Enimerotiko.gr

Διακόσμηση κήπου: 10 εύκολες κατασκευές για να μεταμορφώσετε το εξοχικό σας, με ελάχιστα χρήματα

Tags:

Τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών ξεκινάμε να φτιάχνουμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας διαμορφώνοντας έναν καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο για να περνάμε πιο ευχάριστα τις ζεστές ημέρες που έπονται. Αρχικά, οφείλουμε χωρίς δισταγμό, να πετάξουμε ό,τι έχει χαλάσει και φαντάζει ταλαιπωρημένο χωρίς δισταγμό καθώς αν θέλουμε να συνδέσουμε το λειτουργικό και το ενδιαφέρον δεν χωρούν πράγματα χωρίς αισθητική. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οικονομική αφαίμαξη καθώς οι DIY κατασκευές που προτείνουμε και θα δείτε στη συνέχεια δεν κοστίζουν ενώ δίνουν ένα ιδιαίτερο ύφος στις βεράντες και στους κήπους.  Το μόνο που απαιτείται είναι φαντασία και λίγη υπομονή που πιστέψτε με αξίζει!

Οι κατασκευές για κήπους γίνονται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο αν βοηθήσει όλη η οικογένεια

Για τις DIY κατασκευές μπορείτε να απασχοληθείτε όλη η οικογένεια και να απολαύσετε ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο ώστε να έρθετε πιο κοντά παίζοντας και δημιουργώντας.

Το καμουφλαρισμένο λάστιχο ποτίσματος στον κήπο ή τη βεράντα

Μια ξύλινη κατασκευή – κουτί από απλές σανίδες ή και παλετόξυλα μπορεί να …κρύβει στο εσωτερικό της το λάστιχο ποτίσματος ενώ αυτό που θα φαίνεται θα είναι μια …γλάστρα τοποθετημένη στο επάνω μέρος του.
Με σανίδες μπορεί να δημιουργηθεί και ένα ξύλινο πλαίσιο με πόρτες για να καλύψετε εξ΄ολοκλήρου κάποια όχι και τόσο …όμορφα σημεία που υπάρχουν σε κάθε κήπο – αυλή, για να καλύψετε πχ σωληνώσεις, υδραυλικές-ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κλπ

Ακόμη πιο απλός αλλά πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να αποθηκεύετε το λάστιχο ποτίσματος είναι να το …μαζεύετε μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα ή κάθε τύπου πήλινο – μεταλλικό δοχείο, στο πλαϊνό μέρος του οποίου θα χρειαστεί απλώς να ανοίξετε μια τρύπα. Είναι ένας τρόπος και για να μην βρίσκεται το λάστιχο μόνιμα εκτεθειμένο στην ζέστη και τον ήλιο που μακροχρόνια έχουν σαν αποτέλεσμα την φθορά του.
Ακόμη κι αν ελαφρώς …βαριέστε 🙂 την διαδικασία του ξετυλίγματος κάθε φορά που θέλετε να ποτίσετε στην διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ένας πρακτικός και όμορφος τρόπος για να το διατηρείτε μαζεμένο όλες τις άλλες εποχές.

Οι πολύχρωμες αχυρόμπαλες στον κήπου δίνουν στιλ

Πολύ πολύ ξεχωριστός τρόπος διαμόρφωσης – διακόσμησης για περιβάλλοντες χώρους με μεγάλα ελεύθερα σημεία.

Τυλιγμένες και δεμένες, όπως ακριβώς θα τις προμηθευτείτε από ένα κατάστημα με ζωοοτροφές, βάψτε τις αχυρόμπαλες με χρώμα σε σπρέι και τοποθετείστε δύο – τρεις σε διαφορετικά σημεία και στην άκρη στενών παρτεριών με εποχιακά λουλούδια ταιριαστής απόχρωσης.
Ένας ακόμη τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις αχυρόμπαλες στην διαμόρφωση ενός κήπου είναι να τους δώσετε όψη σαν να είναι …φυτεμένες. Θα το κάνετε με τον βοήθεια 3-4 μέτρων έτοιμου φυσικού χλοοτάπητα σκορπώντας μέσα στο γκαζόν σπόρους φυτών χαμηλής ανάπτυξης κατάλληλα για εδαφοκάλυψη. Στο σημείο που θα τελειώνει ο χλοοτάπητας, αφού καλύψει περιμετρικά την μπάλα, διαμορφώστε για μερικά ακόμη μέτρα ένα παρτέρι φυτεμένο με ίδια φυτά.

