Αναθεώρηση άρθρου στις 11 – Ιανουαρίου – 2025:
Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με αρχικό τίτλο «Προσοχή αν πέσει στα χέρια σας, ΜΗΝ το περάσετε για 2ευρω: Κυκλοφορεί νόμισμα 7 ευρώ – Πως και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί», στις 28 Δεκεμβρίου 2024.
Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2025 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Προσοχή αν πέσει στα χέρια σας, ΜΗΝ το περάσετε για 2ευρω: Κυκλοφορεί νόμισμα 7 ευρώ – Πως και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί», που ανέφερε ότι:
“Στην Ιταλία αναμένεται να εισαχθεί στην κυκλοφορία νόμισμα των 7 ευρώ”,
συνιστά Ψευδή Είδηση, και περιέχει ψευδείς πληροφορίες διότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει.
Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και βασίζεται σε επεξεργασμένη εικόνα ενός κοινού κέρματος των 2 ευρώ. Η ύπαρξη ενός νομίσματος με αξία 7 ευρώ ή 7,5 ευρώ δεν εντοπίζεται σε βάσεις δεδομένων συλλεκτών νομισμάτων, ούτε σε καταστήματα κοινών, αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων.
Τι ισχύει πραγματικά
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το δημοσίευμα που κάναμε εδώ στο enimerotiko.gr και ανέφερε ότι Στην Ιταλία αναμένεται να εισαχθεί στην κυκλοφορία νόμισμα των 7 ευρώ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
Τι ισχύει
Αρχική πηγή του ισχυρισμού για την κυκλοφορία νομίσματος με αξία 7 ευρώ στην Ιταλία, μέσω της οποίας διαδόθηκε και στα ελληνικά Μέσα και κοινωνικά δίκτυα, αποτελεί δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας La Gazzetta di Viareggio, η οποία καλύπτει κυρίως την περιοχή του Viareggio στη βορειοανατολική Ιταλία.
Προκειμένου να εξετάσουμε τους ισχυρισμούς, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι ισχύει σχετικά με την κυκλοφορία αναμνηστικών και συλλεκτικών κερμάτων στην Ιταλία και γενικά στην Ευρώπη.
Η κυκλοφορία αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες
Όπως έχουμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο μας, με αφορμή τον ισχυρισμό για την ύπαρξη συλλεκτικού νομίσματος με τιμή πώλησης 12.000 ευρώ, η συλλογή νομισμάτων αποτελεί χόμπι εκατοντάδων ανθρώπων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος για την έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων, αναφέρεται πως κάθε χώρα μέλος του Ευρώ μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα με ονομαστική αξία 2 ευρώ κάθε χρόνο. Τα νομίσματα αυτά, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές, προορίζονται κυρίως για συλλέκτες:
Κάθε χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμά της μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα τον χρόνο. Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια κοινή όψη με τα κέρματα των 2 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Διαφέρουν μόνο ως προς το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική τους όψη. Αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ.
Τα αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται –και πρέπει να γίνονται αποδεκτά– όπως κάθε άλλο κέρμα ευρώ.
Τα αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται στην πλειονότητά τους για τον εορτασμό ιστορικών επετείων ή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε σύγχρονα γεγονότα πολιτιστικής σημασίας. Για παράδειγμα, το πρώτο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ εκδόθηκε από την Ελλάδα για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Ενώ η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για την έγκριση της μέγιστης ποσότητας κερμάτων που μπορεί να εκδίδει κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών κερμάτων, ο σχεδιασμός και η έκδοσή τους εξακολουθούν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κράτη-μέλη εκδίδουν επίσης αμιγώς συλλεκτικά νομίσματα με αγοραία αξία σημαντικά μεγαλύτερη από την ονομαστική τους αξία. Τα νομίσματα αυτά δεν προορίζονται για κυκλοφορία ούτε για χρήση σε συναλλαγές, ενώ για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στους πολίτες, διαφέρουν σημαντικά στο σχεδιασμό και τα υλικά κατασκευής από τα κέρματα τα οποία βρίσκονται σε κυκλοφορία:
Τα συλλεκτικά νομίσματα ευρώ εκδίδονται επισήμως από τα κράτη-μέλη, αλλά δεν προορίζονται για κυκλοφορία. Έχουν ονομαστική αξία, η οποία είναι πάντοτε διαφορετική από εκείνη των κυκλοφορούντων κερμάτων, όπως επίσης και η παράσταση που απεικονίζεται σε αυτά.
Ενώ τα κυκλοφορούντα κέρματα αποτελούν νόμιμο χρήμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, τα συλλεκτικά νομίσματα αποτελούν νόμιμo χρήμα μόνο στη χώρα έκδοσής τους. Τα νομίσματα αυτά σπανίως χρησιμοποιούνται για πληρωμές, διότι η αγοραία αξία τους είναι συνήθως πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία και πολλά από αυτά κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή ο άργυρος.
