Advertisement
PLUS

Γιατί δεν πρέπει να φοράτε ποτέ τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι

Παπούτσια στο σπίτι: Σύμφωνα με μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, υπάρχουν πολλά βακτηρίδια που ζουν επάνω και μέσα στα παπούτσια. Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να τα φοράτε μέσα στο σπίτι.

Παπούτσια στο σπίτι: Ο λόγος που δεν πρέπει να φοράτε

Σύμφωνα με την επιστήμη, η βρωμιά από τα παπούτσια σας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον δρ Charles Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια σας!

Advertisement

Συμμετείχαν δέκα άτομα σε αυτήν την έρευνα, όπου φορούσαν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών δειγματίστηκαν στο τέλος και αποκάλυψαν 9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη.

Παπούτσια στο σπίτι: Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια, είναι και αρκετά επικίνδυνα

Σκεφτείτε ότι όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια σας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού σας!

Advertisement

Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.

Advertisement

Παπούτσια στο σπίτι: Τα ευρήματα της μελέτης

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, ακόμη και αν το μπάνιο/τουαλέτα φαίνεται καθαρή, σίγουρα δεν είναι.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις δημόσιες τουαλέτες στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Αρχικά, οι τουαλέτες αποστειρώθηκαν πολύ καλά και στη συνέχεια τέθηκαν εκ νέου σε δημόσια χρήση. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: Μέσα σε μία ώρα από την αποστείρωση, τα μπάνια είχαν γεμίζει και πάλι με μικρόβια σχεδόν σε κάθε επιφάνεια! Μέχρι το τέλος της ημέρας, υπήρχαν 77.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν και το πιο κυρίαρχο. Αυτά τα βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, που οι ερευνητές τα εντόπισαν σε ίδιες συγκεντρώσεις μετά την πάροδο μηνών.

Για το λόγο αυτό, είναι σώφρον να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν να εισέρχεστε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράτε έξω. Επίσης, από την στιγμή που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατον να εξασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό, πρέπει τουλάχιστον να πλένετε τα παπούτσια σας καλά με σαπούνι σε τακτική βάση.

Advertisement

Διαβάστε Επίσης:

Η Μαρία μεγάλωσε στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, σπούδασε νοσηλευτική και σήμερα μας λέει την ιστορία της

Δροσερό γλυκό ψυγείου, με βάφλες και κομπόστα ροδάκινο

Χατζηδάκης: “Αφήσαμε την ΔΕΗ με 90 εκατ. ευρώ κέρδη και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές”

TAGS:
Advertisement