Enimerotiko.gr
PLUS

Γονείς εξηγούν τους 9 λόγους για τους οποίους δεν θέλουν οι γιαγιάδες να μεγαλώνουν τα παιδιά τους

Όταν μια νέα οικογένεια μόλις έχει αποκτήσει παιδί, πολλές γιαγιάδες είναι πρόθυμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους για τη φροντίδα του μωρού. Δυστυχώς όμως σπάνια ακολουθούν τις οδηγίες της μητέρας και του πατέρα τους. Αυτό συχνά οδηγεί σε σύγκρουση. Οι παππούδες και γιαγιάδες συχνά παραβιάζουν τους κανόνες που θέτουν οι γονείς.

Αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους οι γονείς πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς τη βοήθεια των παππούδων.

1. Ξεπερασμένη γνώση

Στο παρελθόν, τα παιδιά πλένονταν με πολύ ζεστό νερό, αλλά σήμερα θεωρείται λάθος. Οι γονείς  έδιναν στα μωρά τους χυμό και γάλα αγελάδας, αλλά σήμερα υπάρχουν όλες οι φόρμουλες που περιέχουν ήδη τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζονται τα μωρά. Στο παρελθόν, τα παιδιά ήταν σφιχτά τυλιγμένα, αλλά αν το σκεφτούμε καλά – υπάρχει κάποιο πλάσμα στον πλανήτη που δεν θα άφηνε το παιδί του να κινείται; Ωστόσο, οι γιαγιάδες δεν θα τα ακούσουν όλα αυτά τα «νέα πράγματα από το Διαδίκτυο».

Τι να κάνετε: Μην φοβάστε να υποστηρίξετε και να εξηγήσετε ότι η ζωή έχει αλλάξει κατά πολύ και πολλά από τα πράγματα που θεωρούνταν σωστά στο παρελθόν είναι πλέον άχρηστα. Πρέπει να εξηγήσετε ότι εάν η γιαγιά θέλει να βοηθήσει στην ανατροφή του παιδιού, θα πρέπει να ακολουθήσει αυτούς τους νέους κανόνες.

2. Επιβολή των δικών τους μεθόδων ανατροφής

Οι μέθοδοι ανατροφής παιδιών που ήταν εντάξει πριν από 30 χρόνια είναι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές πρακτικές. Οι παππούδες και γιαγιάδες σήμερα μεγάλωσαν με πολλούς αυστηρούς κανόνες. Όταν είχαν παιδιά, υπήρχε μια δημοφιλής άποψη ότι ήταν λάθος να κρατάνε τα μωρά στην αγκαλιά τους όλη την ώρα. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι όταν ένα μωρό έκλαιγε, έπρεπε να τους δοθεί χρόνος για να ηρεμήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ηλικιωμένοι σήμερα υποτιμούν τη σημασία της ζεστασιάς και της αγάπης στις σχέσεις με τα μωρά.

Τι να κάνετε: Οι γονείς πρέπει να θέσουν τους κανόνες για το πώς οι άλλοι πρέπει να επικοινωνούν με το παιδί τους. Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς και όλοι πρέπει να τους ακολουθούν.

3. Χαλάρωση των παιδιών

Πολλές γιαγιάδες κάνουν το λάθος να χαλάσουν τα εγγόνια τους. Για παράδειγμα, στην οικογένεια του  παιδιού, μπορεί να υπάρχει κανόνας που θέλει κάθε μέλος της οικογένειας πλένει τα δικά του πιάτα μετά το δείπνο. Αλλά όταν ένα παιδί βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς του, είναι πρόθυμη να πλύνει όλα τα πιάτα για να κάνει το παιδί ευτυχισμένο. Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στο παιδί και δεν καταλαβαίνει τι θα πρέπει να κάνουν, καθώς σημαντικοί άνθρωποι  στη ζωή τους θέλουν διαφορετικά πράγματα από αυτά.

Τι να κάνετε: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τι επιτρέπουν οι γονείς για στα παιδιά και τι τους απαγορεύουν εντελώς. Εάν μια γιαγιά πιστεύει ότι είναι λάθος, οι γονείς μπορούν να τους δείξουν άρθρα από εφημερίδες και μελέτες που αποδεικνύουν την άποψή τους. Οι γιαγιάδες αγαπούν τα εγγόνια τους και πρέπει να είναι πρόθυμες να αποδεχτούν αυτούς τους νέους κανόνες.

4. Λήψη ελέγχου της οικογενειακής ζωής

Όταν βοηθά ένα παιδί, μια γιαγιά μπορεί κατά λάθος να αρχίσει να παρέχει συμβουλές για άσχετα θέματα, όπως το μαγείρεμα, οι οικογενειακές δαπάνες και τα χόμπι. Μπορεί να αρχίσει να μιλά για το πόσο λίγο χρόνο ξοδεύετε με το παιδί ή ότι κάνετε κάτι λάθος.

Τι να κάνετε: Μάθετε να βάζετε όρια. Όταν ξεκινάτε μια νέα οικογένεια, είναι σημαντικό για τη γιαγιά να ξέρει πού βρίσκεται το όριό της, ώστε να μην μπορεί να το ξεπεράσει.

5. Υπονόμευση της εξουσίας των γονέων

Άνθρωποι από μεγαλύτερες γενιές έχουν πάντα τις δικές τους απόψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και συχνά εκφράζουν τις απόψεις τους μπροστά στα παιδιά. Φανταστείτε αυτό το σενάριο: Τα παιδιά κάνουν κάτι λάθος, έτσι η μητέρα τους προσπαθεί να τα ηρεμήσει και απειλεί να τους στερήσει το γλυκό τους. Αλλά η γιαγιά πετάγεται και λέει: «Μην ακούτε τη μαμά σας. Σταματήστε το θόρυβο και πάμε να φάμε λίγο παγωτό!» Τα παιδιά βλέπουν ότι οι γονείς τους δεν έχουν καμία εξουσία και τα λόγια τους δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Τι να κάνετε: Καταστήστε σαφές ότι όλα τα σχόλια και οι ανησυχίες τους πρέπει να εκφράζονται στους γονείς όταν τα παιδιά δεν είναι μπροστά.

