Enimerotiko.gr
Οδηγίες

«Έγινα μαμά τόσο νέα, αλλά δεν το μετάνιωσα πότε παρά τις δυσκολίες»

Μαμά: Η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να γίνει μητέρα. Μπορεί να γίνει σε όποια ηλικία το επιθυμεί, η ίδια. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να δέχεται αρνητικά σχόλια. Αυτό, διότι όλες οι μαμάδες ανεξαρτήτου ηλικίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες.

Όσον αφορά, τη συνέντευξη που παραχώρησε, μια νεαρή μητέρα, η οποία ακολουθεί παρακάτω, δείχνει πόσο συνειδητοποιημένη και ώριμη είναι, παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Αναλυτικά:

Μαμά: «Δεν γίνεται να μετανιώσεις την απόφαση να γίνεις μαμά σε μικρή ηλικία»

«Το να μείνω έγκυος στα 21 μου χρόνια ήταν κάτι που σίγουρα δεν το είχα προγραμματίσει. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό. Πάντα πίστευα ότι πρώτα θα σπουδάσω, μετά θα δουλέψω, ύστερα θα παντρευτώ και έπειτα θα κάνω παιδιά. Αυτό δηλαδή που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότερες γυναίκες.

Στην δική μου περίπτωση, όμως, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή ότι υστερώ σαν μητέρα λόγω ηλικίας. Όλες οι μαμάδες φροντίζουν για τα παιδιά τους, ανησυχούν για την υγεία τους, τα συμβουλεύουν και τα αγαπούν ανεξάρτητα αν είναι 21 ετών ή 31 ετών.

Παρόλα αυτά οφείλω να παραδεχτώ ότι το να είσαι μικρή μαμά έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά και αρκετά πλεονεκτήματα, ώστε να μην μετανιώσεις ποτέ αυτή την απόφαση».

Μαμά: «Δεν μου λείπει η ξέγνοιαστη ζωή, γιατί νοιάζομαι για το μικρό μου»

Μεγαλώνεις και ωριμάζεις μαζί με το μωρό σου
Πολύ συχνά με ρωτούν αν μου λείπει η ξέγνοιαστη ζωή που έκανα, τα ξενύχτια, οι φίλοι μου, οι έξοδοι. Δεν μου λείπουν ή τουλάχιστον δεν προλαβαίνουν να μου λείψουν γιατί νοιάζομαι τόσο πολύ για το μικρό μου που, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο. Αντίθετα χαίρομαι αφάνταστα που ανακάλυψα την μητρότητα νωρίς. Σίγουρα έχω πολλά να μάθω ακόμα τόσο για τον ρόλο μου ως μαμά, αλλά και για μένα την ίδια, αλλά μ’ αρέσει που βρίσκω το ποια είμαι μαζί με τον γιο μου.

Μαμά: «Μπορείς να μείνεις ευκολότερα ξάγρυπνη»

«Η αϋπνία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Και ενώ το να είσαι νέα δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ανάγκη από ύπνο, σίγουρα σου είναι πιο εύκολο να μείνεις ξάγρυπνη. Μπορεί ο γιος μου να με ξυπνάει ανά δύο ώρες και να κοιμάμαι ελάχιστα, όμως, μπορώ να λειτουργήσω εύκολα την επόμενη μέρα, ακόμη κι αν νιώθω εξαντλημένη.

Μαμά: «Υπάρχουν δυσκολίες και για τις νέες μαμάδες»

«Για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις θέλω να τονίσω πως πιστεύω ότι όλες οι μαμάδες ανεξαρτήτου ηλικίας δίνουν όλη την καρδιά και το είναι τους στα παιδιά τους. Είναι όμως δύσκολο για μια γυναίκα που έχει κάνει τόσα βήματα στην καριέρα της να αφιερωθεί 100% μόνο στη μητρότητα. Το εργασιακό ωράριο δεν βοηθάει και οι ισορροπίες που καλείται να βρει προσθέτουν επιπλέον βάρος στους ώμους της.

Ακόμη όμως και μια μαμά που μένει σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά της, δυσκολεύεται αρκετά, καθώς πρέπει να βρει εκ νέου ισορροπίες από τη στιγμή που είχε συνηθίσει την ελευθερία της.

Για μένα δεν είναι τόσο δύσκολο αφού μπήκα στην ενήλικη ζωή και στην μητρότητα σχεδόν ταυτόχρονα. Η μόνη διαφορά μου είναι ότι μπορώ να προσαρμοστώ καλύτερα.

Όπως είναι φυσικό, όμως, υπάρχουν και δυσκολίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες, όταν είσαι νέα μαμά».

Μαμά: «Δεν υπάρχει σταθερότητα στην εργασία»

«Κακά τα ψέματα δεν υπάρχει μια εργασιακή σταθερότητα όταν είσαι 21 ετών. Και η λιγοστή εμπειρία σου προσθέτει παραπάνω στρες».

Μαμά: «Με έχουν βοηθήσει μεγαλύτερες μαμάδες»

«Ήμουν η μοναδική από τις φίλες μου που είχα παιδί σε αυτήν την ηλικία. Χρειάστηκε να καταβάλλω τεράστια προσπάθεια για να γνωρίσω άλλες μαμάδες. Όχι μόνο γιατί δεν ήξερα πως να τις προσεγγίσω, αλλά και γιατί πολλές από αυτές ήταν προκατειλημμένες απέναντί μου. ”Είσαι ένα μωρό Με μωρό” μου έλεγαν και γελούσαν πίσω από την πλάτη μου. Ευτυχώς, όμως, είχα την τύχη να γνωρίσω και μεγαλύτερες ηλικιακά μαμάδες, τις οποίες αποκαλώ φίλες μου και τις ευχαριστώ για το πόσο με έχουν βοηθήσει».

Μαμά: «Δεν θα άλλαζα με τίποτα το γεγονός ότι έγινα μαμά τόσο νέα»

«Αφού γέννησα τον γιο μου, ένιωθα το σώμα μου ξένο. Με κοιτούσα στον καθρέπτη και δεν μπορούσα ούτε να αποδεχθώ, ούτε να συνηθίσω την εικόνα που έβλεπα. Ήμουν μικρή και με πείραζε αυτή η αλλαγή. Από συζητήσεις που έχω κάνει με μεγαλύτερες μαμάδες μου φαίνεται ότι εκείνες είναι πιο τυχερές σ’ αυτό το κομμάτι. Είναι πιο εξοικειωμένες με το σώμα τους και πιο ακομπλεξάριστες.

Πάντως ένα πράγμα θεωρώ σίγουρο όσον αφορά την μητρότητα: τίποτα δεν σε προετοιμάζει για να γίνεις μαμά- ούτε η ηλικία! Προσωπικά δεν θα άλλαζα για τίποτα το ότι έγινα μαμά τόσο νέα. Είμαι περήφανη για τον γιο μου και πραγματικά με κάνει την πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον πλανήτη».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News