5 προφυλάξεις για να αποφύγετε την προσβολή από κορωνοϊό μέσω των ματιών
Enimerotiko.gr
Οδηγίες

5 προφυλάξεις για να αποφύγετε την προσβολή από κορωνοϊό μέσω των ματιών

Η μετάδοση κορονοϊού από τα μάτια μπορεί να γίνει εάν ακουμπήσουν σ’ αυτά τα αιωρούμενα σταγονίδια μολυσμένα με SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, όταν ένα μολυσμένο από τον ιό άτομο βήχει ή μιλάει, σταγονίδια του ιού μπορεί να φύγουν από το στόμα ή τη μύτη του, να αιωρηθούν και να φθάσουν στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου και μπορεί να εισέλθουν και στα μάτια σας.

 

Μετάδοση κορονοϊού από τα μάτια: Από τα δάκρυα μολυσμένου ή επιφάνεια που έπεσε το δάκρυ

 

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί επίσης να μεταδώσουν τη νόσο από τα δάκρυά τους.

 

Αν αγγίξετε δάκρυα μολυσμένου ατόμου ή μια επιφάνεια όπου έχουν πέσει δάκρυα μολυσμένου ατόμου, μπορεί να μολυνθείτε.

 

Είναι επίσης πιθανό να μολυνθείτε αν αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό σε αυτό, όπως το τραπέζι ή το πόμολο της πόρτας και στη συνέχεια αγγίξετε τα μάτια σας.

 

Μετάδοση κορονοϊού από τα μάτια: Η επιπεφυκίτιδα σύμπτωμα ανθρώπων με COVID 19

 

Σημειώνεται ότι η επιπεφυκίτιδα (ιογενές ροζ μάτι) είναι σύμπτωμα περίπου 1-3% των ανθρώπων με COVID-19.

 

Ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί αγγίζοντας την έκκριση από τα μάτια ενός μολυσμένου ατόμου.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, οι προφυλάξεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Μετάδοση κορονοϊού από τα μάτια: Προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε

 

 

Μην αμελείτε το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών σας, να ακολουθείτε καλή υγιεινή των φακών επαφής και να αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και ειδικά τα μάτια σας.

 

 

Αποφύγετε να χρησιμοποιείται τους φακούς επαφής. Αφήστε τους λίγο καιρό στην άκρη και προτιμήστε γυαλιά. Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τους άλλους. Δοκιμάστε να φοράτε γυαλιά πιο συχνά, ειδικά αν τείνετε να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ όταν φοράτε τους φακούς σας.

 

 

Τα γυαλιά αποτελούν ένα «φυσικό εμπόδιο» που προστατεύει τα μάτια. Τα γυαλιά όρασης ή ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από μολυσμένα σταγονίδια, αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί να φτάσει στα μάτια σας από τα εκτεθειμένα σημεία γύρω από το σκελετό των γυαλιών. Εάν φροντίζετε κάποιον ασθενή με COVID-19, τα γυαλιά θα σας προστατεύσουν λίγο περισσότερο.

 

 

Μην τρίβετε τα μάτια σας. Όσο δύσκολο και αν είναι να αποβάλλετε τη συνήθεια, θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Όταν θέλετε να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας στη μύτη, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο αντί για τα γυμνά σας δάχτυλα.

 

Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη τριβή, γι΄αυτό χρησιμοποιείτε καθημερινά τεχνητά δάκρυα. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα