fani-chalkia-i-doyleia-os-servitora-to-chryso-sta-22-to-ntopingk-i-poini-o-koyklos-syzygos-kai-ta-paidia-82067
22:42

Φανή Χαλκιά: Η δουλειά ως σερβιτόρα, το χρυσό στα 22, το ντόπινγκ, η ποινή, ο κούκλος σύζυγος και τα παιδιά

22:42
Newsroom

Η Φανή Χαλκιά γεννήθηκε στη Λάρισα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1979. Διακρίθηκε την δεκαετία του ΄90 στο μίτινγκ «Ολυμπιακές Μέρες». Στον ανοικτό στίβο πέτυχε 53.46 καλύτερη επίδοση, στα «Τοφάλεια» (2003).

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Τον Αύγουστο του 2003 πέτυχε καλύτερη επίδοση και στα 400μ. εμπόδια, στη Θεσσαλονίκη (56.40). Πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. πέτυχε στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Βουδαπέστης (Μάρτιος 2004), με επίδοση 51.77, το οποίο βελτίωσε με επίδοση 51.68 στον ημιτελικό. Τελικά, πήρε την 6η θέση, με 52.90.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2004 η Φανή Χαλκιά κατέρριψε το δικό της ρεκόρ στα 400μ. με 54.88 στις 11 Ιουνίου του 2004. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουνίου του 2004 πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στα 400 μ. με εμπόδια, πετυχαίνοντας και πανελλήνιο ρεκόρ με 54.16 στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στο Μπίντγκος της Πολωνίας. Το ρεκόρ της δεν έμελλε να το κρατήσει για πολύ. Στα Τσικλιτήρεια, στις 4 Ιουλίου του 2004, πέτυχε χρόνο 5399 και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που «κατέβηκε» τα 54 στο αγώνισμα.

Advertisement

Advertisement

Ολυμπιονίκης

Η μεγαλύτερή  διάκριση της Φανής Χαλκιά ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004) της Αθήνας, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. εμπόδια με 52.82 και ενώ στον ημιτελικό σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77 και την 5η επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα και ήταν 8η στα 4Χ400μ. Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της σχετικά: “Με τον αθλητισμό ασχολούμουν από μικρό παιδί. Κάποια στιγμή σταμάτησα στα 19 μου και δούλεψα με τον Σωκράτη Γκιόλια ως δημοσιογράφος, κάτι που έχω σπουδάσει, αλλά μόνο τις πρωινές ώρες. Παράλληλα, το βράδυ για να συμπληρώνω χρήματα, δούλευα ως σερβιτόρα. Ξέρω ότι δεν συνάδει ο αθλητισμός με τη νύχτα, αλλά είχα σταματήσει τον αθλητισμό για δυο χρόνια. Επέστρεψα στα 22 μου και όταν το ανακοίνωσα όλοι γελούσαν. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα, αν μου έλεγε κάποιος ότι ξεκινάω αθλητισμό για να τρέξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά δεν ήξεραν ότι έκανα αθλητισμό από μικρή. Το απωθημένο είναι μεγάλο πράγμα και δεν ήθελα να ζω με ένα «αν». Το έκανα και τελικά έγινα χρυσή Ολυμπιονίκης”!

Ρεκόρ και επιτυχίες 2005-2006

Στις 3 Ιουλίου του 2006 πέτυχε την τέταρτη επίδοση στον κόσμο με 53.71 στα 400μ εμπόδια στο Super Grand Prix Τσικλητήρεια, στο Ο.Α.Κ.Α., τερματίζοντας δεύτερη, πίσω από την Αμερικανίδα Λασίντα Ντέμους, η οποία πέτυχε 53.03. Το 2006, κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ, αφού τερμάτισε 2η στον τελικό των 400μ με εμπόδια με 54.02, στις 9 Αυγούστου του 2006. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου 2006 στην Αθήνα αγωνίστηκε στα 400μ. και με 50.94 κατέλαβε την 5η θέση.

Advertisement

Χρήση απαγορευμένων ουσιών

Στις 16 Αυγούστου του 2008, κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και λίγο πριν τα προκριματικά των 400μ. με εμπόδια, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι το πρώτο δείγμα της αθλήτριας βρέθηκε θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3), σε έλεγχο που διεξήγαγε η WADA στην Ιαπωνία, όπου η εθνική ομάδα του στίβου προετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς. Η ουσία Μ3 είναι ισχυρό στεροειδές με δράση περίπου εκατό φορές πιο ισχυρή από αυτή της τεστοστερόνης αλλά και μεγάλη τοξικότητα, και είναι η ίδια ουσία που είχε ανιχνευτεί σε άλλους 14 Έλληνες αθλητές σε προηγούμενους ελέγχους.

Η Χαλκιά κατέθεσε την διαπίστευσή της και αναχώρησε από το Πεκίνο το ίδιο βράδυ, δίνοντας πριν συνέντευξη τύπου όπου υποστήριξε την αθωότητά της, δηλώνοντας σοκαρισμένη για το γεγονός. Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι και το δεύτερο δείγμα της αθλήτριας ήταν θετικό. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε στις 19 Αυγούστου προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκε ο νόμος περί ντόπινγκ. H ποινή αποκλεισμού δύο ετών επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, στις 26 Νοεμβρίου του 2008.

Οριστική απαλλαγή κατηγοριών και αθώωση

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2016, η Φανή Χαλκιά απαλλάχθηκε ομόφωνα από κάθε κατηγορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το Εφετείο έκρινε πως η πρώην πρωταθλήτρια είχε πέσει θύμα κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων. Μαζί της, αθωώθηκε και ο προπονητής της Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της προμήθειας απαγορευμένων ουσιών.

Advertisement

Έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας

Όλα κερδίζονται με υπομονή, όπως και το χρυσό μετάλλιο», ήταν η φράση που έλεγε στους δικούς της ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια. Μετά το χρυσό και όλες τις υπόλοιπες διακρίσεις, ακόμα και μετά τις κατηγορίες για ντόπινγκ, η Φανή εξελίχθηκε. Σπούδασε στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο, έκανε μεταπτυχιακό στη Στρατηγική Κρατών σε γαλλικό κολέγιο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς έγινε marketing director του Μαραθώνιου Θεσσαλονίκης, τον οποίο πέρυσι κατάφερε να απογειώσει. Με το χαμόγελο που πάντα τη διακρίνει μιλά για όλα όσα πέρασαν και όσα θα ήθελε να ’ρθουν. “Θεωρούσα ότι είχα πέντε φίλους, αλλά τελικά είχα δέκα. Δεν βίωσα ότι έγινε ένα σκάνδαλο και έμεινα μόνη μου. Είμαι τυχερή που έχω καλούς φίλους. Ακόμα και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμουν και ήταν χορηγοί μου πίστεψαν στην αθωότητά μου και δεν πήραν πίσω τις χορηγίες. Με υποστήριξαν και δεν αμφισβήτησαν την αλήθεια μου”.

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού

ΤΟ 2020 ήρθε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, καρπός του έρωτά της με τον αγαπημένο της Λούη Καραμάνο και είναι στα καλύτερά της. Η Ολυμπιονίκης γέννησε εν μέσω καραντίνας.Μάλιστα, το ζευγάρι έχει ακόμη ένα γιο, τον τρίχρονο Πέτρο.