Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Δευτερεύων πνιγμός: Ποια τα συμπτώματα – Πως θα σώσετε το παιδί

Δευτερεύων πνιγμός: Δεν έχει σημασία αν βγάλατε εγκαίρως ένα παιδί από το νερό, που ξεκίνησε να πνίγεται. Ακόμα κινδυνεύει από πνιγμό αν δεν προσέξετε.

Δευτερεύων πνιγμός: Τουλάχιστον 72 ώρες ιατρικής παρακολούθησης χρειάζονται

Μοιάζει απίστευτο, αλλά όμως είναι αλήθεια! Εάν κάποιος βυθίστηκε ολόκληρος στο νερό και κατάπιε ποσότητες νερού, ακόμη κι αν τελικώς τον βγάλουν εγκαίρως από τη θάλασσα ή την πισίνα, συνεχίζει να κινδυνεύει από πνιγμό.

Για να αποφευχθούν οι όποιες επιπλοκές, πρέπει το παιδί­ να οδηγηθεί σε νοσοκομείο & να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Διάρκεια τις παρακολούθησης αυτής, πρέπει να είναι τουλάχιστον για 72 ώρες, ανάλογα και με την ποσότητα νερού που ήπιε. Επιπλέον είναι ανάλογα με τα χημικά που το νερό περιείχε, σε περίπτωση που το συμβάν, συνέβει σε πισίνα.

Κάποιοι ονομάζουν αυτή την κατάσταση, δευτερεύων πνιγμό ή ξηρό πνιγμό.Το σίγουρο πάντως είναι ότι είναι ένα θέμα για το οποίο χρειάζεται να ενημερωθούμε.

Η L.Kujawa, βίωσε αυτή την πολύ άσχημη εμπειρία, καθώς ο μόλις 2,5 ετών γιός της, κινδύνεψε να πνιγεί την πρώτη φορά μπροστά στα μάτια της και την 2η φορά, μερικές ώρες αργότερα. Σώθηκε από καθαρή τύχη και χάρις στην παρατηρητικότητα των γονιών του και βεβαίως χάρη στην παιδίατρο τους. Ευτυχώς είχε συμβουλέψει το ζευγάρι να μεταφέρουν άμεσα το παιδί στο νοσοκομείο!

Δευτερεύων πνιγμός: Τι ακριβώς συνέβη

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα του μικρού, η οποία καθόταν ακριβώς δίπλα του σε ένα ρηχό spa, δίπλα σε μία πισίνα, τον άφησε για ελάχιστα δευτερόλεπτα από τα μάτια της, όταν στράφηκε για να μιλήσει στην θεία του. Το πιτσιρίκι έπεσε μέσα στο νερό και βούλιαξε, καταπίνοντας ποσότητες νερού, ώσπου να τον τραβήξει έξω, η τρομοκρατημένη μητέρα του.

Αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο παιδάκι, επέστρεψε στο παιχνίδι του. Όμως μετά από λίγο, έδειχνε άκεφο και κουρασμένο. Η μαμά του, συμπέρανε ότι αυτό οφειλόταν στην ταραχή που πέρασε και στις δραστηριότητες της ημέρας.Έτσι οι γονείς του, το πήραν και πήγαν σπίτι τους. Στην πορεία εκτός από τα δύο αυτά συμπτώματα, το αγοράκι άρχισε επίσης να βήχει, χωρίς εμφανή λόγο. Η μητέρα του επικοινώνησε με την παιδίατρο, εξιστόρησε το συμβάν και αμέσως έλαβε οδηγίες να οδηγήσει το παιδί στο νοσοκομείο, καθώς όπως της είπε η γιατρός, το παιδί διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο πνιγμού. Όπως ήταν φυσικό, οι γονείς πήγαν τρέχοντας στο νοσοκομείο απορώντας κυριολεκτικά γι αυτό που άκουσαν.

Πως είναι δυνατόν, να πνιγεί ένα παιδί έξω από το
νερό;

Ώσπου να τελειώσει ευτυχώς αίσια, η περιπέτεια του παιδιού τους, έμαθαν ότι ο κίνδυνος πνιγμού εγκυμονεί και απειλεί την ζωή και την εξέλιξη της υγείας κάθε ατόμου, ακόμη και 72 ώρες μετά το συμβάν, εάν το άτομο αυτό, βούλιαξε στο νερό, και κατάπιε ποσότητες νερού ή εκτέθηκε σε παροδική ασφυξία!

Τι είναι λοιπόν, ο δευτερεύων πνιγμός;

Καταρχάς ο δευτερεύων πνιγμός, μπορεί να συμβεί όπου υπάρχει νερό. Στην πισίνα, στην θάλασσα ή ακόμα και μέσα στην μπανιέρα μας, όταν μικρή ποσότητα εισπνεόμενου νερού δράσει ως ερεθιστικός παράγοντας και προκαλέσει φλεγμονή & διαρροή υγρού στους πνεύμονες.

