την ευρωπαϊκή οικονομία σπεύδει να μελετήσει σοβαρά η Κομισιόν.

Η ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα προς τους καταναλωτές

Μετά το επίδομα του Fuel Pass, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προχώρησε σε ανακοίνωση το πρωί της Τρίτης 23/8 για μία επιδότηση – ρεκόρ για το ρεύμα, που φθάνει στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, για τον Σεπτέμβριο, με τα μέτρα να απορροφούν το 94% των αυξήσεων.

Advertisement

Η κρατική επιδότηση αφαιρείται από τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνοντας δραστικά την τελική τιμή που καταβάλλουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, από τα 78,8 – 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει χρεώσεις από 69 λεπτά και πάνω.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση φθάνει στα 67,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις επαγγελματικές παροχές ισχύος μέχρι 35kVA στα 60,4 λεπτά, για τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές στα 34,2 λεπτά και για το αγροτικό τιμολόγιο στα 63,9 λεπτά. Με τις επιδοτήσεις αυτές απορροφάται από το 89 % έως και το 100 % της αύξησης στα τιμολόγια. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια το Σεπτέμβριο φθάνει στο 1,9 δισεκ. ευρώ.

Για τα νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές και τους καταναλωτές τους.

  1. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.
  2. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Για τις επιχειρήσεις

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης, όπως είπε.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

Με τις νέες χρεώσεις, για πρώτη φορά οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν από το καλάθι των προσφορών πάμφθηνες τιμές που ξεκινούν από 2 λεπτά η κιλοβατώρα που είναι η τιμή της Φυσικό Αέριο Αττικής, μετά τις επιδοτήσεις και την έκπτωση συνέπειας ακόμη και αρνητικές τιμές όπως στην περίπτωση της «Ηρων» για τους νέους πελάτες και στα σιωπηλά και για τους παλιούς. Η εταιρεία προσέφερε τιμολόγιο με 75 λεπτά/κιλοβατώρα, το οποίο μετά την έκπτωση συνέπειας 20%, περιορίζεται στα 60 λεπτά. Με την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 11 λεπτά και η τιμή για τους συνεπείς πελάτες γίνεται αρνητική στα -3,9 λεπτά.

Η πλειοψηφία πάντως των καταναλωτών θα συνεχίζει να απολαμβάνει τιμολόγια με χρεώσεις στα επίπεδα Αυγούστου αλλά και προ κρίσης που είναι 0,14 έως και 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα.