Enimerotiko.gr
PLUS

7 πραγματικά γεγονότα που πήρε ο George Lucas και μας τα έδειξε στο Star Wars χωρίς να το καταλάβουμε

Αν θέλαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις αναφορές και τις έμπνευση του Star Wars σε ένα μέρος, θα φτιάχναμε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη. Ή μια ειδική Βικιπαίδεια. Και δεν αποτελεί έκπληξη γιατί ο George Lucas  ήταν μεγάλος λάτρεις της ιστορίας και η αγάπη του για την ιστορία επηρέασε πολύ τις ταινίες που έκανε.

Υπό το φως της επερχόμενης Ημέρας του Star Wars, χαρτογραφήσαμε τον πολύ μακρινό γαλαξία σε διαφορετικούς χρόνους και μέρη του κόσμου μας. Ρίξτε μια ματιά και η «Δύναμη θα είναι μαζί σας»!

1. Το κοστούμι του Darth Vader εμπνεύστηκε από τους σαμουράι.

Το κοστούμι του Darth Vader σχεδιάστηκε κυρίως με βάση την πανοπλία που φορούσαν οι ιαπωνικοί σαμουράι. Επιπλέον, μια συγκεκριμένη ιστορική φιγούρα λειτούργησε ως βάση για τον περίφημο Sith Lord: τον αιματηρό Σαμουράι πολέμαρχο Date Masamune.

Ο Masamune μοιράζετε πολλά κοινά βιογραφικά στοιχεία με τον Vader. Και οι δύο ήταν μερικώς ανάπηροι (ο Masamune έχασε την όρασή του στο δεξί του μάτι), και οι δύο μεγάλωσαν με μόνο έναν γονέα, και οι δύο έφτασαν στην κορυφή. Και οι δύο έφτασαν στα άκρη με την απώλεια του εν λόγω γονέα. Και τους δύο τους φοβόντουσαν οι ιππότες συνάδελφοί τους – Σαμουράι και Τζεντάι αντίστοιχα – για τον θυμό και την αγριότητα τους. Και οι δύο φορούσαν φίνα μαύρη πανοπλία

2. Οι διαστημικές μάχες χορογραφήθηκαν με βάση τις εναέριες μάχες του 20ού αιώνα.

Όταν σχεδίαζε τις διαστημικές μάχες στις ταινίες, ο George Lucas επηρεάστηκε από τις πραγματικές αερομαχίες που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 20ού αιώνα. Τα περισσότερα από τα σχέδια των διαστημοπλοίων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με πραγματικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Millennium Falcon, του οποίου το πιλοτήριο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τη μύτη ενός Boeing B-29.

Ο εμβληματικός ήχος του Falcon προήλθε επίσης από τους κινητήρες ενός πραγματικού αεροσκάφους. Ο σχεδιαστής ήχου του Star Wars ταξίδεψε στους αεροπορικούς αγώνες στην έρημο Mojave στα μέσα της δεκαετίας του ’70 για να ηχογραφήσει τους θορύβους που έκαναν τα αεροπλάνα ειδικά για την ταινία.

3. Το τάγμα των Τζεντάι είναι βασισμένο στους Σταυροφορείς (και όχι μόνο σε αυτούς).

Οι Τζεντάι ήταν γενικά εμπνευσμένοι από τους Ιάπωνες πολεμιστές σαμουράι και τους μοναχούς Shaolin: οι οποίοι είχαν έναν κωδικό τιμής που ήταν κοντά στους σαμουράι Bushido, ένα ήθος διατήρησης της ειρήνης και ένα ένστικτο για την προστασία της ζωής. Αλλά η πολιτική πίσω από τους Τζεντάι εξυψώθηκε από τη μοναστική στρατιωτική τάξη – όπως ακριβώς έγινε και με τους Σταυροφόρους. Όπως και οι Τζεντάι , έτσι και οι Σταυροφόροι διακρίνονταν από λιτότητα, αγνότητα και υπακοή. Τα ρούχα των Τζεντάι έμοιαζαν με τις λευκές ρόμπες με κουκούλα που φορούσαν οι «Ιεροί πολεμιστές».

Οι κορυφαίοι Ιππότες Τζεντάι, που κάθονται στο Συμβούλιο Τζεντάι, αντικατοπτρίζουν τους Σταυροφόρους που διοικούνταν από ένα 12μελές συμβούλιο ηλικιωμένων , με έναν grandmaster στο κέντρο (εδώ μπορείτε να πείτε «γεια» στον Master Yoda ). Και όπως και η μάχη Jedi Purge που διέταξε ο Palpatine στο Revenge of the Sith, έτσι και οι Σταυροφόροι εκμηδενίστηκαν από τον Βασιλιά Φίλιππο IV της Γαλλίας.

4. Η εμφάνιση του Yoda εμπνεύστηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ένα από τα πιο εμπορεύσιμα χαρακτηριστικά του Yoda (αν και όλα τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά εμπορεύσιμα) – είναι η σοφία του. Ίσως σχετίζεται κάπως με το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του προσώπου του βασίστηκε σε εκείνο του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο δημιουργός του Yoda εμπνεύστηκε από το πορτρέτο του Αϊνστάιν που ήταν κρεμασμένο στο γραφείο του, κυρίως όσον αφορά τα μάτια, τα άσπρα μαλλιά και τις ρυτίδες του.

5. Οι μάχες Lightsaber εμπνεύστηκαν από την πολεμική τέχνη κέντο.

Το κέντο, είναι ιαπωνική πολεμική τέχνη που περιλαμβάνει μάχη με σπαθιά μπαμπού, μοιάζει εντυπωσιακά πολύ με το φωτιστικό-σπαθί, το όπλο των Τζεντάι. Το Star Wars περιλαμβάνει πολλές μάχες, στάσεις και χτυπήματα στο ίδιο στυλ με το κέντο. Η πνευματική του πτυχή του κέντο απεικονίζεται επίσης στις ταινίες: ο ειδικό ρυθμός και η ισορροπία μεταξύ του σώματος και ψυχής.

Ο Mark Hamill, που υποδύεται τον Luke Skywalker, έζησε στην Ιαπωνία κατά την διάρκεια των 2 τελευταίων χρόνων του λυκείου όπου έκανε και μαθήματα κέντο.

6. Η Γαλαξιακή Δημοκρατία σχεδιάστηκε με βάση την Αρχαία Ρώμη.

Η πρίκουελ τριλογία του Star Wars στο σύνολό της είναι μια επανέκδοση της πτώσης της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και της αντικατάστασής της από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της τριλογίας, η Γαλαξιακή Δημοκρατία χάνει αργά τη δέσμευσή της για τη δημοκρατία και πέφτει στα χέρια ενός δικτάτορα, ο οποίος ξεκινά τη βασιλεία της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.

Οι θεσμοί του Star Wars – Γερουσία, Δημοκρατία και Αυτοκρατορία – καθώς και λατινικά ονόματα όπως η Palpatine προφανώς αναφέρονται στην αρχαία Ρώμη. Η αρχιτεκτονική του πλανήτη Naboo επίσης μοιάζει με εκείνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που απέμεινε από την αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

7. Ο Luke και ο Vader απεικόνιζαν τον George Lucas και τον πατέρα του

Η σχέση μεταξύ του Vader και του Luke βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας Star Wars, και υπάρχει τόσο μεγάλη συσχέτιση με την προσωπική ζωή του George Lucas. Ο πατέρας του George Lucas ήταν μια υπερβολική φιγούρα που είχε προγραμματίσει τη ζωή του γιου του και αποδοκίμαζε έντονα την καριέρα του George. Ως αποτέλεσμα, οι 2 τους ήταν απομακρυσμένοι και δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.

Ακριβώς όπως ο πατέρας του George ήθελε να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση, έτσι και ο Darth Vader πρότεινε  στον Luka να γίνει κι εκείνος μέλος στη σκοτεινή πλευρά. Όπως ο George αρνήθηκε, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Luka. Αλλά στο τέλος, οι 2 τους συμφιλιώθηκαν, ο Luka κατάφερε να συγχωρήσει τον πατέρα του και ο Vader έσωσε τον γιο του εξιλεώνοντας έτσι τον εαυτό του. Είναι ακόμη απαραίτητο να πούμε ότι και ο George και ο πατέρας του τα βρήκαν μεταξύ τους;

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News