10-axechasta-epitrapezia-paichnidia-ton-paidikon-mas-chronon-gia-na-perasoyme-eycharista-tora-poy-menoyme-spiti-46089
20:48

10 αξέχαστα επιτραπέζια παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων για να περάσουμε ευχάριστα τώρα που μένουμε σπίτι

20:48
Newsroom

Διασκέδαση στην καραντίνα: Βρίσκεστε σε καραντίνα; Η αιτία είναι ο κορωνοϊός; Δηλαδή, η παγκόσμια δοκιμασία της πανδημίας; Τότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να παίξετε επιτραπέζια. Ακολουθεί, η σχετική λίστα…

Διασκέδαση στην καραντίνα: Ακολουθούν δεκατέσσερα επιτραπέζια που μπορείτε να παίξετε στην καραντίνα

– Αγωνία: Το jingle «αγωνία-αγωνία-χοπ-χοπ-χοπ» ακόμα ηχεί στα αυτιά μας, σε αυτό το παιχνίδι στο οποίο καλούμασταν να συγκεντρώσουμε τα τέσσερα πιόνια μας στη «φωλιά» μας πριν τους άλλους παίκτες.

Advertisement

– Πιγκουίνοι: Απλά πράγματα: Πιγκουινάκια σκαρφαλώνουν στις σκάλες και κατεβαίνουν από την τσουλήθρα. Κι όμως, αυτό το λιτό παιχνίδι είναι μία από τις πιο γλυκές μας ‘80s αναμνήσεις.

Advertisement

Advertisement

– Μάντεψε Ποιος: Φοράει γυαλιά; Έχει μουστάκι; Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή, μαζί με τα «καρτελάκια» με τις φιγούρες που είχαμε μπροστά μας μέχρι να καταλήξουμε στον «ένοχο».

– Hotel: Με εξωτικά μέρη, ξενοδοχεία-ουρανοξύστες και συναρμολογήσεις μεγαθηρίων είχαμε να κάνουμε σε αυτό το θρυλικό επιτραπέζιο με την παραπάνω καλτ διαφήμιση-σαπουνόπερα.

Advertisement

Διασκέδαση στην καραντίνα: Κι άλλα επιτραπέζια που μπορείτε να παίξετε στην καραντίνα

– Ναυμαχία: Η κλασική ιδέα – μάντεψε σε ποια τετραγωνάκια κρύβεται ο στόλος του αντιπάλου – έθρεψε γενιές και γενιές παιδιών, που το έπαιζαν μαζί με τους γονείς τους. Ήταν άλλωστε ένα από τα αγαπημένα «για-όλη-την-οικογένεια» παιχνίδια των ‘90s και… προς τα πίσω.

– Μυστήρια στο Πεκίνο: Κάποιο τρομερό μυστήριο εκτυλίσσεται στο Πεκίνο. Και εμείς, τρέχαμε στον «σοφό» για συμβουλές, διαβάζαμε κάρτες με τα ειδικά «3D» γυαλιά (wow!) και προσπαθούσαμε να λύσουμε το μυστήριο στην Άπω Ανατολή.

Advertisement

– Ghost Castle: Από τα πιο «σκοτεινά», spooky παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων, ο «Πύργος των Φαντασμάτων» μας καλούσε να περάσουμε από στοιχειωμένα κάστρα και φρικιαστικούς τοίχους και τελικά να ανέβουμε στο ψηλότερο σημείο του πύργου χωρίς να πέσουμε.

– Pictionary: Όπως μας δείχνει και ο Γιάννης Ζουγανέλης σε αυτή τη συλλεκτική διαφήμιση του 1991, το Pictionary μας καλούσε να περιγράψουμε τη ζητούμενη λέξη στους συμπαίκτες μας… ζωγραφίζοντας – κάτι σαν Taboo, αλλά με σχέδια αντί για λέξεις.

Διασκέδαση στην καραντίνα: Επιπλέον, επιτραπέζια που μπορείτε να παίξετε στην καραντίνα

– Hero Quest: Ένας βάρβαρος, ένας νάνος, ένα στοιχειό και ένας μάγος αντιμετωπίζουν διάφορα τέρατα και απέθαντα πλάσματα, σε ένα ακόμη «σκιαχτικό» παιχνίδι με… μπουντρούμια και πλακίδια για «μεγάλα παιδιά», από 10 ετών και πάνω.