Σε κάποιες περιπτώσεις το σώμα μπορεί να αντιδράσει σπρώχνοντας ακόμα περισσότερο νερό στους πνεύμονες όσο περνά η ώρα και να προκληθεί πνευμονικό οίδημα, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του παιδιού ή του ενήλικα, να αναπνεύσει και οδηγώντας το τελικά, στο να πνιγεί στα ίδια τα υγρά του σώματός του! Η αντίδραση αυτή του οργανισμού μπορεί να γίνει ακόμα και 72 ώρες μετά το περιστατικό του παραλίγον πνιγμού.

Το βασικό σύμπτωμα του δευτερεύοντος πνιγμού που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς, είναι ο βήχας που επιμένει! Εάν ένα παιδί, που εκτέθηκε σε έναν παρολίγον πνιγμό, αρχίζει όσο περνά η ώρα, να βήχει, να δείχνει κουρασμένο και να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε νοσοκομείο!

Στην περίπτωση του μικρού Ronin, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί του έκαναν μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων, καθώς και ακτινογραφία, η οποία δεν ήταν καλή, αφού έδειξε πνευμονική αναρρόφηση. Έτσι το παιδάκι, χρειάστηκε να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, προκειμένου να το δει ειδικός παιδο­πνευμονολόγος, ο οποίος χορήγησε συγκεκριμένη αγωγή η οποία απομάκρυνε το υγρό που είχε μαζευτεί στους πνεύμονές του.

Λίγες ημέρες μετά, ο μικρούλης Ronin ήταν μια χαρά. Οι γονείς όμως, έμαθαν από τους γιατρούς, ότι αυτό που συνέβει στο δικό τους παιδί δεν ήταν σπάνιο. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης, σε αντίστοιχα περιστατικά οι γονείς δεν έδωσαν σημασία στον βήχα των παιδιών, τα έβαλαν για ύπνο και εκείνα δεν ξύπνησαν ποτέ. Οπότε η μαμά του, νιώθοντας απίστευτες τύψεις, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εμπειρία τους στο blog της, Delighhed momma, ώστε να βοηθήσει ενημερώνοντας, άλλους γονείς.

Δευτερεύων πνιγμός: Τι πρέπει να προσέξετε!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιορίσει την χρήση του όρου «δευτερεύων πνιγμός» καθώς θεωρεί ότι η ορολογία «πνιγμός» την περικλύει, αφού ο «δευτερεύων πνιγμός», είναι απόρροια της αρχικής κατάστασης. Τα μέτρα πρόληψης είναι το βασικό μέσο αντιμετώπισης και μείωσης των πνιγμών.

  • Πρέπει πάντα να βρισκόμαστε δίπλα στο παιδί μας, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού, όταν το παιδί βρίσκεται στο νερό.
  • Δεν το αφήνουμε λεπτό, από τα μάτια μας.
  • Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να μετακινηθούμε, παίρνουμε το παιδί, μαζί μας.
  • Μην επαναπαύεστε από το γεγονός ότι το παιδί, φορά μπρατσάκια.
  • Μαθαίνουμε κολύμπι στα παιδιά μας.
  • Δεν φεύγουμε ποτέ, χωρίς το παιδί μας, από τον χώρο του μπάνιου. Αφήστε το τηλέφωνο να χτυπά. Μην τρέξετε να ανοίξετε την πόρτα αν χτυπά το κουδούνι.

Δευτερεύων πνιγμός: Τι κάνουμε σε περίπτωση που το παιδί κινδυνέψει!

Εάν παρά τα μέτρα ασφαλείας που λάβατε, το παιδί σας κινδυνεύσει από πνιγμό, πρέπει να γυρίσετε το παιδί ανάποδα και στο πλάι και να του πιέσετε το στήθος, προκειμένου να βγει το υγρό. Αν το παιδί δεν αναπνέει, θα πρέπει να του κάνετε τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Αν ύστερα από ώρα παραμένει βήχας στο παιδί, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομειο.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το σε φίλους σας με μικρά παιδάκια & επίσης ενημερώστε τους συγγενείς ή τους ανθρώπους που κρατούν το παιδί σας για το θέμα. Είναι σημαντικό να σας το πουν, εάν οτιδήποτε συμβεί, ενώ απουσιάζετε!

Διαβάστε Επίσης:

Έκκληση της αστυνομίας, για φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο, εν όψη καλοκαιριού

Πιγκουίνος πιάνει την γυναίκα του με άλλον και ακολουθεί αγώνας πάλης

Πόνος στη μέση: Φάρμακο η κίνηση – Καταστροφική η ακινησία

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News