Enimerotiko.gr
Οδηγίες

20 λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Λάθη σε ηλεκτρικές συσκευές: Πολλές φορές, οι νοικοκυρές και όχι μόνο, πραγματοποιούν λάθη. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα λάθη οδηγούν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι και η μείωση της ζωής των ηλεκτρικών συσκευών. Ακολουθεί η σχετική λίστα, με τα συγκεκριμένα λάθη. Αναλυτικότερα:

Λάθη σε ηλεκτρικές συσκευές – Συμβουλές για το σπίτι: Ακολουθούν είκοσι ένα λάθη, τα οποία μειώνουν τη ζωή των ηλεκτρικών συσκευών

– Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου και πολυμερών λιθίου δεν έχουν καμία επίδραση μνήμης (batteryuniversity, electronics). Τα τηλέφωνα, τα τάμπλετς και οι φορητοί υπολογιστές πρέπει να επαναφορτίζονται, χωρίς να περιμένετε να φτάσει στο 0% η ενέργειά τους. Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολλοί κατασκευαστές μετρούν τη ζωή μιας μπαταρίας με τον αριθμό των κύκλων της πλήρους αποφόρτισής της (συνήθως είναι γύρω στους 400-600 κύκλους).

– Ως εκ τούτου, για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στις συσκευές σας, θα πρέπει να τις επαναφορτίζετε πιο συχνά. Η καλύτερη επιλογή είναι να το κάνετε κάθε φορά που η ένδειξη ισχύος της μπαταρίας πέσει σε 10-20%. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των κύκλων εκφόρτωσης έως 1000-1100 κύκλους (bestgopower, batteryuniversity).

– Οι σύγχρονες μπαταρίες δεν θα υποφέρουν αν αφήσετε το φορτιστή της συσκευής στην πρίζα αφού είναι πλήρως φορτισμένη. Μία ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου σταματά την μπαταρία από τη λήψη περισσότερου ρεύματος από ό, τι είναι απαραίτητο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτισης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε συνεχώς το κινητό στη φόρτιση . Η μπαταρία θα διαρκέσει περισσότερο, αν κρατήσετε το ποσοστό μεταξύ 40% και 80% (sciencealert, bestgopower).

– Ο λόγος που δεν είναι ασφαλές να αγοράζει κάποιος φθηνές μπαταρίες είναι ο εξής: ίσως είναι κατώτερης ποιότητας και μπορεί να μην έχουν ενσωματωμένες μονάδες ελέγχου. Ως εκ τούτου, μην φορτίζετε τις συσκευές σας με άλλα καλώδια ή φορτιστές εκτός από αυτά που προορίζονται από τον κατασκευαστή για την συσκευή σας.

Λάθη σε ηλεκτρικές συσκευές – Συμβουλές για το σπίτι: Κι άλλα λάθη, τα οποία μειώνουν τη ζωή των ηλεκτρικών συσκευών

– Αποφύγετε τους «ταχυφορτιστές» που ισχυρίζονται πως παρέχουν πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σε λιγότερο από 1 ώρα.

– Μια άλλη κατάσταση που αξίζει να γνωρίζετε: εάν το κινητό σας έχει ογκώδη προστατευτική θήκη, θα μπορούσε να προκαλέσει υπερθέρμανση στη συσκευή και στην μπαταρία κατά τη διάρκεια της μακράς επαναφόρτισης. Θα πρέπει να αφαιρέσετε την θήκη πριν συνδέσετε το φορτιστή.

– Συνιστάται να αποφορτίζετε το τηλέφωνο ή η μπαταρία του φορητού υπολογιστή κάθε 3 μήνες ως το 0% και στη συνέχεια να φορτίζεται πάλι ως το 100%. Έτσι, θα απαλλαγείτε από τα άκρα της πλήρους φόρτισης και αποφόρτισης (batteryuniversity).

– Όταν χρησιμοποιείτε τον φορητό υπολογιστή, αποφύγετε να τον βάζετε στα γόνατα ή πάνω στο κρεβάτι. Τα ανοίγματα αερισμού της συσκευής πρέπει να παραμένουν ανεμπόδιστα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικές βάσεις για το φορητό υπολογιστή (μερικές από αυτές διαθέτουν ακόμη και ενσωματωμένους ανεμιστήρες).