Οργάνωση εργαλείων κήπου

Χρησιμοποιείστε παλέτες για να οργανώσετε – αποθηκεύσετε όλα τα εργαλεία και είδη κήπου σε ένα σημείο.
Οι κατασκευές αυτού του τύπου μπορεί να έχουν την πολύ απλή μορφή μια παλέτας που στα κενά της θα στερεώνονται ψηλά εργαλεία, ενώ μικρότερα μπορούν να κρεμαστούν από γαντζάκια – κρεμαστράκια που θα καρφώσετε στην εξωτερική πλευρά ή να δημιουργηθούν με περισσότερες από μία παλέτες ή κομμάτια τους καρφωμένα μεταξύ τους και σε σχεδιασμό-μέγεθος ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των αντικειμένων που θέλετε να τοποθετήσετε.
Μια τέτοια κατασκευή μπορεί και να κρεμαστεί στον τοίχο, όπως και να χρησιμοποιηθεί για την τακτοποίηση εργαλείων σε κλειστούς χώρους – αποθήκες.

Κτιστή βρύση στον κήπο ή τη βεράντα 

Μια πραγματικά πολύ όμορφη και φυσική διαμόρφωση μπορεί να δημιουργηθεί σε κάθε κήπο – αυλή, απλώς και μόνο αν …ομορφύνετε το σημείο που βρίσκεται μια απλή βρύση εξωτερικού χώρου.
Μπορεί να γίνει με απλή επένδυση του τοίχου στο συγκεκριμένο σημείο, με πλάκες – πέτρες επίστρωσης ή με μια χτιστή κατασκευή περιμετρικά της βρύσης.

Το χτίσιμο μιας τέτοιας κατασκευής δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γίνεται κανονικά με λάσπη και διακοσμητικά τούβλα ή πέτρες και μπορεί να έχει μικρές ή μεγαλύτερες διαστάσεις, να περιλαμβάνει μόνο μια στενή στήλη που θα καλύπτει τις σωληνώσεις τη βρύσης και μια μικρή γούρνα ή περισσότερα τμήματα-επιφάνειες για διακοσμητική χρήση πχ για να τοποθετήσετε γλάστρες.

"Η κατάστασή μου δε μου επιτρέπει να ανεβάσω τίποτα": Ανησυχία για τους θαυμαστές του Mike, το μήνυμα στο διαδίκτυο

Οι διακοσμητικές χρήσεις των τσιμειμεντόλιθων

Οι τσιμεντόλιθοι είναι από τα πιο οικονομικά υλικά διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένα στοιχείο που μπορεί να διαφοροποιήσει κατά πολύ την συνήθη όψη τους είναι το βάψιμό τους σε έντονες αποχρώσεις. Ακόμη και μια απλή μάντρα με τσιμεντόλιθους μπορεί να αποκτήσει πολύ ιδιαίτερη όψη αν βαφτεί σε μια σκούρα απόχρωση ενώ σε κάποια σημεία της μπορούν να προστεθούν κομμάτια για διακοσμητικές χρήσεις, για να χρησιμοποιηθούν σαν γλαστράκια κλπ.

Οι συνθέσεις με τσιμεντόλιθους, για χρήση σαν γλάστρες ή κασπώ, που μπορούν να βαφτούν με όποιο τρόπο – τεχνική, είναι από τους πιο απλούς και εντυπωσιακούς τρόπους για να ομορφύνετε και να γεμίσετε μια γωνιά στον κήπο. Δείτε και εδώ πολλές παρόμοιες ιδέες.

