elachistoi-tin-prosechoyn-tha-kataferete-na-deite-ti-deyteri-kpummeni-tigri-se-autin-tiv-eikova-27915
17:57

Έλαχιστοι την προσέχουν: Θα καταφέρετε να δείτε τη δεύτερη, κpuμμένη τίγρη σε αuτήν τηv εικόvα;

17:57
Νίκη Μουλά

Το τεστ παρατηρητικότητας με τις τίγρεις είναι πολύ δημοφιλές στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση, σύμφωνα με την οποία όποιος εντοπίσει το κρυμμένο μήνυμα της εικόνας, θεωρείται πιο έξυπνος από τους περισσότερους, αφού το ποσοστό που βρίσκει τη λύση ανέρχεται στο 1%.

Advertisement

Η εικόνα δείχνει μια τίγρη στη ζούγκλα και σε προκαλεί να βρεις την δεύτερη κρυμμένη τίγρη. Πάνω στην τίγρη της φωτογραφίας, υπάρχει ένα μήνυμα που γράφει «η κρυμμένη τίγρης» (The Hidden Tiger) και χρειάζεται αρκετή παρατηρητικότητα για να το εντοπίσει κάποιος.

Advertisement

Advertisement

Η συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση δεν είναι καινούργια, αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια και επανεμφανίζεται τακτικά σε ιστότοπους.

Το τεστ παρατηρητικότητας με τις τίγρεις που ελάχιστοι καταφέρνουν να βρουν

Advertisement

Με μια πιο προσεκτική ματιά στον κορμό και το πίσω πόδι της, διακρίνεται το κείμενο να διασχίζει το σώμα της τίγρης.

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά έχουν πραγματική αξία για τους επιστήμονες, αφού τα παζλ του εγκεφάλου βοηθούν τους ερευνητές να ρίξουν φως στις εσωτερικές λειτουργίες του νου και στο πώς αντιδρά στο περιβάλλον του.

Advertisement

Το 2017, οι επιστήμονες Kim Ransley και Alex O. Holcombe, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, υπογράμμισαν τη σημασία των ψευδαισθήσεων για την κατανόησή μας για τον εγκέφαλο.

«Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μας δείχνουν ότι δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στην πραγματικότητα», επισημαίνουν στο The Conversation και προσθέτουν «μπορούν επίσης να δώσουν μια ιδέα της νοητικής επεξεργασίας που προσφέρει την εμπειρία μας από τον ορατό κόσμο. Αντί να μεταφέρει πληροφορίες από τα μάτια μας σε σχεδόν ακατέργαστη μορφή όπως θα έκανε μια κάμερα, ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσδιορίσει τι υπάρχει στην πραγματικότητα εκεί έξω. Όταν οι πληροφορίες που εισέρχονται στο μάτι είναι διφορούμενες, ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει μορφωμένες εικασίες».