Advertisement
PLUS

Γυαλιά ηλίου: Ο απόλυτος οδηγός για να διαλέξετε αυτά που ταιριάζουν τέλεια στο πρόσωπό σας

11:59
Newsroom

Λανθασμένος για τους περισσότερους από εμάς είναι ο τρόπος επιλογής γυαλιών ηλίου καθώς θεωρούμε ότι αρκεί μονάχα να προβάρουμε διάφορα ζεύγη γυαλιών στον καθρέφτη και να επιλέξουμε απλώς τον σκελετό που μας αρέσει. Ωστόσο, η επιλογή γυαλιών όπως θα διαβάσατε παρακάτω, έχει να κάνει με την ποιότητα τόσο των φακών όσο και με το σωστό σχήμα που να συνάδει με τη δομή του προσώπου μας.

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την ορθή επιλογή γυαλιών

1. Προστατεύστε τα μάτια σας! Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτη, εγκαύματα, ακόμα και καρκίνο. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύσουν από αυτούς τους κινδύνους. Επιλέξετε λοιπόν γυαλιά που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99% της ακτινοβολίας UVB και το 95% των ακτινών UVA. Επίσης εξετάστε κατά πόσο μπορείτε να δείτε γύρω από τα πλαίσια των γυαλιών ηλίου – μήπως επιτρέπουν στις ακτίνες να εισέλθουν από την κορυφή ή τις πλευρές του σκελετού;

Advertisement

2. Δεν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου, εάν είναι χαρακτηρισμένα ως “κοσμητικά”. Αναζητήστε γυαλιά με αντοχή στις γρατζουνιές, καθώς πολλοί φακοί έχουν πολύ εύθραυστες επιστρώσεις. Αν ξοδέψετε πολλά χρήματα, σίγουρα θέλετε τα γυαλιά σας να αντέξουν στον χρόνο. Ευτυχώς βέβαια οι κατεστραμμένοι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν στα περισσότερα πρότυπα.

Τα δημοφιλή στυλ γυαλιών ηλίου

Advertisement

 

Advertisement

3. Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι κατάλληλα για εσάς. Δοκιμάστε και βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ενοχλούν στο κεφάλι. Το βάρος θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ αυτιών και μύτης, και οι βλεφαρίδες δεν πρέπει να ακουμπούν το πλαίσιο ή τους φακούς.

Θα χρειαστείτε αυτά τα γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων σας; Τότε θα θελήσετε ένα ωραίο, σφιχτό πλαίσιο, ενδεχομένως με λαβές από καουτσούκ. Εάν χρησιμοποιηθούν κατά το ψάρεμα ή γενικά σε νερό, είναι άκρως απαραίτητο να είναι πολωτικά.

4. Το χρώμα των φακών δεν αποτελεί μόνο δήλωση μόδας, αλλά έχει επιπτώσεις στο κατά πόσο βελτιώνουν την αντίθεση και διαφοροποιούν τα χρώματα. Μερικά χρώματα ενισχύουν την αντίθεση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, αυτό είναι συχνά σε βάρος της σωστής αντίληψης των χρωμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (κατά την οδήγηση, για παράδειγμα, και πρέπει να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει σαφώς τα χρώματα του φαναριού). Μερικά γυαλιά ηλίου έχουν εναλλάξιμους φακούς, οπότε μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα εύκολα, ανάλογα με τις δραστηριότητες και τις επιθυμίες σας.

Advertisement

Δείτε παρακάτω πως να διαλέξετε το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιά ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σας.

Πώς να καθορίσετε το σχήμα του προσώπου σας

 

 

Advertisement

Πάρτε ένα κραγιόν ή ένα μολύβι, καθίστε σε ίσια στάση μπροστά σε έναν καθρέπτη και προσπαθήστε να σχεδιάσετε στον καθρέπτη το σχήμα του προσώπου σας, ξεκινώντας από το πιγούνι μέχρι την γραμμή των μαλλιών. Κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε τα αποτελέσματα.

 

Σκοπός σας είναι να επιμηκύνεται οπτικά το πρόσωπό σας, οπότε επιλέξτε γυαλιά με σκούρους φακούς. Στενεύουν το πρόσωπο και το κάνουν να φαίνεται περισσότερο οβάλ. Για να ισορροπήσετε τις αναλογίες του προσώπου σας, επιλέξτε φακούς όπου το πλάτος είναι μεγαλύτερο από το ύψος.

Κατάλληλα για στρογγυλά πρόσωπα:

Aκατάλληλα για στρογγυλά πρόσωπα:

 

Εδώ στόχος σας είναι να μην διαταράξετε τις αρμονικές αναλογίες του προσώπου. Οπότε, πρέπει να αποφύγετε τα πολύ μεγάλα γυαλιά. Ιδανικά, οι φακοί πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος με το πρόσωπό σας ή να είναι λίγο μικρότεροι.

Κατάλληλα για οβάλ πρόσωπα:

Ακατάλληλα για οβάλ πρόσωπα:

 

Τα ορθογώνια ή τετράγωνα γυαλιά μπορεί να τονίσουν τις γραμμές του προσώπου, ενώ από την άλλη τα στρογγυλά γυαλιά μπορούν να φέρουν σε ισορροπία τις αναλογίες του προσώπου.

Κατάλληλα για τετράγωνα πρόσωπα:

Ακατάλληλα για τετράγωνα πρόσωπα:

 

Σκοπός είναι να κάνετε το πρόσωπο να φαίνεται οπτικά πιο ευρύ. Επιλέξτε τα μεγάλα γυαλιά.

Κατάλληλα για ορθογώνια πρόσωπα:

Ακατάλληλα για ορθογώνια πρόσωπα:

 

Σκοπός είναι να ισορροπήσετε το επάνω μέρος του προσώπου, κάνοντας το κάτω να φαίνεται πιο μεγάλο. Το ιδανικό είναι να επιλέξετε γυαλιά με το ίδιο πλάτος με αυτό του προσώπου.

Κατάλληλα για πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς:

Ακατάλληλα για πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς:

 

Σκοπός σας είναι κάνετε το επάνω μισό μέρος του προσώπου σας να φαίνεται μεγαλύτερο. Επιλέξτε γυαλιά με μεγάλους φακούς.

Κατάλληλα για τριγωνικά πρόσωπα:

Ακατάλληλα για τριγωνικά πρόσωπα:

Μπόνους: Ελέγχοντας τα γυαλιά για προστασία από την UV ακτινοβολία

Πάρτε έναν φακό UV και φωτίστε τους φακούς των γυαλιών. Όσο καλύτερα φιλτράρουν τα γυαλιά την υπεριώδη ακτινοβολία, τόσο λιγότερο θα λάμψει το αντικείμενο.

Ελέγξτε τα γυαλιά για πόλωση

Οι πολωμένοι φακοί φιλτράρουν το ανακλώμενο φως, απομακρύνουν την λάμψη και μειώνουν την κούραση των ματιών. Απλά κοιτάξετε μια επιφάνεια με απροστάτευτα μάτια και μετά βάλτε τα γυαλιά και ξανακοιτάξτε. Αν τα γυαλιά είναι πολωμένα, τότε η λάμψη θα εξαφανιστεί.

Επίσης, μπορείτε να γυρίσετε τα γυαλιά στο χέρι σας. Κάτω από συγκεκριμένες γωνίες, η λάμψη θα εξαφανιστεί και θα επανεμφανιστεί.

TAGS:
Advertisement