Πανέμορφα ανθισμένα μονοπάτια

Διαμορφώστε παρτέρια ή διαδρόμους με απλές πλάκες επίστρωσης, ακόμη και με τις κλασσικές πλάκες πεζοδρομίου, που θα τοποθετήσετε στο έδαφος με τρόπο που ανάμεσά τους να παρεμβάλλονται ίδιου μεγέθους ελεύθερα τμήματα χώματος στα οποία θα φυτέψετε εποχιακά λουλούδια χαμηλής ανάπτυξης.
Με πλάκες αυτού του τύπου μπορεί να δημιουργηθεί μια εξίσου απλή και όμορφη διαμόρφωση σε μονοπάτια – στενά σημεία ανάμεσα σε φυτεμένα παρτέρια αν τις τοποθετήσετε πάνω σε διαδρόμους στρωμένους με χαλίκι. Πριν την τοποθέτησή του και για να αποτρέψετε το φύτρωμα αχριόχορτων τοποθετήσετε ειδικό πλαστικό εδαφοκάλυψης που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη διαμόρφωσης κήπου.

Διαμόρφωση παρτεριών με  μια σύνθεση από παχύφυτα

Τα παχύφυτα εκτός από φύτευση σε γλάστρες είναι μια εξαιρετικά πρακτική και όμορφη επιλογή και για διαμόρφωση παρτεριών.
Σε συνδυασμό με χαλίκι, βότσαλα ή πέτρες δημιουργήστε συνθέσεις με διαφορετικά είδη παχύφυτων τοποθετώντας τα στην σειρά ή σε όποια άλλη διάταξη θέλετε, η όψη τους όσο αναπτύσσονται θα είναι πραγματικά πολύ όμορφη.

Τα παχύφυτα είναι ιδιαίτερα ταιριαστά με πήλινες γλάστρες – πιθάρια στα οποία μπορούν να φυτευτούν και με τρόπο που να δίνουν την εντύπωση ότι βγαίνουν και …απλώνονται στο έδαφος από την γλάστρα.
Δείτε και εδώ την βήμα – βήμα διαδικασία για να φτιάξετε μια πολύ όμορφη κατασκευή κήπου “Σφαίρα με παχύφυτα από πήλινα γλαστράκια”.

Ένα αλλιώτικο ξύλινο παγκάκι

Σε όποιο σημείο και αν τοποθετήσετε ένα ξύλινο παγκάκι και ειδικά σε σκιά που θα επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε με άνεση, η συνολική όψη του χώρου θα αλλάξει ριζικά.

Για την κατασκευή ενός τέτοιου καθίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποιο είδος ξύλου σας διευκολύνει ακόμη και λεπτοί κορμοί, ακατέργαστα κομμάτια ξύλου, κομμάτια από παλιά κρεβάτια με τα οποία μπορεί να δημιουργηθεί ο βασικός σκελετός του και να πλαισιωθεί με απλές σανίδες για το κάθισμα, παλετόξυλα κλπ.

Ζαρντινιέρες από παλιά λάστιχα αυτοκινήτου

Ακόμη ένα άχρηστο, ανακυκλώσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διαμόρφωση – διακόσμηση εξωτερικών χώρων.
Βάψτε διαφορετικού μεγέθους παλιά ελαστικά με χρώμα σε σπρέι, τοποθετήστε τα όλα μαζί στο ίδιο σημείο και φυτέψτε κανονικά μέσα στο χώμα που θα τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ή χρησιμοποιήστε τα σαν “κασπώ” για χαμηλές γλάστρες.
Δείτε και εδώ μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή DIY μετατροπή παλιού ελαστικού σε γλάστρα – ζαρντινιέρα με πόδια και επενδεδυμένη με σκοινί.

Μια εντυπωσιακή πυραμίδα για τα αναρριχόμενα φυτά σας

Απλός αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακός σε αποτέλεσμα τρόπος για να στηρίξετε αναρριχώμενα καλλωπιστικά αλλά και λαχανικά. Σχηματίστε με ξύλα ή και χοντρά καλάμια μια “πυραμίδα” και φυτέψτε τα φυτά με τρόπο που αναπτυσσόμενα να στηρίζονται σε αυτήν. Η διάμετρος της κατασκευής εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των φυτών που θα χρησιμοποιήσετε.
Μια κατασκευή αυτής της μορφής μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και 3 μόνο ξύλα σαν στήριξη σε οποιοδήποτε αναρριχώμενο καλλωπιστικό ή με αρκετά περισσότερα αν θέλετε πχ να την …πρασινίσετε με αγγουριές, κολοκυθιές κλπ.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News