nikos-kaklamanakis-o-gios-toy-anemoy-i-adikia-se-varos-toy-i-dikastiki-diamachi-kai-to-spiti-stin-kriti-15534
20:30

Νίκος Κακλαμανάκης: Ο γιος του ανέμου, η αδικία σε βάρος του, η δικαστική διαμάχη και το σπίτι στην Κρήτη

20:30
Newsroom

Ο Νίκος Κακλαμανάκης γεννήθηκε στη Βάρκιζα Αττικής στις  19 Αυγούστου 1968 και είναι δύο φορές  Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας ενώ ξεκίνησε από πολύ μικρός την ιστιοπλοΐα και στην κατηγορία Μistral.Αντισμήναρχος πλέον, έχει «καβαλήσει» μετά τα κύματα και τα πενήντα του χρόνια. Το ίδιο νέος, το ίδιο δυνατός και…. το ίδιο έξαλλος με την αδικία. Δεν έχει πάψει ποτέ να μιλάει ανοιχτά και – φυσικά-να υφίσταται τις συνέπειες . Και πολύ σοβαρές συνέπειες. Αλλά δεν σταματά.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Τα τελευταία 9 χρόνια, συστηματικά, «μιλάει» σε σχολεία, στα μικρά παιδιά και θέλει να τα «βάλει στο παιχνίδι» της αγάπης για τη θάλασσα.

Έλεγε σε μια συνέντευξή του πριν από 6 χρόνια: «Θέλω να μιλάω σε 40 σχολεία τον χρόνο. Μέχρι στιγμής έχω μιλήσει σε 150 και σκοπεύω να ξεπεράσω τα 550 συνολικά στα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ένας πολύ ωραίος στόχος».

Advertisement

Advertisement

Η πορεία στην ιστιοπλοΐα

Το 1986 συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα και παίρνει την τρίτη θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μistral νέων. Το 1989 παίρνει τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης παίρνει την ένατη θέση και στην Ατλάντα το 1996 κατακτά το χρυσό μετάλλιο, όπου παίρνει και την προσωνυμία γιος του ανέμου και ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής. Στην επόμενη ολυμπιάδα το 2000 στο Σίδνεϊ πήρε την έκτη θέση και ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο, ασημένιο αυτή τη φορά. Μάλιστα, στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν αυτός που άναψε την ολυμπιακή φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το 1997 πάνω σε μια ιστιοσανίδα έκανε τον διάπλου του Αιγαίου από το Σούνιο στην Κρήτη σε δύο μέρες. Είναι αθλητής του Ν.Ο.Ε..

Θέλω να μιλάω σε 40 σχολεία τον χρόνο

“Το 2004 που είχα πάει σε κάποια σχολεία πριν από την Ολυμπιάδα της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η σχέση με τα παιδιά. Πήγαινα για να τους δώσω ενέργεια αλλά πολλές φορές, έφευγα έχοντας γεμίσει ενέργεια εγώ ο ίδιος. Και μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, αυτό μού έγινε στόχος ζωής. Το να επικοινωνώ με τα παιδιά αλλά σε πιο μόνιμη βάση έγινε μετά το 2011 όταν πήγα από την Άνδρο μέχρι και την Κάρπαθο με σκοπό να συναντώ τα παιδιά στα σχολεία και να τους μιλάω”,είχε πει ο Νίκος Κακλαμανάκης.

Advertisement

Ο μόνος αγώνας που χάνω, είναι ο αγώνας που δεν δίνω

Το 1988, στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, πήρε τη θέση μου ο γιος ενός φίλου του γνωστού πολιτικού της εποχής. Ήταν ο γιος ενός αδελφικού φίλου του Τσοχατζόπουλου. Για μένα ήταν πολύ μεγάλο σοκ! Και αυτό που κατάλαβα εγώ ήταν ότι ενώ θα έπρεπε να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς αγώνες, είχαν φυγαδεύσει τον αθλητή που πήρε τη θέση μου 20 μέρες πριν, είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης και μετά από ένα δεκαήμερο ανακοίνωσαν και επίσημα τη συμμετοχή του. Τα παράτησα όλα αμέσως. Πήρα τα βουνά για να συνέλθω. Αλλά μετά, συνήλθα. Ευτυχώς δηλαδή”, είχε αναφέρει ο Νίκος Κακλαμανάκης.

Και συνεχίζοντας είχε πει: ” Ο μόνος αγώνας που χάνω, είναι ο αγώνας που δεν δίνω. Αν είναι να με βουλιάξουν είναι για να μάθω να κολυμπώ καλύτερα. Και εγώ πιστεύω πάρα πολύ στη τεχνική του πεπιεσμένου ελατηρίου. Δηλαδή, όσο πιο βαθιά με συμπιέζουν μες στο χώμα τόσο πιο ψηλά εκτοξεύομαι αναζητώντας το οξυγόνο μου. Και έτσι έγινε! Εκτοξεύτηκα πολύ ψηλά! Αυτό αφορά το σκέλος της αδικίας που βίωσα εγώ ως παιδί, γι’αυτό και παροτρύνω τα παιδιά (και όχι μόνο τα παιδιά),να τολμούν το όνειρό τους, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς να διαπραγματεύονται τις αξίες τους. Και ότι αυτό θα το πετύχει κάποιος, αν δεν εγκαταλείψει ποτέ την προσπάθειά του. Ο καθένας πρέπει να βρει την αποστολή του, να έχει πίστη σ’ αυτή και να μην εγκαταλείπει ποτέ. Είναι η μόνη απάντηση στη ζωή και στα δύσκολα”!