Λάθη σε ηλεκτρικές συσκευές: Κι άλλα λάθη, τα οποία μειώνουν τη ζωή των ηλεκτρικών συσκευών

– Η υψηλή θερμοκρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των μπαταριών ιόντων λιθίου: δεν μπορούν να αντέξουν την υπερθέρμανση. Ως εκ τούτου, μην εκθέτετε τις συσκευές σας σε άμεσο ηλιακό φως και μην τις τοποθετείτε κοντά σε πηγές θερμότητας.

– Όταν έρχεστε σε εσωτερικούς χώρους από το κρύο, μην ενεργοποιείτε τον υπολογιστή αμέσως. Θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δωματίου. Είναι καλύτερα να περιμένετε για περίπου μία ώρα.

– Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε τα έξυπνα κινητά σας έξω στο κρύο. Αν είναι δυνατόν, μεταφέρετέ τα σε μια εσωτερική τσέπη στο παλτό ή σε εξωτερική τσέπη με ένα προστατευτικό κάλυμμα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι επιβλαβείς για την μπαταρία.

– Σιγουρευτείτε πως έχετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε ξεθώριασμα των χρωμάτων.

Λάθη σε ηλεκτρικές συσκευές: Επιπλέον, λάθη, τα οποία μειώνουν τη ζωή των ηλεκτρικών συσκευών

– Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χειρίζεστε την οθόνη. Αυτό το μέρος του φορητού υπολογιστή είναι πολύ ευάλωτο. Μην αγγίζετε την οθόνη με τα δάχτυλα για να αποφύγετε το να αφήσετε μόνιμα σκούρα σημάδια.

– Για να σκουπίσετε την οθόνη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ειδικά μαντηλάκια χωρίς χνούδι. Ό,τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιείτε τα υγρά καθαριστικά για τα παράθυρα που περιέχουν αμμωνία, η οποία μπορεί να βλάψει αμετάκλητα την οθόνη.

– Πριν από το κλείσιμο του φορητού υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει τίποτα στο πληκτρολόγιο. Ακόμη και ένα μικρό αντικείμενο ή ένα ψίχουλο μπορεί να βλάψει την επιφάνεια του γυαλιού της οθόνης.

– Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε τον φορητό υπολογιστή. Αν έχετε καλώδιο ίντερνετ, αποσυνδέστε το επίσης. Δεν είναι μύθος. Όταν βρέχει, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα. Τα φίλτρα δικτύου έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τις συσκευές από τις υψηλές τάσεις. Ωστόσο, δύσκολα θα αντέξουν τον κεραυνό, του οποίου η ισχύ μπορεί να φτάσει χιλιάδες γιγαβολτς (easykey, abc).

Λάθη σε ηλεκτρικές συσκευές: Τα υπόλοιπα λάθη, τα οποία μειώνουν τη ζωή των ηλεκτρικών συσκευών

– Εάν ζείτε σε ένα μέρος όπου οι διακυμάνσεις της τάσης είναι συχνό φαινόμενο, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε έναν υπολογιστή ή λάπτοπ, να επιλέξτε και μια συσκευή αδιάλειπτης παροχής ρεύματος για προστασία.

– Αν μεταφέρετε το κινητό σας μέσα στην τσάντα, οι θήρες μπορεί να φράξουν από σκόνη και μικρά υπολείμματα. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στη σύνδεση. Για να τα απομακρύνετε, απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και προσεκτικά καθαρίστε τις θήρες με μια οδοντογλυφίδα αφού πρώτα τυλίξετε ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδια γύρω της.

– Καλύτερα να έχετε μια θήκη στην τσάντα μόνο για το κινητό σας.

– Μία ή δύο φορές τoν χρόνο (ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας), οι σταθεροί και οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να καθαρίζονται από τη σκόνη που έχουν μέσα τους. Εάν παρατηρήσετε ότι ο ψύκτης του υπολογιστή σας κάνει θόρυβο ή ότι ο φορητός υπολογιστής γίνεται πολύ ζεστός, είναι καιρός να κάνετε καθαρισμό.

– Εάν φοβάστε να αποσυναρμολογήσετε και να καθαρίσετε τον υπολογιστή ή αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, επικοινωνήστε με το πλησιέστερο κέντρο εξυπηρέτησης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News