Enimerotiko.gr
Οδηγίες

10 λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε καλοκαιρινά παπούτσια και το μετανιώνουμε για όλο το καλοκαίρι

Όπως κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, τα ράφια των καταστημάτων μας κατακλύσουν με μια πληθώρα καλοκαιρινών παπουτσιών για κάθε γούστο – από άποψη σχήματος, χρώματος ή τιμής. Όμως, στην προσπάθεια μας να φανούμε πιο εμφανίσιμοι, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν την υγεία, την άνεση και την υγιεινή των ποδιών.

Αποφασίσαμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή προετοιμάζοντας έναν εικονογραφημένο οδηγό για τα κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν επιλέγουν καλοκαιρινά παπούτσια!

10. Η σόλα είναι πολύ στενή.

Η χρήση παπουτσιών των οποίων τα πέλματα είναι πολύ στενά για τα πόδια σας δημιουργεί μια αντιαισθητική εντύπωση. Επιπλέον, αυτό μπορεί να συμβάλει στην παραμόρφωση των αρθρώσεων των ποδιών και να οδηγήσει στο να εμφανιστεί κότσι στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Τα στενά παπούτσια προκαλούν συχνά εσωτερικά νύχια καθώς και ερεθισμό του δέρματος, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία κάλων.

9. Λανθασμένη εφαρμογή στην περιοχή του κουντεπιέ.

Όταν η εφαρμογή είναι λάθος, η καμπύλη του ποδιού και η καμπύλη της σόλας παπουτσιών δεν ταιριάζουν. Ως αποτέλεσμα, το πόδι σας δεν ακουμπά σε ολόκληρη την επιφάνεια του παπουτσιού, αλλά μόνο στα δύο εξωτερικά σημεία του: το ένα κάτω από τη φτέρνα και το άλλο κάτω από τη σφαίρα του ποδιού. Το να φοράτε τέτοια παπούτσια προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί στον σχηματισμό κάλου, υπερβολικής εφίδρωσης και πόνου στα πόδια.

8. Η σόλα είναι μεγαλύτερη από το πόδι.

Τα εξαιρετικά μακριά πέλματα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των σαγιονάρων και των σανδαλιών, που έχουν ένα λουράκι που περνά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Σε αυτά τα παπούτσια, η απόσταση μεταξύ των άκρων των ποδιών και του εμπρός άκρου της σόλας προσφέρουν συνήθως πολύ μεγάλη άνεση. Η κανονική απόσταση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 εκατοστό. Αυτό αποτελεί το περιθώριο ελευθερίας του ποδιού μέσα στο παπούτσι. Όταν το περιθώριο είναι πολύ μεγάλο, το περπάτημα γίνεται άβολο και δεν είναι ασφαλές – κάτι που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ιστών και των αρθρώσεων. Επιπλέον, διατρέχετε τον κίνδυνο να σκοντάψετε ενώ ανεβαίνετε τις σκάλες.

7. Η σόλα είναι πολύ μικρή.

Όταν φοράτε σανδάλια που έχουν πολύ μικρή σόλα, πρέπει να στηρίζετε συνεχώς τα παπούτσια  στα δάχτυλα των ποδιών σας, ώστε να μην πέσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες παραμένουν τεντωμένοι συνεχώς, με το φορτίο στο πόδι να κατανέμεται άνισα. Επίσης, διατρέχετε τον κίνδυνο να σπάσετε τη φτέρνα και να υποστείτε έναν άσχημο τραυματισμό. Όταν δοκιμάζετε νέα παπούτσια, μην ξεχάσετε να  στρίψετε στο μπροστινό σημείο του ποδιού.

6. Τα παπούτσια εφαρμόζουν πολύ χαλαρά.

Όταν τα παπούτσια σας εφαρμόζουν πολύ χαλαρά, σχεδόν το μόνο πράγμα που τους εμποδίζει να πέσουν είναι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Κατά συνέπεια, οι μύες των ποδιών καταπονούνται υπερβολικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άτσαλο περπάτημα. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων παπουτσιών μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των ποδιών και των αρθρώσεων, στην εμφάνιση κάλων και στους πόνους στο γόνατο και την πλάτη.

5. Τα παπούτσια είναι πολύ μεγάλα.

Όταν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ μεγάλα, κάθε φορά που σηκώνετε το πόδι σας τεντώνετε τους μυς για να αποτρέψετε την πτώση του παπουτσιού. Αυτό μπορεί εύκολα να σας κάνει να σκοντάψετε και να χάσετε την ισορροπία σας. Τα μεγάλα σε μέγεθος παπούτσια είναι εξίσου επιβλαβή με τα πολύ σφιχτά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν κάλους.

4. Παπούτσια κατασκευασμένα από αφύσικα υλικά.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστάται ιδιαίτερα να φοράτε παπούτσια από φυσικά υλικά, όπως δέρμα ή υφάσματα. Το να φοράτε παπούτσια από δερματίνη σε ζεστό καιρό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την αλληλεπίδραση των διαφόρων χημικών συστατικών με το δέρμα. Εκτός αυτού, τέτοια παπούτσια έχουν χαμηλό αερισμό ποδιών, που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις, σκασίματα και άλλες επιπλοκές.

3. Δερμάτινα παπούτσια.

Κατά τη διάρκεια της πιο καυτής περιόδου του έτους, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να φοράτε δερμάτινα παπούτσια σε καθημερινή βάση. Τέτοια παπούτσια δεν έχουν καλό ιστορικό όσον αφορά την κυκλοφορία του αέρα και την απορρόφηση της υγρασίας. Επιπλέον, αυτά τα παπούτσια είναι επιρρεπή σε μηχανικές βλάβες και αλλαγές θερμοκρασίας (τείνουν να σπάσουν όταν το θερμόμετρο πέσει στους -10°C ή αυξηθεί πάνω από 15°C).

2. Φοράτε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες.

Το καλοκαίρι, τα κλειστά παπούτσια (όπως μοκασίνια) χωρίς κάλτσες οδηγούν σε βαριά εφίδρωση και σκληραίνουν το δέρμα στην περιοχή της φτέρνας. Συνιστάται να φοράτε τα παπούτσια αυτά με κάλτσες. Εάν ο καιρός είναι πολύ ζεστός για συνηθισμένες κάλτσες, χρησιμοποιήστε κάλτσες που δεν είναι εμφανείς.

1. Φοράτε παπούτσια με επίπεδη σόλα.

Το να φοράτε παπούτσια με επίπεδη σόλα για περισσότερο από 1-2 ώρες την ημέρα μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Αυτά τα υποδήματα δεν έχουν σχεδιαστεί για να απαλύνουν την πρόσκρουση της φτέρνας στην επιφάνεια που περπατάτε, πράγμα που σημαίνει ότι ο σκελετός σας δέχεται μικροτραυματισμούς σε κάθε σας βήμα.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα πόδια σας παραμένουν σε κατάσταση συνεχούς έντασης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο στραμπουλίσματος και άλλων τραυματισμών. Επίσης, το σωματικό σας βάρος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα κατά μήκος του ποδιού. Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά αυτές τις επιβλαβείς συνέπειες χρησιμοποιώντας ανατομικούς πάτους, αλλά η καλύτερη επιλογή για τα παπούτσια που φοράτε καθημερινά εξακολουθεί να είναι αυτά που έχουν τακούνι 2-4 εκατοστά.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News