Φράουλες: Η διατροφική τους αξία – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν – Τι να προσέχουμε στην κατανάλωσή τους
Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Φράουλες: Η διατροφική τους αξία – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν – Τι να προσέχουμε στην κατανάλωσή τους

Φράουλες: Πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα φρούτα του καλοκαιριού. Όπως κάθε χρόνοι, το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για το φετινό καλοκαίρι. Δηλαδή, για το καλοκαίρι του 2020. Νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για το συγκεκριμένο φρούτο; Αν το πιστεύετε, κάνετε λάθος. Το βέβαιο είναι πως δεν το γνωρίζετε. Αναλυτικότερα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό:

Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν έξι οφέλη, που προσφέρουν, οι φράουλες

– Καρδιακές παθήσεις: Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ανθοκυανινών, μια κατηγορία φλαβονοειδών που βρέθηκαν στα μούρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά 32% σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες. Η φλαβονοειδής κερσετίνη (quercetin), που περιέχεται στις φράουλες, είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και να προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούνται από την “κακή” χοληστερόλη (LDL) σε μελέτες σε ζώα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις φράουλες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εμποδίζοντας την συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνοντας την πίεση του αίματος μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης (homocysteine), ενός αμινοξέος στο αίμα που σχετίζεται με την καταστροφή της εσωτερικής επένδυσης των αρτηριών.

Επίσης, οι ίνες και το κάλιο στις φράουλες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν 4.069 mg (mg) καλίου ημερησίως είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν περίπου 1.000 mg κάλιο την ημέρα.

Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα οφέλη, που προσφέρουν, οι φράουλες

– Εγκεφαλικό: Τα αντιοξειδωτικά κερσετίνη, καμπφερόλη (kaempferol) και οι ανθοκυανίνες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων αίματος, που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

– Πίεση αίματος: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, οι φράουλες συνιστώνται σε άτομα με υπέρταση, για να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης όσο και η υψηλή πρόσληψη νατρίου (αλάτι). Επίσης, η υψηλή πρόσληψη καλίου συσχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Συμβουλές για την υγεία: Τα υπόλοιπα οφέλη, που προσφέρουν, οι φράουλες

– Δυσκοιλιότητα: Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως φράουλες, σταφύλια, καρπούζι και πεπόνι, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το σώμα ενυδατωμένο και οι κινήσεις του εντέρου κανονικές.

– Διαβήτης: Οι φράουλες είναι μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συνδυασμός που βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Οι φράουλες είναι μια έξυπνη επιλογή φρούτων για τους διαβητικούς, καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (40) από ό,τι πολλά άλλα φρούτα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το 2011 ότι η κατανάλωση περίπου 37 φραουλών την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια.

– Εγκυμοσύνη: Οι φράουλες είναι πολύ καλή πηγή φολικού οξέος. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι απαραίτητη για τις έγκυες γυναίκες, ώστε να προστατεύουν από τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.

Συμβουλές για την υγεία: Ποια τα θρεπτικά συστατικά από τις φράουλες

– Θερμίδες: 53 kcal
– Πρωτεΐνη: 1,11 g
– Υδατάνθρακες: 12,75 g
– Διαιτητική ίνα: 3,3 g
– Ασβέστιο: 27 mg
– Σίδηρος: 0,68 mg
– Μαγνήσιο: 22 mg
– Φώσφορος: 40 mg
– Κάλιο: 254 mg
– Βιταμίνη C: 97,6 mg
– Φιλικό οξύ: 40 μικρογραμμάρια (mcg)
– Βιταμίνη Α: 20 διεθνείς μονάδες (IU)

Συμβουλές για την υγεία: Ποιοι οι κίνδυνοι και ποιες οι προφυλάξεις

Κάθε χρόνο, ο οργανισμός Environmental Working Group (EWG) καταρτίζει έναν κατάλογο με φρούτα και λαχανικά με τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Οι φράουλες εμφανίζονται συχνά στον κατάλογο. Ο EWG συνιστά να αγοράζετε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας, για να εξασφαλίσετε μικρότερο κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα.

Αν τα βιολογικά προϊόντα είναι εκτός του προϋπολογισμού σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το θρεπτικό όφελος της κατανάλωσης φραουλών συμβατικής καλλιέργειας υπερτερεί κατά πολύ του κινδύνου να μην τρώτε φράουλες καθόλου. Οι βήτα-αναστολείς, ένας τύπος φαρμάκων που συνήθως συνταγογραφούνται για καρδιακές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του επιπέδου του καλίου στο αίμα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όταν λαμβάνετε β-αναστολείς.

Η κατανάλωση υπερβολικού καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για τα άτομα των οποίων τα νεφρά δεν είναι πλήρως λειτουργικά. Εάν τα νεφρά σας δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το πλεόνασμα καλίου από το αίμα, τότε η υπερβολική συγκέντρωση καλίου θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρα! Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τις φράουλες είναι πολύ μικροί και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους, τους υπερβαίνουν κατά πολύ.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα