Enimerotiko.gr
Οδηγίες

12 έξυπνα κόλπα για αρχάριους οδηγούς που δεν τα διδάσκει καμία σχολή οδήγησης

Αρχάριοι οδηγοί: Όσοι πραγματοποιούν τα πρώτα βήματά τους στην οδήγηση δεν προσέχουν αρκετές λεπτομέρειες, οι οποίες βοηθούν έναν οδηγό ως προς το κομμάτι της οδήγησης. Παρακάτω βρίσκεται μία λίστα με δώδεκα σημαντικές συμβουλές, οι οποίες έχουν να κάνουν με αρχάριους οδηγούς. Αναλυτικότερα:

Αρχάριοι οδηγοί: Ακολουθούν δώδεκα σημαντικές συμβουλές

– Ελέγξτε αν έχετε ρυθμίσει σωστά τους καθρέφτες: Εάν δεν έχετε ρυθμίσει σωστά τους καθρέπτες, υπάρχει μια νεκρή περιοχή. Δηλαδή, ένα μέρος του δρόμου, το οποίο δεν μπορείτε να δείτε. Έτσι, δεν μπορείτε να δείτε το όχημα που βρίσκεται στην παρακείμενη λωρίδα. Ρυθμίστε λοιπόν τους καθρέφτες σας. Σκοπός είναι να μπορείτε να δείτε αυτή την ”νεκρή γωνία”. Για να ελέγξετε μια περιοχή που δεν μπορείτε να δείτε, κινηθείτε αργά πίσω από τα άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Παράλληλα, κοιτάξτε την πλευρά του καθρέφτη. Ρυθμίστε το καθρέφτη σας. Σκοπός είναι να είναι πλήρως ορατό το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου.

– Μάθετε να ελέγχετε τους τροχούς του αυτοκινήτου: Προκειμένου να μην έχετε πρόβλημα με το πεζοδρόμιο όταν οδηγείτε ή όταν πάτε να παρκάρετε πρέπει να κάνετε ένα κόλπο. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε, που είναι οι τροχοί σας. Πάρτε ένα άδειο μπουκάλι. Τσαλακώστε το και βάλτε το στο πεζοδρόμιο. Κάντε εξάσκηση, πατώντας το πλαστικό μπουκάλι με το δεξί και τον αριστερό τροχό. Ανοίξτε το παράθυρο προκειμένου να ακούσετε αν ακουμπάτε το μπουκάλι.

– Παρκάρετε εστιάζοντας στα παράθυρα και τους καθρέφτες: Αν παρκάρετε με την μπροστινή όψη προς το πεζοδρόμιο, σταματήστε μόλις δείτε το πεζοδρόμιο κάτω από τον πλαϊνό καθρέφτη. Έτσι η απόσταση μέχρι το πεζοδρόμιο δεν θα είναι μεγάλη. Επιπλέον, δε θα χαράξετε τον προφυλακτήρα. Αν σταθμεύσετε παράλληλα με το πεζοδρόμιο, πρέπει να μεριμνήσετε για να μη χαράξετε τις ζάντες. Κολλήστε ένα κομμάτι χρωματιστή κολλητική ταινία στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Μόλις η γραμμή του πεζοδρομίου συμπέσει με το σημάδι, σταματήστε. Είναι καλύτερα να παρκάρετε παράλληλα με το κράσπεδο προς τα πίσω. Τότε, το πεζοδρόμιο είναι ορατό στους εξωτερικούς καθρέπτες και δε θα κολλήσετε σε αυτό.

Κι άλλες σημαντικές συμβουλές για αρχάριους οδηγούς

– Μετά την είσοδο σε λακκούβα με νερό, στεγνώστε τα φρένα – Αρχάριοι οδηγοί: Πριν από οποιαδήποτε, ακόμη και ρηχή λακκούβα επιβραδύνετε, και στη συνέχεια περάστε ομαλά, χωρίς ελιγμούς ή χωρίς να επιβραδύνετε. Σε υψηλή ταχύτητα, το νερό μπορεί να εισχωρήσει στο σύστημα ανάφλεξης με αποτέλεσμα να σταματήσει η μηχανή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει υδρολίσθηση – όταν η πρόσφυση ελαττώνεται και το αυτοκίνητο γλιστράει μέσα στο νερό. Αφήνοντας μια μεγάλη λακκούβα, μη σταματήσετε τον κινητήρα, μη φρενάρετε, μην επιταχύνετε και το σημαντικότερο – στεγνώστε τα φρένα: μην αφήνετε το πεντάλ του γκαζιού και πατήστε αρκετές φορές το πεντάλ φρένου. Με την τριβή, τα τακάκια των φρένων θερμαίνονται, και το νερό εξατμίζεται.

