Enimerotiko.gr
Αυτοκίνητο

Fiat: Με την έκδοση Cross Tipo αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία

Fiat: Με την έκδοση Cross Tipo αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία

Η Fiat με την έκδοση Cross Tipo θέλει να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των φίλων της που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους σ’ αυτή η κατηγορία.

Τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών επιλέγει SUV για τις καθημερινές του μετακινήσεις, αυτή η πρόταση βάζει την ιταλική εταιρεία στο τραπέζι των επιλογών τους.

Fiat

Με παρακαταθήκη τα περίπου 670.000 Tipo που έχουν πουληθεί στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην παραγωγή, η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, πάντα με το δεδομένο ότι η ιταλική εταιρεία θέλει να βγάζει στους δρόμους αυτοκίνητα που θα προσφέρουν περισσότερα από αυτά που κάποιος δίνει. Το νέο μοντέλο στήθηκε πάνω στη hatchback εκδοχή του Fiat Tipo και αυτό που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή είναι η πολύ καλή σχεδιαστική φιλοσοφία, οι φρέσκιες ιδέες και το ιταλικό ταπεραμέντο.

Περιμετρικά τα πλαστικά προστατευτικά, οι ποδιές σε απόχρωση αλουµινίου, οι µπάρες οροφής, το ανανεωμένο πίσω μέρος, η μάσκα που δίνει δυναμισμό και οι όμορφες ζάντες είναι τα πρώτα στοιχεία που προσέχει κάποιος. Οι σχεδιαστές αύξησαν την απόσταση από το έδαφος κατά 4 εκατοστά ώστε να δικαιολογεί τον νέο του ρόλο, αλλά και να έχει την εμφάνιση ενός γνήσιου crossover.

Το αυξημένο έδαφος δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία σε εκτός δρόμου διαδρομές. Το μοντέλο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του οδηγού και μπορεί να κινηθεί με ευκολία σε δύσκολες διαδρομές, αρκεί πάντα ο οδηγός να θυμάται ότι έχει να κάνει με ένα όχημα που η κίνηση δίνεται στους εμπρός τροχούς. Οι ήπιες εκτός δρόμου διαδρομές αποτελούν εύκολη υπόθεση και αν χρειαστεί να περάσει και κάποια δυσκολία αυτή μπορεί να γίνει με προσοχή.

Το εσωτερικό είναι νέο σχεδιαστικά και αυτό που μας άρεσε είναι οι μεγάλοι χώροι. Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η απλότητα είναι εμφανέστατη, ενώ η πρακτικότητα ανέβασε περισσότερο τα επίπεδα άνεσης. Πίσω από το τιμόνι υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 7” ο οποίος μας έδινε καθ’ όλη την διάρκεια της οδήγησης όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για την κατάσταση του αυτοκινήτου, ενώ μπορούσε να διαμορφωθεί ανάλογα με το οδηγικό μας στυλ.

Fiat

Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκεται η οθόνη αφής των 10.25 ιντσών, η οποία υποστηρίζει το σύστημα Uconnect 5. Ο συνδυασμός μαλακών και σκληρών πλαστικών δίνει την αίσθηση ότι έχει κατασκευαστεί για να αντέξει στον χρόνο, ενώ παντού υπάρχει όμορφο ιταλικό ντιζάιν, όπως τα γκρι περιγράμματα στους κεντρικούς αεραγωγούς και τα εργονομικά καθίσματα. Οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για μικροαντικείμενα, ενώ ο χώρος των αποσκευών είναι 440 λίτρα.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού όπως η λειτουργία αυτόνομου φρεναρίσματος και το ενεργό σύστημα διατήρησης της ταχύτητας και λωρίδας.

Κάτω από το καπό το Fiat Tipo Cross είναι εξοπλισμένο με τον τρικύλινδρο τούρµπο χιλιάρη κινητήρα βενζίνης που αποδίδει 100 ίππους και 190 Nm ροπής. Η ροπή του ήταν γραμμική και από τα πρώτα μέτρα δείχνει ότι διαθέτει ζωή και σβελτάδα για τις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Αν και το σκάφος είναι μεγάλο και αναρωτιέσαι αν οι 100 ίπποι μπορούν να το κινήσουν, εντούτοις η απάντηση δίνεται άμεσα με το πάτημα του γκαζιού. Η µέση κατανάλωση κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας κυμάνθηκε λίγο πάνω από τα 7 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Τιμή ικανοποιητική αν σκεφτούμε ότι έχουμε ένα θεωρητικά βαρύ σκάφος. Ο οδηγός έχει υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας είτε εντός είτε εκτός δρόμου.

Γενικά πρόκειται για ένα οικογενειακό όχημα που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να εκφράσει και τις εκτός δρόμου ανησυχίες του. Με καλή θέση οδήγηση που προσφέρει καλή ορατότητα, έχει τα απαραίτητα στοιχεία μιας απολαυστικής οδήγησης. Η ανάρτηση απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ μόνο μικροί κραδασμοί περνούν στην καμπίνα. Η οδηγική συμπεριφορά του Tipo Cross σε δρόμους με στροφές είναι ουδέτερη και προβλέψιμη. Το τιμόνι είναι ελαφρύ, εφόσον ενεργοποιηθεί το παραδοσιακό πρόγραμμα της Fiat, το CITY.

Ο νεανικός του χαρακτήρας και οι εκτός δρόμου ικανότητες δεν μπορούν να προσπεραστούν. Από την άλλη η πρακτικότητα, η άνεση και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού το κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Οι τιμές του μοντέλου ξεκινούν από τα 17100 ευρώ.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News