Για να αποφεύγεται οποιαδήποτε σύγχυση στο κοινό, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συλλεκτικών νομισμάτων διαφέρουν από εκείνα των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία. Από τις τρεις τεχνικές παραμέτρους των νομισμάτων, δηλαδή το χρώμα, τη διάμετρο, και το βάρος, τουλάχιστον οι δύο θα πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία.
Όπως συμβαίνει και με τα συλλεκτικά νομίσματα, τα αναμνηστικά νομίσματα εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια πολλές φορές η πραγματική τους αξία να είναι υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία (δηλαδή από την αξία που αναγράφεται σε αυτά) παρά το γεγονός πως τα αναμνηστικά νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές, αφού αποκτούν επιπλέον συλλεκτική αξία για τους συλλέκτες νομισμάτων.
Στα παρακάτω παραδείγματα βλέπουμε πως το αναμνηστικό νόμισμα για την 150η επέτειο από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, με ονομαστική αξία 2 ευρώ, αλλά και το συλλεκτικό κέρμα «Μύθοι του Αισώπου – Ο λαγός και η χελώνα», με ονομαστική αξία 1.5 ευρώ, έχουν και τα δύο μεγαλύτερη πραγματική αξία, 3,15 ευρώ και 22,75 ευρώ αντίστοιχα:
Πηγή εικόνων: uCoin.net [1][2]
Στην περίπτωση του κέρματος «Μύθοι του Αισώπου – Ο λαγός και η χελώνα» μάλιστα, είναι εμφανές πως ο σχεδιασμός του διαφέρει σημαντικά από τα νομίσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν από λάθος σε συναλλαγή.
Για το χόμπι της συλλογής νομισμάτων υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι που παραθέτουν κατάλογους νομισμάτων και σημαντικές πληροφορίες για αυτά, όπως την αναγραφόμενη και πραγματική αξία τους, τον αριθμό κοπής (κυκλοφορίας) τους και λοιπές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό τους. Ένας από αυτούς είναι το uCoin, μια βάση δεδομένων η οποία παραθέτει όλα τα νομίσματα κυκλοφορίας, καθώς και τα αναμνηστικά και συλλεκτικά νομίσματα κάθε χώρας.
Σε αναζήτησή μας για τα νομίσματα που κυκλοφορούν στην Ιταλία, δεν εντοπίσαμε κάποιο νόμισμα με ονομαστική αξία 7 ευρώ. Ακόμα και τα συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορούν στη χώρα, τα οποία όπως προαναφέραμε δεν προορίζονται για συναλλαγές, διαθέτουν ονομαστικές αξίες των 3 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ, 20 ευρώ, και 50 ευρώ.
Ανάλογοι κατάλογοι παρατίθενται επίσης σε καταστήματα αγοράς συλλεκτικών νομισμάτων, όπως το Collector’s Shop International και το Numista. Όπως συμβαίνει και με την πλατφόρμα της uCoin, πουθενά στα εν λόγω καταστήματα δεν αναφέρεται κάποιο ιταλικό νόμισμα με αξία 7 ευρώ.
Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον κ. Συβριδάκη, ιδιοκτήτη του καταστήματος Collector’s Shop International, ο οποίος μας δήλωσε το εξής:
«Ούτε 4ευρο που γράφουν ότι ήδη έχει κοπεί, ούτε 7 ευρο έχει κοπεί, ούτε πρόκειται να κοπεί, τουλάχιστον όχι άμεσα»
Hoax με χρήση ψηφιακά επεξεργασμένης εικόνας το κέρμα των 7 ευρώ
Εκτός από τα καταστήματα και τις βάσεις δεδομένων συλλεκτών, η ύπαρξη νομίσματος αξίας 7 ευρώ δεν αναφέρεται στη σελίδα ανακοινώσεων του Υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, ούτε στον πλέον πρόσφατο επίσημο κατάλογο νομισμάτων της χώρας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ιστότοπου italiani.it, δεν υπάρχουν σχέδια για την κυκλοφορία ενός νομίσματος των 7 ευρώ στην Ιταλία, ενώ η εικόνα του κέρματος που συνοδεύει τον υπό εξέταση ισχυρισμό φαίνεται να είναι προϊόν επεξεργασίας:
Πολλοί στα social media κάνουν λόγο για έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα σχέδια για έκδοση κέρματος 7 ευρώ στην κυκλοφορία. […] Στην πραγματικότητα, αναμνηστικά κέρματα ονομαστικής αξίας 7 ευρώ μπορεί να υπάρχουν, αλλά είναι συλλεκτικά και δεν χρησιμοποιούνται ως νόμισμα. Η τρέχουσα διάδοση της είδησης φαίνεται να είναι αποτέλεσμα γραφικής επεξεργασίας, που πιθανότατα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