– Ακολουθήστε τις κινήσεις των υψηλών οχημάτων μπροστά σας: Στο δρόμο, προσέξτε όχι μόνο το μπροστινό όχημα, αλλά τα άλλα οχήματα στη ροή της κυκλοφορίας. Προσέξτε για υψηλά οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία), οι οδηγοί τους βλέπουν καλύτερα την κατάσταση της κυκλοφορίας. Αν ξεκινούν και αφήνουν κάποια λωρίδα κυκλοφορίας, πιθανότατα έγινε κάποιο ατύχημα ή υπάρχει άλλο εμπόδιο, έτσι θα μπορείτε να προειδοποιηθείτε ταχύτερα.

– Αν ο κινητήρας δεν ξεκινά, ενεργοποιήστε τη μεγάλη σκάλα: Μερικές φορές ο κινητήρας δεν ξεκινάει το χειμώνα με την πρώτη φορά. Πριν ξεκινήσετε τον κινητήρα, ζεστάνετε τη μπαταρία – ανάψτε τα μεγάλα φώτα για λίγο, το ραδιόφωνο ή τη θέρμανση.

Κι άλλες συμβουλές για έναν αρχάριο οδηγό

– Τη νύχτα, χαμηλώστε τον καθρέφτη πίσω όψης: Δεν γνωρίζουν όλοι ότι ο καθρέφτης πίσω όψης διαθέτει 2 λειτουργίες – αυτή της ημέρας και αυτή της νύχτας. Για να μη σας τυφλώνουν οι προβολείς του πίσω οχήματος, τραβήξτε το μοχλό του καθρέφτη προς τα κάτω προκειμένου να αλλάξετε την κλίση του.

– Ενεργοποιήστε το κλιματιστικό: Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε κλιματισμό (π.χ. το χειμώνα), καλό είναι να το ενεργοποιείτε για σύντομο διάστημα. Διαφορετικά, το ψυκτικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει και τα σωληνάκια να στεγνώσουν. Οι νέοι οδηγοί πολλές φορές, αγνοούν πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να κάνουν την οδήγηση τους πιο εύκολη.

– Χρησιμοποιείτε τακτικά το χειρόφρενο: Ακόμα κι αν δεν παρκάρετε το αυτοκίνητο σε έδαφος με κλίση, χρησιμοποιείστε τακτικά το χειρόφρενο για να το κρατάτε σε καλή κατάσταση. Εξαίρεση αποτελεί το δριμύ ψύχος: σε αυτό το καιρό, είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε, για να μην παγώσουν τα τακάκια των φρένων.

Οι υπόλοιπες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ένας αρχάριος οδηγός

– Αν το όχημα στη διπλανή λωρίδα επιβραδύνει, επιβραδύνεται και εσείς – Αρχάριοι οδηγοί: Αν δείτε ότι το μπροστινό σας όχημα στη διπλανή λωρίδα να αρχίζει να επιβραδύνει, αν και δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, μειώστε ταχύτητά και εσείς – ίσως ένας άλλος οδηγός αφήνει να περάσει ένας πεζός ή τρέχει ένα ζώο.

– Μην έχετε την ψευδαίσθηση της μικρής ταχύτητας: Σε ευθείς αυτοκινητόδρομους, η ταχύτητα φαίνεται πολύ μικρότερη από οτι είναι στην πραγματικότητα. Αν μετά το ευθύ τμήμα του δρόμου στρίβετε, αν δεν κόψετε αρκετή ταχύτητα, το αυτοκίνητο μπορεί να ανατραπεί.

– Μη στρίβετε τους τροχούς εκ των προτέρων, όταν περιμένετε για να στρίψετε αριστερά: Αν χρειαστεί να στρίψετε αριστερά και δίνετε προτεραιότητα σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, μην βιαστείτε να στρίψετε το τιμόνι, είναι επικίνδυνο. Οι τροχοί πρέπει να δείχνουν ευθεία. Αν από πίσω πέσει ένα άλλο όχημα, όταν θα έχετε γυρίσει τους τροχούς, μπορεί να βρεθείτε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου δεν μπορέσετε να αποφύγετε την σύγκρουση με άλλα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News