Enimerotiko.gr
Οδηγίες

11 κόλπα στα ψώνια του σούπερ μάρκετ για να γλιτώσετε χρήματα και να επιλέγετε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα

Τα ψώνια στο super market είναι η πιο standard ρουτίνα όλων μας, που τη χειριζόμαστε όμως πολύ διαφορετικά ο ένας απ’ τον άλλο.  Άλλοι πάνε μόνοι, άλλοι με παρέα ενώ οι περισσότεροι από εμάς ελκόμεθα από εντυπωσιακές συσκευασίες και νέα προϊόντα που βλέπουμε στις διαφημίσεις.

Με τον καιρό μαθαίνεις τι να επιλέγεις, αλλά ξέρεις και το λόγο. Αξιολογήστε ποια προϊόντα από αυτά που συνηθίζετε να αγοράζετε τα χρειάζεστε όντως. Πόσες φορές πήρατε πίκλες που έμειναν για μήνες στο ψυγείο χωρίς να τις αγγίξει κανείς; Πόσες φορές υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να τρώτε πιο υγιεινά και οι μπάρες δημητριακών που αγοράσατε έληξαν μετά από 1 χρόνο στο ντουλάπι (πίσω από τις σοκολάτες…);

Παρακολουθήστε και κυνηγήστε με το τουφέκι τις προσφορές

Σ’ αυτό βοηθάει το να πηγαίνετε στο ίδιο ένα ή -το πολύ- δύο σούπερ μάρκετ, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις προσφορές που βγάζει, είτε αυτές είναι τριημέρου, εβδομάδας, φυλλαδίου, μήνα ή του εκάστοτε καταστήματος.

Επιλέξτε τα τοπικά προϊόντα

Επιλέξτε τα τοπικά γιατί έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν μετακινηθεί πολύ λιγότερο για να φτάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Ως εκ τούτου, είναι πιθανότερο να είναι πιο φρέσκα και λιγότερο πιθανό να έχουν αλλοιωθεί στα πλαίσια της μεταφοράς τους.

Κάντε έρευνα- Φθηνότερο δεν σημαίνει λιγότερο ποιοτικό

Θεωρούμε ότι ένα ακριβό προϊόν είναι γενικά καλύτερης ποιότητας. Αλλά στην πραγματικότητα, μια χαμηλή τιμή μπορεί να σημαίνει απλώς ότι ένα προϊόν στο κατάστημα είναι σε υπερπλεόνασμα ή είναι ιδιωτικής ετικέτας που συνήθως φτιάχνονται από γνωστές εταιρίες για λογαριασμό του super market χωρίς όμως να πληρώνετε το κόστος διαφήμισης.

Ψωνίστε νωρίς το πρωί που δεν έχει κόσμο

Όταν ψωνίσετε νωρίς το πρωί μπορεί αγοράσετε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την ώρα αιχμής, εξοικονομώντας έτσι χρόνο.Επιπλέον όταν δεν πεινάτε δεν κάνετε λάθος επιλογές.

Φτιάξτε λίστα αγορών για εξοικονόμηση χρημάτων

Φτιάξτε μια λίστα ελέγχοντας τι χρειάζεστε και τι όχι. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια των αγορών, δεν θα ξεχάσετε κάποιο είδος και θα μειώσετε σημαντικά τα συνολικά σας έξοδα.

Να έχετε ευελιξία στο πλάνο αγορών σας – Αδράξτε τις ευκαιρίες

Η λίστα αγορών είναι απαραίτητη, αλλά κυνηγήστε τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα χωρίς να υπερβείτε τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας.

Μαζέψτε πόντους και κουπόνια

Πολλά είδη έχουν διπλούς πόντους που προσμετρώνται στην κάρτα του super market με αποτέλεσμα να έχετε δωροεπιταγές για επόμενες αγορές.

Μην έχετε εμμονή με συγκεκριμένες μάρκες – Γνωρίστε νέα brands

Είστε σίγουροι ότι το προϊόν που προτιμάτε είναι καλύτερης ποιότητας ή το πήρατε μία φορά και δεν κάνατε ποτέ έρευνα αγοράς;

Χωρίς παιδιά δεν ξεφεύγετε από το προβλεπόμενο budget

Προτιμήστε τα ψώνια να τα κάνετε χωρίς μικρά παιδιά που δεν έχουν  αίσθηση του χρήματος ενώ ζητάνε τσίχλες, γιαούρτια παιδικά, σοκολάτες και γλυκά.

Στο βάθος του ραφιού τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια λήξης

Τα πιο φρέσκα προϊόντα βρίσκονται στο πίσω μέρος και σκόπιμα αυτά που λήγουν σύντομα τοποθετούνται μπροστά στη θέα του αγοραστή.

Μην θαμπώνεστε αμέσως από τις προσφορές 1+1 ή με έκπτωση

Για να δείτε αν μια προσφορά είναι πραγματικά καλή, πρέπει να ελέγξετε τις τιμές ανά μονάδα (λίτρο, κιλό, γραμμάρια) και όχι το συνολικό κόστος της συσκευασίας. Τέλος, οι οικογενειακές συσκευασίες είναι πιο συμφέρουσες όπως και τα είδη ιδιωτικής ετικέτας.

Βιολογικό δεν σημαίνει πάντα φρέσκο ή καλύτερης ποιότητος

Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι το βιολογικό δεν είναι ούτε πιο φρέσκο ούτε απαραίτητα πιο ποιοτικό από τα κανονικής καλλιέργειας. Κάντε σύγκριση πριν τα τοποθετήσετε στο καρότσι σας.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το προσωπικό του καταστήματος

Επωφεληθείτε από τις γνώσεις τους και  ρωτήστε ότι δεν καταλαβαίνετε. Είτε είναι ένα προϊόν που δεν μπορείτε να βρείτε είτε μια ημερομηνία λήξης που δεν αναγράφεται ευκρινώς, να είστε σίγουροι ότι υποχρεούνται να σας εξυπηρετήσουν.

Κάντε έλεγχο στην απόδειξή σας στο ταμείο

Έχετε αγοράσει όλα τα είδη; Μήπως έγινε λάθος στην ταμειακή;

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News