Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Ευφυείς άνθρωποι: 10 χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη ευφυΐα

Ευφυείς άνθρωποι: Οι πιο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πολύ στον εαυτό τους. Μάλιστα, θεωρούν πως ανήκουν στην κατηγορία των έξυπνων ανθρώπων. Όπως και να έχουν τα πράγματα, για να ξεφύγετε από τη θεωρία και να περάσετε στην πράξη, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη λίστα που βρίσκεται παρακάτω. Το βέβαιο είναι πως θα οδηγηθείτε σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Ακολουθούν δέκα χαρακτηριστικά που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι

– Βρίζουν περισσότερο: Οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι δεν αναστατώνονται τόσο συχνά. Αλλά όταν το κάνουν, το κάνουν σωστά! Βρίζουν πιο συχνά. Μπορεί να ακούγεται παράξενο. Όμως, μια πρόσφατη μελέτη στο “Science Language” διαπίστωσε ότι η βρισιά είναι σημάδι ευφυΐας!

Κι άλλα χαρακτηριστικά που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι

– Είναι κουκουβάγιες: Ορισμένες μελέτες από το London School of Economics έδειξαν ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μένουν ξύπνιοι αργότερα από ό, τι τα άτομα με χαμηλότερο IQ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με IQ 75 πήγαν στο κρεβάτι πριν από τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όμως, άτομα με IQ 125 αποκοιμήθηκαν στις 12:30 το βράδυ κατά μέσο όρο. Και το Σαββατοκύριακο, οι πιο έξυπνοι ήταν πιθανό να μείνουν πιο αργά από τους λιγότερο έξυπνους. (Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ήταν όλοι νέοι ηλικίας περίπου 20 ετών!)

– Είναι τεμπέληδες: Το περιμένατε αυτό; Οι άνθρωποι που μερικές φορές ξαπλώνουν και δεν να κάνουν τίποτα είναι προφανώς πιο έξυπνοι! Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δείχνει ότι οι ευφυείς άνθρωποι χρησιμοποιούν τον τεμπέλικο χρόνο τους για να συλλογιστούν το σύμπαν. Αντίθετα, οι λιγότερο έξυπνοι βαριούνται και πρέπει να κάνουν κάτι για να απασχολήσουν τον εαυτό τους.

– Διατηρούν τη ψυχραιμία τους: Οι έξυπνοι άνθρωποι χάνουν τη ψυχραιμία κατά διαστήματα, αλλά λιγότερο συχνά από τα άτομα με χαμηλότερο IQ επειδή έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο. Αυτό έδειξε μια μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναλύοντας 600 συμμετέχοντες, τα παιδιά και τους γονείς τους για 22 χρόνια. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν υπήρχε σχέση μεταξύ επιθετικής συμπεριφοράς και χαμηλού δείκτης νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν πολύ νωρίς να αντιδρούν σε καταστάσεις σύγκρουσης με θυμό και επιθετικότητα. Η ανάπτυξη σε ένα επιθετικό περιβάλλον εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλέον, χαρακτηριστικά που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι

– Είναι ακατάστατοι: Η ακαταστασία δεν είναι απαραίτητα σημάδι τεμπελιάς! Κοιτάξτε τα γραφεία των φίλων και των συναδέλφων σας και θα πάρετε μια ιδέα για το ποιος είναι πιθανό να είναι έξυπνος ή όχι. Όπως έχουν ήδη δείξει πολλές μελέτες, οι άνθρωποι που δίνουν λιγότερη αξία στην τακτοποίηση τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί, πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι νέο, πιο πιθανό να σκέφτονται μεγάλες ιδέες.

– Δεν πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους: Οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι έχουν συχνά μια ανακριβή εικόνα των ταλέντων τους. Τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από άλλους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι λιγότερο ευφυείς άνθρωποι είναι πιο συχνά ομοφοβικοί ή ρατσιστές και τείνουν να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους πρόωρα. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν τη δική τους αξία και δεν χρειάζεται να το αποδείξουν στους άλλους. Το αντίθετο: είναι πιο πιθανό να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους και να χαίρονται για την επιτυχία τους.

– Παραδέχονται τα λάθη τους: Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα λάθη και την κακή σας συμπεριφορά; Αυτό δεν συνηθίζεται από άτομα με χαμηλότερο IQ. Προτιμούν να κατηγορούν τους άλλους για τις δικές τους αποτυχίες. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά των οποίων οι γονείς δεν παραδέχονται τα λάθη τους τα γεμίζει με άγχος: μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι το να κάνουν λάθη είναι το τέλος του κόσμου και ο επακόλουθος φόβος αναστέλλει τη μάθησή τους. Οι έξυπνοι άνθρωποι από την άλλη πλευρά έχουν μάθει να παραδέχονται τα λάθη τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους. Δεν βλέπουν τα λάθη ως κάτι κακό, απαραίτητα, αλλά συχνά ως ευκαιρία να μάθουν. Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι ο εγκέφαλος των έξυπνων ανθρώπων αντιδρά διαφορετικά σε λάθη από αυτά των λιγότερο ευφυϊών.

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι

– Έχουν ενσυναίσθηση: Τα άτομα με χαμηλότερο IQ συχνά νοιάζονται μόνο για τα συναισθήματά τους και δεν μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες των άλλων. Συχνά έχει να κάνει με την ικανότητα ενσυναίσθησης, προβάλλοντας τον εαυτό τους στα συναισθήματα κάποιου άλλου και την κατανόηση τους. Η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη για αρμονικές σχέσεις. Οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι δυσκολεύονται να επανεξετάσουν τις απόψεις τους, έτσι προσπαθούν απλώς να πείσουν τους άλλους να συμφωνήσουν μαζί τους. Συνήθως δεν παρατηρούν αν ένα άτομο με το οποίο μιλάμε είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνο από αυτούς. Ερευνητές στο Texas Tech University έδειξαν σε μια αντιπροσωπευτική μελέτη ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτειναν επίσης να είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν κάτι καλό για άλλο άτομο, χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

– Είναι δύσπιστοι: Ναι, το διαβάσατε σωστά. Οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ανησυχούν περισσότερο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν φίλους. Δεν εμπιστεύονται τους ανθρώπους τόσο εύκολα, και έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν πολύπλοκα περιβάλλοντα, να τα προβάλουν στο μέλλον και να φανταστούν όλα όσα μπορεί να πάνε στραβά. Αλλά για όλο το άγχος και την έλλειψη εμπιστοσύνης τους, όταν οι έξυπνοι άνθρωποι χτίζουν φιλίες τείνουν να είναι πιο μακροπρόθεσμες και πιο σταθερές από τις σχέσεις των λιγότερο ευφυών ανθρώπων.

– Κλείνουν το ξυπνητήρι: Ποιος δεν ξέρει αυτήν την κατάσταση: Χτυπάει το ξυπνητήρι αλλά δεν μπορείτε να σηκωθείτε. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Προσωπικότητα και ατομικές διαφορές” έδειξε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι αγνοούν συχνότερα το ξυπνητήρι τους. Τι καλά νέα!

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News