Enimerotiko.gr
PLUS

7 αρχαιολογικές ανακαλύψεις που γέννησαν περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις στον επιστημονικό κόσμο

Μερικές φορές φαίνεται ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει ήδη τα πάντα, ώσπου να έρθουν εκείνες οι στιγμές που γίνονται νέες ανακαλύψεις που ανατρέπουν τον κόσμο μας και τις απόψεις μας για αυτόν.

Σας αποκαλύπτουμε ορισμένα ευρήματα που συνέβαλαν στην κατανόηση της ιστορίας του κόσμου, αλλά άφησαν τους επιστήμονες με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Ετοιμάσαμε επίσης ένα εκπληκτικό μπόνους για εσάς στο τέλος αυτού του άρθρου.

Έμβρυο μούμια

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι επιστήμονες βρήκαν μια μικρή σαρκοφάγο. Αρχικά, αυτό το εύρημα δεν εξέπληξε κανέναν γιατί στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν αγγεία σαν αυτά για να θάψουν ανθρώπινα όργανα. Ωστόσο, η ακόλουθη έρευνα έδειξε ότι η σαρκοφάγος δεν περιείχε όργανα: ήταν μια μούμια εμβρύου. Το έμβρυο βρισκόταν στην 16η-18η εβδομάδα ανάπτυξης κατά τη στιγμή του θανάτου.

Αυτή η σαρκοφάγος χρονολογείται στην περίοδο μεταξύ 664 και 525 ετών π.Χ. Οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν μια μοναδική ανακάλυψη επειδή αυτή η μούμια είναι η «νεότερη» μεταξύ όλων των μούμιων που βρέθηκαν μέχρι σήμερα.

Ο πάπυρος της Νεκράς Θάλασσας

Οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, οι επιστήμονες εξερεύνησαν σπήλαια κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Βρήκαν χιλιάδες θραύσματα περγαμηνής. Οι πληροφορίες που είναι γραμμένες σε αυτά τα κομμάτια περγαμηνού σχετίζονται με τον κανόνα της Εβραϊκής Βίβλου.

Επί του παρόντος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να βρεθούν περισσότερα έγγραφα αυτού του είδους εάν η έρευνα συνεχιστεί. Αυτά τα βιβλία εκτίθενται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Πυραμίδες Chichen Itza

Η πυραμίδα του El Castillo βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό. Χτίστηκε περίπου την 1η χιλιετία μ.Χ. Το πιο εκπληκτικό σημείο αυτού του κτηρίου είναι ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στον ναό περιλαμβάνονται δύο ακόμη πυραμίδες. Το πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτές οι δύο πυραμίδες χτίστηκαν πολύ πριν από το El Castillo.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν κάποιο τρόπο να μπει μέσα σε αυτό χωρίς να σπάσουν τα τείχη του.

Νεολιθικοί εραστές

Δύο σκελετοί βρέθηκαν πριν από αρκετά χρόνια στη Μάντοβα της Ιταλίας. Αυτοί είναι οι σκελετοί ενός άνδρα και μιας γυναίκας που θάφτηκαν περίπου πριν 6000 χρόνια. Αρχαιολόγοι που μελέτησαν το ζευγάρι ισχυρίστηκαν ότι οι νεολιθικές διπλές ταφές ήταν πολύ σπάνιες και αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδαν ένα ζευγάρι να θάβεται σε τέτοια θέση.

Αυτό το ζευγάρι ονομάζεται επίσης Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Αυτό συνέβη επειδή η πόλη της Βερόνας που χαρακτηρίστηκε από τον Σαίξπηρ ως την πατρίδα των χαρακτήρων του βρίσκεται πολύ κοντά στη Μάντοβα.

Ο άγνωστος τάφος στην Αμφίπολη

Ένας τάφος βρέθηκε στην Αμφίπολη στην Ελλάδας. Μέσα στον τάφο, υπήρχαν δύο ψηλά μαρμάρινα αγάλματα που φρουρούσαν την είσοδο. Αυτά τα αγάλματα ονομάζονται καρυατίδες.

Χάρη σε αυτό το εύρημα, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί μπορούν προτείνουν σε ποιον ανήκε αυτός ο τάφος. Μια εκδοχή λέει ότι ήταν ο τάφος της Ολυμπίας. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι αυτός ο τάφος ανήκε στη Ροξάνα, τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η τρίτη εκδοχή αρνείται ότι αυτοί οι τάφοι σχετίζονται κάπως με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ζωδιακή πλάκα σκυροδέματος

Αυτή η πλάκα από σκυρόδεμα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικά χρόνια. Το πάχος και η υφή του στρώματος του εδάφους πάνω από το εύρημα επέτρεψαν στους ειδικούς να καταλάβουν ότι δεν έσκαψε κάποιος το έδαφος για να κάνει φάρσα, αλλά θάφτηκε εκεί πριν εκατοντάδες χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται τα σημάδια στην πλάκα μας αποκαλύπτει ότι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως ηλιακό ρολόι.

Τα σώματα των αγαλμάτων του νησιού του Πάσχα

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι τα μυστηριώδη γλυπτά στο νησί του Πάσχα είναι απλά κεφάλια. Στην πραγματικότητα, έχουν επίσης αόρατα μέρη που εκτείνονται αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος!

Το Easter Island Statue Project έσκαψε πολλά αγάλματα (στα νησιά, υπάρχουν περισσότερα από 1000 αγάλματα συνολικά) για να εξερευνήσουμε το μυστήριο των γιγαντιαίων αγαλμάτων και της δημιουργίας τους που δεν έχει ακόμη λυθεί.

Μπόνους: Ποτέ δεν ξέρεις τι θησαυροί θάβονται στην αυλή σου

Αυτό το σεντούκι βρέθηκε από τον Ντμίτρι Λούκιτσεφ στην αυλή του στο Besh-Kungei, στην Κιργιζία. Ο άντρας έσκαβε ένα βόθρο για την εξωτερική τουαλέτα του όταν το φτυάρι του χτύπησε το μεταλλικό αντικείμενο. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ντουλάπι στρατού του Τρίτου Ράιχ. Μέσα υπήρχαν πολλά προσωπικά αντικείμενα κάποιου αξιωματικού του γερμανικού στρατού: γυαλιά, προϊόντα περιποίησης, αφαιρούμενοι γιακάδες, βούρτσα ρούχων και σακάκι του αξιωματικού της Wehrmacht σε άριστη κατάσταση.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News