Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Αντικολλητικό τηγάνι: 10 λάθη που το καταστρέφουν και 3 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να πετάξεις

παλιό τηγάνι

Παλιό τηγάνι – Χρήσιμες πληροφορίες: Οι περισσότερες νοικοκυρές αργούν να αγοράσουν καινούριο τηγάνι. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο. Ο πρώτος αφορά το γεγονός πως έχουν δεθεί μαζί του και το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας τους. Ο δεύτερος είναι πως δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι πια χρήσιμο. Παρακάτω υπάρχουν οι πληροφορίες για να τσεκάρετε το δικό σας, τηγάνι.

Παλιό τηγάνι – Χρήσιμες πληροφορίες: Σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το τηγάνι σας

Τηγάνι με μη αντικολλητική επιφάνεια: Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το φαγητό να μην ψήνεται καν σωστά, να κολλάνε τα τρόφιμα και το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο κακό αλλά και ανθυγιεινό.

Γρατσουνισμένο τηγάνι: Ανάλογα με το είδος του αντικολλητικού τηγανιού, το ότι η επιφάνεια φθείρεται κάθε φορά, είναι ένδειξη πως μπορεί να τρως μαζί με το φαγητό και επικίνδυνα χημικά. Κάποια παλιά αντικολλητικά τηγάνια είναι φτιαγμένα από υλικά όπως το PFOA ή C8 τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη όγκων από την Αμερικάνικη Ένωση κατά του καρκίνου. Αν βλέπεις γρατζουνιές ή αν έχει φύγει το χρώμα ή αν απλά το τηγάνι σου είναι σχεδόν αρχαίο, ανακύκλωσέ το και διαφύλαξε την υγεία σου.

Mη λειτουργικό τηγάνι: Ο πάτος του τηγανιού είναι μαύρος από τα λίπη, το χερούλι έχει χαλαρώσει, το ίδιο το σχήμα έχει αλλάξει και δεν στέκεται σωστά στο μάτι. Αυτές θα έπρεπε να είναι ενδείξεις πως το τηγάνι θα έπρεπε να έχει φύγει από την κουζίνα σου χτες! Κινδυνεύεις να καείς, να φύγει το τηγάνι από το μάτι και να προκληθεί ατύχημα ή απλά να ψήσεις ή να σοτάρεις το φαγητό με τον λάθος τρόπο.

Παλιό τηγάνι – Χρήσιμες πληροφορίες: Δέκα λάθη, που κάνουν οι νοικοκυρές στο αντικολλητικό τηγάνι

– Χρησιμοποιήσεις μεταλλικά σκεύη στο αντικολλητικό τηγάνι! Αντικατάστησέ τα με ξύλινα.
– Καις το τηγάνι σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία.
– Το καθαρίζεις με σκληρά υλικά, προκαλώντας πιο γρήγορα φθορές στην επιφάνειά του.

– Το βάζεις στο πλυντήριο πιάτων.
– Το αποθηκεύεις άτσαλα.

– Δεν το φροντίζεις ποτέ. Ξεκίνα σήμερα να το περιποιείσαι.
– Έχεις ξεχάσει πόσα χρόνια προβλεπόμενη χρήση πρότεινε η εταιρία.
– Ξεχνάς να καθαρίσεις τον πάτο.
– Το έχεις ξεχάσει πολλές φορές με αποτέλεσμα να καεί φαγητό.
– Δεν έχεις αγοράσει τηγάνι οικολογικό.