Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή: Μαζικές κατασχέσεις από ακατάσχετους λογαριασμούς – Πως να προστατευτείτε, τι πρέπει να ξέρετε

19:19
Newsroom

Για ακόμα μια χρονιά, πριν από τις γιορτές οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές κατασχέσεις ιδίως για οφειλές προς το δημόσιο, αναφέρει η ΕΕΚΕ.

Μάθετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς από κατασχέσεις.

Advertisement

Μαζικές κατασχέσεις: Πώς να προστατευτείτε

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε μία ανακοίνωση, όπου αναφέρονται οδηγίες προστασίας.

Ειδικότερα τονίζεται: «Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι άλλου είδους προστασία έχει από κατάσχεση του λογαριασμού λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και άλλη λόγω οφειλών προς ιδιώτες/τράπεζες:

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δέσμευση ποσού για ποσό που είναι χαμηλότερο του ορίου των 1.250 ευρώ από τις τράπεζες, επί του δηλωθέντος ακατάσχετου λογαριασμού, δεν είναι σύννομη και πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως.

Advertisement

Ωστόσο, σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους, μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Επίσης, αν καταβληθούν αναδρομικά ποσά (μισθών ή συντάξεων) οι τράπεζες δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν το ποσό ως ένα ενιαίο σύνολο αλλά να το αναγάγουν σε μηνιαία βάση προκειμένου να διαπιστωθεί αν καλύπτεται το όριο του ακατάσχετου.

Για να προστατευθεί το ακατάσχετο όριο όμως (όταν ο λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης) πρέπει να έχει δηλωθεί. Δηλαδή ο ίδιος λογαριασμός πρέπει να δηλωθεί ως ακατάσχετος τόσο στην AAΔΕ όσο και στην τράπεζα».

Advertisement
TAGS:
Advertisement