Παράλληλα, δημοσίευμα του Ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων DIRE επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως αναμνηστικά, συλλεκτικά κέρματα με ονομαστική αξία 7,5 ευρώ έχουν κυκλοφορήσει στην Πορτογαλία, η πρόσφατη είδηση της κυκλοφορίας νομίσμα 7 ευρώ στην Ιταλία αποτελεί hoax. Το δημοσίευμα επίσης επικαλείται έρευνα του ιταλικού Open, από την οποία προκύπτει πως έγινε επεξεργασία της εικόνας του κέρματος των δύο ευρώ από την καταχώρηση στη Wikipedia ώστε να φαίνεται σαν αυτό να έχει αναγραφόμενη αξία 7 ευρώ:
Δεν θα υπάρξει κέρμα των επτά ευρώ το 2025: δεν υπάρχουν νέα στις επίσημες ιστοσελίδες (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και των υπουργείων των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών) σχετικά με την έκδοση αυτού του κέρματος ή κάποιου παρόμοιου. Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν είναι εμπνευσμένες, αφενός, από κάποια αναμνηστικά (άρα συλλεκτικά) κέρματα των 7,5 ευρώ που έχουν εκδοθεί στην Πορτογαλία όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους (το 2020, για παράδειγμα, ένα κόπηκε αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Goncaklo Byrne και άλλο, με την εικόνα του χαρακτηριστικού τραμ στη Λισαβόνα, εκδόθηκε στις αρχές του 2024).
[…]
Από την άλλη, η κυκλοφορία αυτής της «φάρσας» ενισχύθηκε από το γεγονός ότι συνοδευόταν από μια εικόνα του κέρματος των 7 ευρώ, από κάθε άποψη παρόμοια με το κέρμα των 2 ευρώ. Και μάλιστα, όπως εξηγεί το Open το οποίο προέβη σε προσεκτική ανάλυση η εικόνα του κέρματος στην πραγματικότητα προέρχεται από ένα φωτομοντάζ που δημιουργήθηκε (όχι τέλεια, στην πραγματικότητα) με πηγή την εικόνα του κέρματος των 2 ευρώ που βρίσκεται στη Wikipedia.
Στις εικόνες που δημοσίευσε το Ιταλικό Open, φαίνεται ξεκάθαρα πως η εικόνα του υποτιθέμενου κέρματος των 7 ευρώ έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, βάσει της καταχώρησης εικόνας του νομίσματος 2 ευρώ που βρίσκεται στη Wikipedia:
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός για την κυκλοφορία νομίσματος αξίας 7 ευρώ στην Ιταλία είναι ψευδής και βασίζεται σε επεξεργασμένη εικόνα ενός κοινού κέρματος των 2 ευρώ. Η ύπαρξη ενός νομίσματος με αξία 7 ευρώ ή 7,5 ευρώ δεν εντοπίζεται σε βάσεις δεδομένων συλλεκτών νομισμάτων, ούτε σε καταστήματα κοινών, αναμνηστικών και συλλεκτικών νομισμάτων.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
- https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/comm/html/index.el.html
- https://www.bankofgreece.gr/euro/trapezogrammatia-kai-kermata-eyrw
- https://el.ucoin.net/catalog/?country=italy
- https://collector-shop.info/el/Italia-582/
- https://www.numista.gr/el/italia-2/
- https://www.de.mef.gov.it/en/dipartimento/news/
- https://www.ipzs.it/docs/public/catalogo_collezione_numismatica_2024en.pdf
- https://en.italiani.it/7-euro-coin-in-force-from-1st-January-viral-news-what-is-true/
- https://www.dire.it/28-12-2024/1111449-moneta-7-euro-in-arrivo-fake-news/
- https://www.open.online/2024/12/27/falsa-moneta-7-euro-fotomontaggio-fc/
Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ψευδής η είδηση ότι νέο νόμισμα των 7 ευρώ έχει ήδη κοπεί και μπαίνει άμεσα στην κυκλοφορία – Ο ισχυρισμός βασίζεται σε επεξεργασμένη εικόνα ενός κοινού κέρματος των 2 ευρώ
Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.
Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr
Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει και συνιστά fake news, σύμφωνα με την έρευνα του ανεξάρτητου οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr
…
…
Από την εισαγωγή του ευρώ το 2002, οι αλλαγές στο κοινό νόμισμα έχουν συντελέσει στην οικονομική ενότητα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία παρουσιάζει ένα νέο κέρμα με αξία 7.50 ευρώ, που συνοδεύεται από καινοτόμα χαρακτηριστικά και περιορισμένη κυκλοφορία.
