Enimerotiko.gr
Οδηγίες

20+ έξυπνες συμβουλές για ένα πεντακάθαρο και τακτοποιημένο σπίτι, σε λιγότερο από 15 λεπτά

Το ακατάστατο σπίτι δημιουργεί πονοκέφαλο στην νοικοκυρά και πολλές φορές της προκαλεί πανικό, κυρίως όταν πρόκειται να δεχθεί αιφνίδιες επισκέψεις. Υπάρχουν όμως συμβουλές, που αν ακολουθήσει, το συμμάζεμα του σπιτιού θα γίνει παιχνιδάκι μέσα σε 15 λεπτά.

Ακατάστατο σπίτι: Σκεφτείτε τη στρατηγική σας

Ξοδέψτε 30 δευτερόλεπτα για να “καταστρώσετε” τη στρατηγική σας. Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις, φτιάχνοντας μία σύντομη λίστα με το τι έχετε να κάνετε. Προχωρήστε γρήγορα σ’ αυτά που έχετε καταγράψει στη λίστα σας και μην κολλήσετε σε κάποιο για ώρα.

Ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην κάθε μία μέσα σε αυτό το τέταρτο, παρά να περάσετε το σύνολο αυτού σε μία και μόνη εργασία. Σκεφτείτε, λοιπόν, για λίγη ώρα, πώς στον προγραμματισμό σας θα συμπεριλάβετε όλους τους τομείς ώστε να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα του σπιτιού σας.

Ακατάστατο σπίτι: Εστιάστε σε συγκεκριμένα δωμάτια

Οι καλεσμένοι, συνήθως, επισκέπτονται συγκεκριμένα δωμάτια, όπως κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό ή τραπεζαρία. Επικεντρωθείτε, λοιπόν, σ’ αυτούς τους χώρους, καθώς δύσκολα κάποιος από τους επισκέπτες σας θα θελήσει να κάνει βόλτες σε ολόκληρο το σπίτι, να επισκεφθεί ένα “ιδιαίτερο” δωμάτιο ή να ανοίξει τις ντουλάπες σας.

Αν, πάντως, θέλετε να δώσετε προτεραιότητα σε κάποιο χώρο, μια καλή ιδέα είναι να αφιερώσετε ένα ή δύο extra λεπτά στο μπάνιο, καθώς μία βρώμικη τουαλέτα μπορεί να προβληματίσει ιδιαίτερα τους καλεσμένους σας.

Ακατάστατο σπίτι: Δώστε προσοχή στους άδειους χώρους

Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στους χώρους όπου δεν υπάρχουν πράγματα, γιατί είναι πιο εύκολο για κάποιον να εντοπίσει τη βρωμιά. Καθαρίστε το πάτωμα βάζοντας ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγαρίστε την κουζίνα σας.

Είναι κάτι που γίνεται ιδιαίτερα γρήγορα, το αποτέλεσμα όμως κάνει μεγάλη διαφορά για τους καλεσμένους, που βλέποντας τις μεγάλες επιφάνειες καθαρές, παίρνουν μία συνολική αίσθηση καθαριότητας από τους χώρους σας.

Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο για τα παραπάνω, ξοδέψτε λίγη ώρα για να μαζέψετε τυχόν σκουπίδια ή άλλα άχρηστα αντικείμενα από το πάτωμα ή άσχετους χώρους. Είναι ό,τι χειρότερο για να τα δουν οι καλεσμένοι σας.

Ακατάστατο σπίτι: Διώξτε μακριά την ακαταστασία

Ένα σπίτι μπορεί να φτάσει εύκολα σε σημεία μεγάλης ακαταστασίας. Στην ιδανική περίπτωση, χρειάζεται να βάλετε τα πάντα στη θέση τους, όμως, όταν έχετε τόσο λίγο χρόνο, είναι καλύτερο να ρίξετε όλα τα ρούχα που βρίσκονται πεταμένα στους χώρους στο καλάθι με τα άπλυτα ή να περάσετε από όλο το σπίτι με μία τσάντα και να βάλετε μέσα σ’ αυτήν ό,τι δεν προορίζεται για κάθε έναν από τους χώρους.

Κάποια άλλη στιγμή, θα έχετε το χρόνο για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα σας ή να πλύνετε τα ρούχα σας. Προς το παρόν, τοποθετήστε τα σε ένα δωμάτιο που δε θα επισκεφθούν οι καλεσμένοι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε και στη ντουλάπα σας (μην τα ξεχάσετε όμως εκεί για πάντα).

Ομαδοποιήστε τα χαρτιά σας, ώστε να μη χάσετε σημαντικά έγγραφα ή λογαριασμούς και να τα ταξινομήσετε αργότερα.

Ακατάστατο σπίτι: Tips για ευκολότερο αποτέλεσμα

Το σπίτι σας θα λάμψει πιο εύκολα αν σας βοηθήσουν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Βάλτε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην καθαριότητα, αναθέτοντάς τους εργασίες ανάλογα με την ηλικία τους.
Δεν είναι καθόλου κακό να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα, ανάβοντας μερικά κεριά, η οποία μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των καλεσμένων σας από το ότι το σπίτι σας μπορεί να μην έχει καθαριστεί στην εντέλεια. Τα αρωματικά κεριά μπορούν, επίσης, να προσφέρουν ένα ευχάριστο άρωμα, που παίρνει τις μυρωδιές.
Ωραία η καθαριότητα, αλλά δε θα θέλατε να σας βρουν οι επισκέπτες σας με τη σφουγγαρίστρα στο χέρι στο πάτωμα, έτσι δεν είναι;

Ακατάστατο σπίτι: Τι θα χρειαστείτε

Μία ηλεκτρική σκούπα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική εμφάνιση του σπιτιού σας, καθαρίζοντας, εύκολα και γρήγορα, σκόνες και μικρά σκουπιδάκια.
Μία σφουγγαρίστρα δαπέδου και ένα ξεσκονόπανο θα πάρουν επίσης, εύκολα και γρήγορα, τη βρωμιά από το πάτωμα ή τα έπιπλά σας.
Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε στεγνά υφάσματα για να πάρετε τη σκόνη από διάφορες επιφάνειες.
Χρήσιμα μπορεί να σας είναι και τα απολυμαντικά μαντηλάκια, τα οποία “κάνουν δουλειά” σε πολλαπλές επιφάνειες. Σκουπίστε το πάγκο της κουζίνας ή τις διάφορες επιφάνειες στο μπάνιο, για αποτέλεσμα που κάνει τη διαφορά.
Οι χαρτοπετσέτες θα σας βοηθήσουν να στεγνώσετε γρήγορα υγρές επιφάνειες και να τους προσφέρετε λάμψη.
Τέλος, ένα αποσμητικό χώρου μπορεί να αποτελέσει την τελευταία λεπτομέρεια για ένα όσο το δυνατόν “τελειότερο” αποτέλεσμα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα για να φρεσκάρετε επιφάνειες και να προσθέσετε λάμψη.

Ακατάστατο σπίτι: Συμβουλές για γρήγορο καθάρισμα ανά δωμάτιο

Κουζίνα: Περάστε με μία φλούδα λεμονιού τον κάδο απορριμάτων σας. Καθαρίστε το τραπέζι της κουζίνας και βάλτε τα χαρτιά σε τσάντες και τα αντικείμενα στα ντουλάπια της κουζίνας. Καθαρίστε το τραπέζι και τους πάγκους με απολυμαντικά μαντιλάκια.

Μπάνιο: Καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας με τη βοήθεια ενός “πιγκάλ” ή και κάποιου καθαριστικού. Καθαρίστε το κάθισμα της τουαλέτας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι και στεγνώστε το με μία πετσέτα. Περάστε τον καθρέπτη με ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι (π.χ. εφημερίδα) και καθαριστικό τζαμιών. Σκουπίστε το νεροχύτη, τη λεκάνη και τη βρύση με απολυμαντικά μαντηλάκια και χαρτοπετσέτες. Τέλος, μην ξεχάσετε να κλείσετε την κουρτίνα του ντους. Αν έχετε επιπλέον χρόνο, σφουγγαρίστε το πάτωμα, διαφορετικά, απλά στρώστε ένα χαλάκι μπάνιου για να το καλύψετε.

Τραπεζαρία: Καθαρίστε χαρτιά που ίσως βρίσκονται στο τραπέζι. Ξεσκονίστε την επιφάνειά του με ένα ρούχο ή στρώστε ένα τραπεζομάντιλο. Περάστε με ένα πανί για τη σκόνη ή μία σφουγγαρίστρα γρήγορα το πάτωμα.

Καθιστικό: Πετάξτε τα σκουπίδια που βρίσκονται στο χώρο σε κάδους ή σε σακούλες ή κρύψτε τα άχρηστα αντικείμενα κάπου όπου δε φαίνονται (σε μια ντουλάπα ή ένα κλειστό δωμάτιο). Σκουπίστε τη μοκέτα και τη σκόνη από το πάτωμα.

Σε όλο το σπίτι: Περάστε από όλους τους χώρους. φρεσκάροντάς τους με ένα αποσμητικό χώρου. Ανάψτε ένα αρωματικό κερί στο χώρο υποδοχής των καλεσμένων ή το καθιστικό σας.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News