amp-8220-karfoste-amp-8221-toys-kai-parte-apo-100-eos-3-000eyro-i-efarmogi-poy-soy-dinei-lefta-an-kataggeileis-ayto-poy-eides-199914
13:11

“Καρφώστε” τους και πάρτε από 100 έως 3.000ευρώ: Η εφαρμογή που σου δίνει λεφτά αν καταγγείλεις αυτό που είδες

13:11
Νίκη Μουλά

Τις “μαϊμού” αποδείξεις κυνηγάει η Ανεξαρτησία Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την εφαρμογή e-appodixi, που αναβαθμίζεται σε νέα έκδοση και θα ανοίγει το δρόμο για μπόνους, από 100 έως 3000 ευρώ σε όσους καρφώνουν αποδείξεις χωρίς QR κωδικό.

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα μηνών, που κλείνει μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Advertisement

Με την ψήφιση του νόμου, θα είναι διαθέσιμη και η νέα εφαρμογή e-appodixi, που θα περιλαμβάνει το κίνητρο της αμοιβής για όσους «αλιεύουν» φοροφυγάδες, επώνυμα ή ανώνυμα.

Advertisement

Advertisement

Μπόνους μέχρι 3.000 ευρώ για “μαϊμού” αποδείξεις

Η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής και θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.

Advertisement

Η εφαρμογή e-appodixi στο χρονικό διάστημα που είναι σε λειτουργία (έχουν γίνει 215.000 download) έχει προσελκύσει 133.000 καταγγελίες και έχει οδηγήσει στον εντοπισμό επιχειρήσεων- φοροφυγάδων.

Κάποιοι δε είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή και κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Advertisement

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

■ Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτήν ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

■ Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

■ Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

• τραβάει φωτογραφία της απόδειξης

• εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)

• προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει

• επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Εφαρμογή για "μαϊμού" αποδείξεις

"Μαϊμού" αποδείξεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης