Enimerotiko.gr
PLUS Οδηγίες

Φρούτα που παραωρίμασαν: 6 τρόποι για να τα αξιοποιήσετε αντί να τα πετάξετε

Αρκετές φορές δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε τα φρούτα που έχουμε αγοράσει όταν είναι φρέσκα και σε άριστη κατάσταση. Αντί να τα πετάξουμε ή να τα βλέπουμε να ωριμάζουν και να αποκτούν μια όψη που μας απωθεί να τα φάμε μέχρι στο τέλος να τα πετάξουμε είναι προτιμότερο να τους δώσουμε έγκαιρα  μια δεύτερη ευκαιρία.

Μια οικογένεια πετάει κάθε χρόνο λαχανικά και φρούτα αξίας 2000 ευρώ, επειδή έχουν ωριμάσει πολύ

Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα φρούτα, τα οποία το καλοκαίρι χαλάνε ακόμα πιο εύκολα. Γιατί ενώ τα πολύ ώριμα είναι πιο εύγευστα, δεν μπορούμε να τα φάμε σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να τα πετάμε.

Είναι κρίμα να πετάμε φαγητό καθώς οι περισσότεροι από μας δεν είμαστε τόσο πλούσιοι αλλά και να έχουμε οικονομική ευμάρεια υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να ζήσουν τα παιδιά τους. Άρα η οικονομία πόρων είναι ό,τι σοφότερο μπορούμε να κάνουμε στην εποχή μας τόσο για τον πλανήτη όσο και την τσέπη μας.

Πώς θα διατηρήσετε περισσότερο τα φρούτα

Μήλα και μπανάνες

Αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσετε άμεσα, αγοράστε τις μπανάνες όσο είναι ακόμα πράσινες και αποθηκεύστε τις μακριά από άλλα φρούτα (απελευθερώνουν υψηλές ποσότητες αιθυλένιου). Διατηρήστε τα μήλα σε ένα ανοιχτό μπολ στον πάγκο και βεβαιωθείτε ότι δεν τα βλέπει ο ήλιος.

Εσπεριδοειδή

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αφού περάσει χρόνος και γίνουν, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Το ίδιο ισχύει για τις ντομάτες και τα αβοκάντο. Αν δούμε ότι πρόκειται σύντομα να χαλάσουν, κόβουμε στη μέση τα φρούτα και τα καταψύχουμε.

Οι εναλλακτικές λύσεις που έχετε για την κατανάλωση παραωριμασμένων φρούτων

Στην κατάψυξη

Όταν τα φρούτα αρχίζουν να ωριμάζουν, τότε είναι καλό να τα φάτε! Αν δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να τα φάτε άμεσα, μπορείτε να κόψετε το ώριμο φρούτο σε κομμάτια και να το βάλετε στην κατάψυξη. Αυτό θα το συντηρήσει για κάποιο διάστημα και μπορεί να το μετατρέψει σε νόστιμη προσθήκη για χυμούς και smoothies.

Γρανίτα ξυλάκι

Μπορείτε να κόψετε τα ώριμα φρούτα, να τα πολτοποιήσετε και να τα αναμείξτε με κάποιο υγρό της αρεσκείας σας (πχ. χυμό). Τοποθετήστε τα στις ειδικές θήκες για ξυλάκι (θα βρείτε και στα Jumbo) και βάλτε τα στην κατάψυξη. Θα έχετε πολύ γρήγορα παγωτό γρανίτα και μάλιστα πολύ υγιεινό!

Φρούτα στο φούρνο με κανέλα

Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να κόψετε όσα φρούτα είναι πολύ ώριμα, να τα βάλετε σε ένα ταψί, να προσθέσετε κανέλα και να τα ψήσετε για λίγα λεπτά στο φούρνο. Έτσι και θα έχετε ένα γευστικό γλυκό για όλη την οικογένεια.

Σος από φρούτα

Είτε τη θέλετε για το παγωτό σας, για το κέικ σας ή για ένα μπολ με γιαούρτι και δημητριακά… μια σάλτσα από φρούτα μπορεί να προσθέσει υπέροχη γεύση! Βάλτε σε ένα τηγάνι τα ώριμα φρούτα που σας έχουν περισσέψει, σε κομματάκια, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και κάποιο υγρό της αρεσκείας σας (πχ. χυμό) και αφήστε τα μέχρι να “γυαλίσουν”. Σε λίγα λεπτά το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται παχύρρευστο, θα μετατραπεί δηλαδή σε μια ελαφριά σάλτσα. Μπορείτε να περιχύσετε με αυτήν επιδόρπια και σνακ.

Προσθέστε τα φρούτα στο μαγείρεμα

Τα παραωριμασμένα φρούτα, κυρίως τα ακτινίδια και τα βερίκοκα, μπορούν να προσθέσουν μια υπέροχη γεύση στα ψητά κρέατα. Συγκεκριμένα τα ακτινίδια έχουν ένα φυσικό ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, η οποία βοηθάει να διασπαστούν ταχύτερα οι πρωτεΐνες . Έτσι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν προβλήματα δυσπεψίας.

Φτιάξτε ψωμί με παραωριμασμένα φρούτα

Εάν έχετε παιδιά που δεν τρώνε φρούτα, ένας καλός τρόπος είναι να τα βάλετε στο ψωμί. Η μπανάνα είναι το πιο διαδεδομένο φρούτο για την παρασκευή ψωμιού, όμως μπορείτε να προσθέσετε και πιο καλοκαιρινά φρούτα όπως ροδάκινα, μάνγκο, ακτινίδια.

 Φτιάξτε μια σαλάτα με φρούτα

Δεν υπάρχει κάτι πιο δροσερό για το καλοκαίρι από μια σαλάτα με φρούτα. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ πράσινα λαχανικά και κόψτε ανανά, μούρα και πορτοκάλι, δίνοντας μια έκρηξη χρωμάτων και γεύσης. Εκτός ότι θα έχετε ένα νόστιμο πιάτο, θα πάρετε επίσης μια καλή ποσότητα φυτικών ινών έτσι ώστε να νιώθετε χορτάτοι για πολλές ώρες.

Κέικ βρώμης με παραωριμασμένα φρούτα

Όταν οι μπανάνες αρχίζουν να μαυρίζουν μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κέικ βρώμης. Θα σας πάρουν μόνο 20 λεπτά και είναι ένα υγιεινό σνακ για πριν την προπόνησή σας.

Φρέσκος χυμός

Αν δεν σας ικανοποιεί τίποτε από τα παραπάνω, τότε βγάλτε το μίξερ από το ντουλάπι. Βάλτε μέσα στο μίξερ τα ώριμα φρούτα και δημιουργήστε τέλειους χυμούς στο λεπτό! Προσθέστε μέσα και πολλά παγάκια και δροσιστείτε όσο τίποτε άλλο, στο μπαλκόνι του σπιτιού σας.