Advertisement

Η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας πάει στα δικαστήρια τον Νίκο Κακλαμανάκη

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία κατέθεσε αγωγή εναντίον του πιο πετυχημένου Έλληνα ιστιοπλόου όλων των εποχών διεκδικώντας από τον Νίκο Κακλαμανάκη 100.000 ευρώ αποζημίωση για προσβλητικά σχόλια. Σε μία αν όχι καινοφανή, εξαιρετικά σπάνια, ενέργεια, που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), προχώρησε η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, οι διοικούντες την ΕΙΟ, κατέθεσαν αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του Ολυμπιονίκη, Νικόλα Κακλαμανάκη, διεκδικώντας από τον «Γιο του Ανέμου» το ποσό των 100.000 ευρώ!

Τον περασμένο Νοέμβριο και στο πλαίσιο της συζήτησης του αθλητικού νόμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε μεταξύ άλλων αθλητών και τον Νικόλα Κακλαμανάκη, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, υποστήριξε ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την πεποίθηση, πως με τον νέο αθλητικό νόμο, θα αντιμετωπισθούν παθογένειες, οι οποίες ταλανίζουν τον αθλητισμό της χώρας μας εδώ και δεκαετίες. Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο Κακλαμανάκης εις βάρος της ομοσπονδίας, δυσαρέστησαν τους διοικούντες την ΕΙΟ, οι οποίοι στα τέλη Νοεμβρίου 2019, του απέστειλαν εξώδικο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο κατέθεσαν αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του για «παντελώς αναληθείς, προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις σε βάρος της», όπως αποκαλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και όπως είναι φυσικό, ο «γιος του Ανέμου» δεν μπορεί να πιστέψει ότι η διοίκηση της ΕΙΟ έφθασε σ΄ αυτό το σημείο. Η πραγματικότητα, είναι πως ο Κακλαμανάκης, κατέθεσε την άποψη ενός Ολυμπιονίκη αθλητή που αγωνιά για το άθλημά του, στον ναό της Δημοκρατίας και στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, όπως όφειλε να κάνει ως πολίτης και ως εξέχων αθλητής.

O στενός κύκλος του Ολυμπιονίκη μάλιστα αναρωτιέται: Στην περίπτωση που οι διοικούντες την ΕΙΟ, θεώρησαν ότι ο Κακλαμανάκης υπέπεσε σε παράπτωμα, για ποιόν λόγο δεν χρησιμοποίησαν τους πειθαρχικούς μηχανισμούς και τα αρμόδια αθλητικά όργανα, προκειμένου να εξετασθεί ενδεχόμενο παράπτωμα;  Όταν μάλιστα η ίδια διοίκηση υποχρεώνει τους αθλητές των εθνικών ομάδων να δηλώσουν ότι υπάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των αθλητικών πειθαρχικών οργάνων και να παραιτηθούν από το δικαίωμα της προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια.

Σήμερα, 8 Ιουλίου 2020, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αγωγή κατά του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη.

Η ευτυχισμένη οικογένεια

“Η γυναίκα που του χάρισε αυτό το πανέμορφο μωρό είναι η Νανούγια Καρούζου Κακλαμανάκη. Η γυναίκα του είναι σχεδιάστρια αξεσουάρ και έχει κατάστημα. Ο ίδιος έχει πει σχετικά: “Η γυναίκα μου και η κόρη μου είναι Κρητικές. Θα ήθελα, βέβαια, να είμαι όσο είναι δυνατόν κοντά και στην οικογένειά μου εδώ στην Αθήνα, όμως σιγά-σιγά η βάση μου γίνεται η Κρήτη…

Θέλω να είμαι πάνω στη θάλασσα όσο πιο συχνά μπορώ και αυτό είναι πιο εύκολο στην Κρήτη…” δήλωσε ο Νίκος Κακλαμανάκης στην κάμερα της «Μεσημεριανής Μελέτης» αναφερόμενος στη νέα ζωή που έχει ξεκινήσει στην Κρήτη μαζί με την σύζυγό του Νανούγια και την ενός έτους κόρη του, όπως αναφέρει το Vipnews.

Ο Ολυμπιονίκης αναφέρθηκε και όσα σχεδιάζει για το μέλλον: “Ακόμα δεν θέλω να πω κάτι… Πιστεύω να μείνω πολύ κοντά στη θάλασσα. Για την ώρα έχω κάποιους άλλους στόχους ζωής, όπως είναι η οικογένειά μου…”  είχε πει χαρακτηριστικά.

Μια οικία στα Καλέσσα αγόρασε πρόσφατα ο γνωστός Ολυμπιονίκης

H σχέση του Νίκου Κακλαμανάκη με την Κρήτη και ιδιαίτερα το Μαλεβίζι είναι γνωστή, αφού πολλοί άνθρωποι που κάνουν τη βόλτα τους στο λιμανάκι της Παντάνασσας έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Ολυμπιονίκη.

Τελευταία όμως, όπως μαθαίνουμε, η σχέση του Ολυμπιονίκη με το Μαλεβίζι έγινε ακόμα πιο στενή αφού αγόρασε σπίτι στα Καλέσσα. Έτσι το χωριό του Μαλεβιζίου που συγκεντρώνει πολλούς γνωστούς και επώνυμους από τον επιχειρηματικό κόσμο και την επιστήμη τώρα θα έχει ακόμα ένα διάσημο κάτοικο.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα κατ έτος έχει σκοπό να μένει στα Καλέσσα ο “γιος του ανέμου” με την οικογένεια του, επρόκειτο όμως για ένα νέο που χαροποίησε όσους το έμαθαν στα Καλέσσα.

Άλλωστε η σύζυγος του Ολυμπιονίκη Νανούγια Καρούζου είναι Ηρακλειώτισσα και συχνά βρίσκονται κοντά στην πατρική της οικογένεια.