6. Επιβράδυνση ενός παιδιού

Επειδή ορισμένοι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι, συχνά πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σπίτια των παππούδων τους. Αλλά τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα από τους γονείς τους. Εάν η μαμά ή ο μπαμπάς τους εργάζεται συνέχεια, θα καταλάβουν ότι η δουλειά είναι ο λόγος που δεν βλέπουν τους γονείς τους. Εάν οι γονείς διαμαρτύρονται επίσης για το πόσο πολύ κουράζονται, στο παιδί δεν θα αρέσει να εργάζεται όταν μεγαλώσει.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα εργασίας σας και να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας. Όταν εργάζεστε, μπορεί να ζητήσετε τη βοήθεια της γιαγιάς τους, αλλά με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δωθεί, θα πάρετε το παιδί σας πίσω. Διαφορετικά, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόβλημα για τους γονείς.

7. Λήψη σημαντικών αποφάσεων

Η ανατροφή ενός παιδιού έχει να κάνει με σημαντικές αποφάσεις. Εάν οι γονείς δεν το κάνουν αυτό, θα το κάνουν οι παππούδες.

Τι πρέπει να κάνετε: Οι γονείς πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την υγεία και την ευτυχία του παιδιού τους. Πρέπει να παρέχετε όλα τα ρούχα και τα τρόφιμα που χρειάζεται το παιδί.

8. Υπερπροστασία

Οι παππούδες και γιαγιάδες συχνά κάνουν τα παιδιά να φορούν πάρα πολλά ρούχα ακόμα και όταν κάνει ζέστη, αποφεύγουν να πάνε για περπάτημα μαζί τους γιατί φοβούνται ότι τα παιδιά μπορεί να τρέξουν και να απομακρυνθούν πολύ και να κάνουν μέχρι και μαθήματά τους αντί για τα ίδια. Η γιαγιά θέλει απλώς να βοηθήσει, αλλά το μόνο που δημιουργεί είναι περισσότερα προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να μεγαλώσει έτσι.

Τι να κάνετε: Προσκαλέστε τη γιαγιά να περάσει λίγο χρόνο στο χώρο σας και αφήστε τους να δουν πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας μαζί σας και ποια καθήκοντα έχουν, και ζητήστε από τη γιαγιά να θέσει τους ίδιους κανόνες στο σπίτι της.

9. Τα ταΐζουν πάρα πολύ

Σύμφωνα με μελέτες, τα περισσότερα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο με τους παππούδες τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με εκείνα που ζουν με τους γονείς τους. Τα παιδιά χειρίζονται εύκολα τους ηλικιωμένους. Αρχίζουν να κλαίνε και οι παππούδες τους δίνουν αμέσως φαγητό που δεν τους επιτρέπεται να τρώνε στο σπίτι.

Τι να κάνετε: Ενημερώστε τη γιαγιά για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το επιπλέον βάρος (όπως αλλεργίες, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και ούτω καθεξής).

Τα αίτια

  • Η ανάγκη για αγάπη: Αυτή συνήθως κάνει τις γιαγιάδες να κάνουν οτιδήποτε ζητούν τα παιδιά. Οι γονείς μπορεί να ελαχιστοποιήσουν αυτό το αποτέλεσμα δείχνοντας στη γιαγιά πόσο πολύ την αγαπούν. Εάν γνωρίζει ότι είναι απαραίτητη και αγαπιέται, θα μπορεί να επικοινωνεί με τα εγγόνια της με πιο λογικό τρόπο.
  • Η ανάγκη σεβασμού από άλλους: Η ανατροφή παιδιών, για πολλές ηλικιωμένες γυναίκες, είναι ο μόνος τομέας όπου μπορούν να αισθάνονται ειδικές. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι νέες οικογένειες πρέπει να δείξουν πόσο πολύ εκτιμούν την ίδια, την θέση της στην ζωή τους και την εμπειρία της.
  • Η ανάγκη να δώσουν φροντίδα: Αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν συχνά να ενδιαφέρονται πολύ για τους άλλους. Για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση, εξηγήστε τι είδους βοήθεια χρειάζεστε από τη γιαγιά και αφήστε την να βοηθήσει. Μην ξεχάσετε να την ευχαριστήσετε για την συμβολή της.
  • Δυσκολεύονται να αποδεχτούν το γεγονός ότι τα παιδιά τους είναι ενήλικες: Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πίσω από όλες τις επικρίσεις, μπορεί να υπάρχει απροθυμία να αποδεχτεί ότι τα παιδιά τους είναι ενήλικες που μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

Το ιδανικό μοντέλο

Μια φιλική σχέση είναι η καλύτερη. Η παλαιότερη γενιά έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια τους. Για παράδειγμα, εάν μια γιαγιά λατρεύει να πηγαίνει στην εξοχή, μπορεί να πάρει τα εγγόνια της μαζί της. Εάν ένας παππούς αγαπά τα αυτοκίνητα, μπορεί να αναπτύξει στα παιδιά ένα ενδιαφέρον για αυτά. Αυτός ο τρόπος να περνάς χρόνο βοηθά την ανάπτυξη των παιδιών και βελτιώνει την μεταξύ τους σχέση. Τόσο οι γονείς όσο και οι παππούδες πρέπει να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα όπου τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν για να είναι επιτυχημένα και ευτυχισμένα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News