Μια Πρωτοποριακή Ιδέα
Το κέρμα των 7.50 ευρώ αποτελεί μια ασυνήθιστη και επαναστατική πρωτοβουλία. Παρά την πρωτοφανή ονομαστική του αξία, διαθέτει πλήρη νομική ισχύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά σε συναλλαγές. Ωστόσο, η κυκλοφορία του θα είναι περιορισμένη, γεγονός που το καθιστά αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Η αξία των 7.50 ευρώ δεν είναι τυχαία. Το νόμισμα δημιουργήθηκε για να τιμήσει έναν συγκεκριμένο πολιτιστικό δεσμό, συνδέοντας το παρόν με την παράδοση της χώρας. Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αγορά, η σπανιότητά του το καθιστά πιο ελκυστικό ως συλλεκτικό αντικείμενο.
Περιορισμένη Διαθεσιμότητα και Συλλεκτική Αξία
Η κυκλοφορία του νομίσματος θα περιοριστεί σε μόλις 25.000 κομμάτια, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά στην Πορτογαλία μέσω της Banco de Portugal. Η σπάνια φύση του το καθιστά ιδανικό για συλλέκτες, οι οποίοι αναμένεται να εκδηλώσουν έντονο ενδιαφέρον.
Η αξία του στην αγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί, ειδικά λόγω της ζήτησης από συλλέκτες. Παρά την ονομαστική αξία των 7.50 ευρώ, η τρέχουσα τιμή πώλησης εκτιμάται στα 12.50 ευρώ. Με την πάροδο του χρόνου, η συλλεκτική του αξία ενδέχεται να αυξηθεί, μετατρέποντάς το σε μια μικρή επενδυτική ευκαιρία.
Ένα Νόμισμα με Πολιτιστική και Επενδυτική Προοπτική
Το νέο κέρμα δεν αποτελεί απλώς μέσο συναλλαγής, αλλά συμβολίζει την ιστορική και πολιτιστική σύνδεση της χώρας με το παρελθόν της. Παρόλο που η χρήση του στην καθημερινότητα θα είναι περιορισμένη, η σπανιότητα και η ιδιαίτερη αξία του αναμένεται να του προσδώσουν σημαντική συλλεκτική και επενδυτική προοπτική.
Το νου σας, μην πέσει στα χέρια σας: Ελέγξτε πορτοφόλια – Αν έχετε χαρτονόμισμα με αυτό το σύμβολο πάνω σας κορόιδεψαν – Τι σημαίνει
Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να προστατευτείτε από την κυκλοφορία πλαστών τραπεζογραμματίων, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας τους.
Κίνδυνος πλαστών χαρτονομισμάτων
Η παρουσία πλαστών τραπεζογραμματίων αυξάνεται, γεγονός που καθιστά την επαγρύπνηση απαραίτητη. Τα χαρτονομίσματα ευρώ ενσωματώνουν ειδικές τεχνολογίες ασφαλείας, επιτρέποντας την εύκολη αναγνώριση των γνήσιων από τα πλαστά.
Βασικά Χαρακτηριστικά Ασφαλείας
1. Ανάγλυφη Υφή
Περάστε το δάχτυλό σας πάνω από την επιφάνεια του χαρτονομίσματος. Η ανάγλυφη εκτύπωση προσδίδει ελαφριά τραχύτητα, ειδικά στα βασικά σημεία, όπως αριθμούς και γράμματα.
2. Διάφανο Παράθυρο
Στο κέντρο του χαρτονομίσματος βρίσκεται ένα διάφανο παράθυρο με λωρίδα ασφαλείας. Η λωρίδα αυτή αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία θέασης, ενισχύοντας την αυθεντικότητα.
3. Ολόγραμμα
Το ολόγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην επαλήθευση. Καθώς περιστρέφετε το χαρτονόμισμα, παρατηρείτε μεταβολή χρωμάτων από πράσινο σε μπλε. Σε ορισμένες γωνίες εμφανίζονται επιπλέον κίτρινες και πράσινες αποχρώσεις.
Ο απλός και αποτελεσματικός έλεγχος των χαρτονομισμάτων
Η οπτική επιθεώρηση αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Συγκρίνετε το ύποπτο χαρτονόμισμα με ένα γνωστό αυθεντικό. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά ασφαλείας υποδηλώνει πιθανή πλαστότητα.
Η προσεκτική αξιολόγηση των τραπεζογραμματίων σας θωρακίζει από απώλειες και νομικά προβλήματα. Παρατηρήστε σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια για να διασφαλίσετε την αυθεντικότητα των χαρτονομισμάτων σας.