– Monopoly: Η κατεξοχήν φαντασίωση μιας ζωής που δεν θ’ αποκτήσεις ποτέ: Ακίνητα, σπίτια, ξενοδοχεία. Μια αέναη -εικονική- πώληση μούρης. Κινούμενη αποκλειστικά γύρω από το χρήμα, προσφέρει τη βασική προϋπόθεση για ν’ ανάψουν τα αίματα. Βασιζόμενη σε διαπραγματεύσεις, εγγυάται ίντριγκα και μπινελίκια. Και επιτρέποντας λαμογιές, λυκοφιλίες και ντίλια κάτω από το τραπέζι, καθιστά απίθανο το να βαρεθείς (και πιθανότατο το να τσακωθείς).

– Cluedo: Το αστυνομικό δαιμόνιο όλοι το κρύβουμε (ή εν πάση περιπτώσει νομίζουμε ότι το κρύβουμε) μέσα μας. Και αυτήν ακριβώς τη ματαιοδοξία ικανοποιούσε διαχρονικά το συγκεκριμένο παιχνίδι. Μπορεί να είσαι μυρωδιάς, αλλά σ’ έκανε να πιστεύεις ότι είσαι λαγωνικό. Μπορεί να μην είσαι ικανός να θυμηθείς τι έφαγες χθες, αλλά σ’ έκανε να πιστεύεις ότι συγκεντρώνεις στοιχεία δολοφονιών. Και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις, μεταμορφωνόσουν σε μια μικρή Νικολούλη.

– Taboo: Σύμφωνοι, το να πήγαινες στο Ρουκ-Ζουκ (που έχει παρόμοιο κόνσεπτ) θα ήταν προτιμότερο. Επειδή όμως έχει… αγγίγματα, τα οποία απαγορεύονται αυστηρά στην παρούσα φάση λόγω κορωνοϊού, μπορείς να κάνεις υπομονή μέχρι να επιβεβαιώσεις από κοντά αν όντως είναι τόσο «μυδράλιο» η Ζέτα Μακρυπούλια. Κι ως τότε να εξασκήσεις τη συνεννόηση επιπέδου Ντέμη-Τσιάρτα που έχεις με τη σύζυγο ή τα κολλητάρια σου, παίζοντας στο σπίτι Taboo.

Διασκέδαση στην καραντίνα: Τα υπόλοιπα επιτραπέζια που μπορείτε να παίξετε στην καραντίνα

– Jenga: Φαινομενικά έμοιαζε εύκολο. Σκεφτόσουν ότι πρέπει να ‘ναι τούβλο κανείς για να μην μπορεί να τραβήξει ένα… τούβλο χωρίς να ρίξει κάτω ολόκληρο πύργο. Όσο προχωρούσε όμως η φάση, τόσο πιο δύσκολο γινόταν. Τόσο τακτική χρειαζόταν για το σημείο που θα επέλεγες να τραβήξεις. Και τόσο πιο πολύ διασκέδαζες με τις αποτυχίες των άλλων, μέχρι να ‘ρθει η δική σου σειρά ν’ αποδειχθείς ατσούμπαλος και να τα κάνεις όλα τρόχαλο.

– Κερδίστε χάνοντας: Το πιο πρωτοποριακό -και ταυτόχρονα πιο πρωτότυπο- παιχνίδι της εποχής. Προς λύτρωση των απανταχού αποτυχημένων, για πρώτη φορά το να τα κάνεις όλα π…να επιβραβευόταν. Μουτζουρώνοντας λοιπόν το πρότυπο του καθωσπρέπει οικογενειάρχη νοικοκυραίου και παροτρύνοντας τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση και την αστοχία σε αγορές και επενδύσεις, μετέτρεπε σε φαβορί τα ρεμάλια, τους ρεμπεσκέδες και όλους όσους συστηματικά τα σκατώνουμε στην πραγματική ζωή.