Enimerotiko.gr
PLUS Οδηγίες

10 έξυπνοι τρόποι για να διατηρήσετε φρέσκα τα τρόφιμά σας για περισσότερο καιρό και να γλιτώσετε χρήματα

Πόσες φορές δεν αγοράζουμε τρόφιμα που δεν τα καταναλώνουμε σε εύλογο χρόνο και στη συνέχεια τα πετάμε γιατί η όψη τους μας αποθαρρύνει να τα καταναλώσουμε;

H ανάγκη της εξασφάλισης και διατήρησης των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα προκύπτει εδώ και αιώνες, με αποτέλεσμα να έχουν εφευρεθεί πολλοί τρόποι συντήρησης των τροφίμων.

Για να αποτραπούν λοιπόν οι αλλοιώσεις των τροφίμων από παθογόνους – ή μη – μικροοργανισμούς και επιπλέον για να μην αλλοιωθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και υποβαθμιστούν ποιοτικά, η συντήρηση των τροφίμων είναι απαραίτητη.

Oι θερμοκρασίες και ο πιθανός χρόνος αποθήκευσης για κάθε τρόφιμο προσδιορίζεται από την ταχύτητα με την οποία λαμβάνουν χώρα οι διάφορες μεταβολές σ’ αυτό. Έτσι, στην κατάψυξη, η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 0 βαθμούς και μπορεί να φτάσει τους -18οC.

Με αυτόν τον τρόπο, τα τρόφιμα συντηρούνται όχι μόνο για μερικές ημέρες, αλλά για εβδομάδες ή και μήνες. Στις θερμοκρασίες της κατάψυξης, αφενός παρεμποδίζεται η δράση των ενζύμων, και αφετέρου δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί.

Βασικό πλεονέκτημα της κατάψυξης είναι ότι δεν υπάρχει απώλεια βιταμινών και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α, D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από αυτή.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείτε 10 κόλπα, που θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας, χωρίς να ανησυχείτε ότι θα χάσουν την φρεσκάδα τους.

Καταψύξτε το γάλα

Αν έχετε αγοράσει αρκετό γάλα, όπως ένα γαλόνι, και μόλις συνειδητοποιήσατε πως θα χρειαστεί να λείψετε για κάποιες μέρες, μην ανησυχείτε, δε θα το αφήσετε να χαλάσει. Θα το καταψύξετε. Αδειάστε λίγο από το γάλα πρώτα όμως, γιατί ο όγκος του θα αυξηθεί. Καλύτερο θα ήταν το γάλα να είναι φρέσκο, ώστε να μπορέσετε να το κρατήσετε στην κατάψυξη για 4-6 εβδομάδες, όμως όχι παραπάνω! Μπορείτε να διαβάσετε μερικούς κανόνες εδώ.

 Καταψύξτε τα αυγά σας σε παγοκύστες


Κάποιες φορές δεν προλαβαίνουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αυγά μας όσο είναι φρέσκα ή χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια και πετάμε τους κρόκους. Μην ανησυχείτε, μπορούν κι αυτά να μπουν στην κατάψυξη! Απλά σπάστε τα και ρίξτε το περιεχόμενο σε παγοκύστες, προσθέτοντας λίγο αλάτι ή ζάχαρη (για να διατηρηθεί η υφή τους). Μετά απλά χρησιμοποιήστε όσα χρειάζεστε. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Καταψύξτε την αγαπημένη σας σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα σακουλάκι

Η σάλτσα που περισσεύει πάντα, μπορεί να καταψυχθεί κανονικά. Τοποθετήστε την στην κατάψυξη, μέσα σε ένα σακουλάκι και σε μία ώρα θα είναι αρκετά σκληρή για να τη χωρίσετε σε μερίδες. Έτσι δε θα χρειαστεί να λερώσετε και πιάτα! Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τυλίξτε με λίγο χαρτί κουζίνας το μαρούλι σας


Το μαρούλι μπορεί να παραμείνει περισσότερο καιρό φρέσκο, αν το τυλίξετε σε λίγο χαρτί κουζίνας. Το χαρτί θα απορροφήσει την έξτρα υγρασία και το φύλλα δε θα μαραθούν. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα μήλα μπορούν να αντέξουν στο ψυγείο για μερικούς μήνες

Τα μήλα συνήθως παραμένουν φρέσκα για περισσότερο καιρό από ό,τι τα υπόλοιπα φρούτα. Ξέρατε όμως ότι η γεύση τους διατηρείται για πολύ καιρό, αν βρίσκονται στο ψυγείο; Πρέπει όμως να προσέχετε να μην ακουμπούν το ένα το άλλο, γιατί η επαφή προκαλεί φθορά. Μπορείτε για παράδειγμα, να τυλίξετε το καθένα σε ένα κομμάτι εφημερίδας. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τοποθετήστε τα καρότα σε άμμο

Οι γεωπόνοι συστήνουν να αποθηκεύετε τα καρότα σας σε μια ποσότητα άμμου. Αν το σκεφτείτε, δεν είναι παράλογο, αφού η άμμος εμποδίζει την εξάτμιση του νερού και επιβραδύνει τη σήψη. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Τοποθετήστε ανάποδα τις συσκευασίες του τυριού κότατζ και της ξινής κρέμας

Το τυρί κότατζ και η ξινή κρέμα μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για διπλάσια περίοδο, αν τοποθετήσετε ανάποδα τις συσκευασίες τους. Έτσι δημιουργείται κενό στο εσωτερικό, που αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τοποθετήστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα ποτήρι νερό

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν να παραμείνουν για περισσότερο καιρό φρέσκα, αν τα τοποθετήσετε σε ένα βαζάκι ή ποτήρι γεμάτο νερό. Κόψτε όση ποσότητα χρειάζεστε και αυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κλείστε τα φρέσκα πράσινα λαχανικά και μυρωδικά σε βαζάκια

Το καλύτερο δοχείο για την αποθήκευση των πράσινων λαχανικών και των μυρωδικών σας, είναι τα γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, αλλά και ο μαϊντανός σας, θα διατηρήσουν τη γεύση τους για έναν ολόκληρο μήνα. Τα πράσινα λαχανικά σας δε θα χαλάσουν, δε θα μαραθούν, δε θα ξεραθούν, ούτε θα χάσουν το άρωμά τους. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τοποθετήστε το μέλι σας σε γυάλινα βαζάκια

Το μέλι μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του για χρόνια, όμως πρέπει να το αποθηκεύουμε σωστά. Το καλύτερο είναι να τοποθετηθεί σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βαζάκι, που κλείνει αεροστεγώς. Τα μεταλλικά δοχεία, το πελεκημένο σμάλτο ή τα βαζάκια με επικάλυψη ψευδαργύρου, δεν είναι κατάλληλα, αφού προκαλούν οξείδωση. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News