Enimerotiko.gr
PLUS Οδηγίες

Κηλίδες γήρανσης: 5 σπιτικές θεραπείες για να να τις εξαφανίσετε και να αποκτήσετε ξανά νεανικό δέρμα

Οι γεροντικές κηλίδες αποτελούν ενδείξεις πρόωρης γήρανσης και εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία όπως τα χέρια, το πρόσωπο και η περιοχή του ντεκολτέ, περιοχές που συνήθως μαρτυρούν την ηλικία ενός ατόμου. Έχουν καφέ ανοιχτό χρώμα και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα με την πάροδο του χρόνου στην προσπάθεια του να προστατεύσει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία, οδηγείται σε υπερπαραγωγή μελανίνης την οποία διοχετεύει ανομοιόμορφα, εμφανίζοντας κηλίδες, πανάδες και δυσχρωμίες.

Πρόκειται για επίπεδες χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στέρνο. Το μέγεθός τους ποικίλλει, είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος των φακίδων και μπορεί να είναι σε γκρίζο, καφέ ή μαύρο χρώμα. Οι κηλίδες μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες αλλά και σε ομάδες. Είναι διαφορετικές από τις πανάδες, οι οποίες με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά τους είναι ανοιχτόχρωμες, με ασαφή όρια και μεγαλύτερες από τις κηλίδες.

Λόγοι που εμφανίζονται οι κηλίδες στο δέρμα

Οι κηλίδες (σε πρόσωπο, σώμα και χέρια) προκαλούνται κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (UV), η οποία επιταχύνει την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή της χρωστικής ουσίας που προσδίδει φυσική απόχρωση στο δέρμα. Ωστόσο, τον σχηματισμό κηλίδων προκαλούν η φυσιολογική γήρανση και η γενετική προδιάθεση, ενώ διευκολύνουν την εμφάνισή τους το τεχνητό μαύρισμα (χρήση σολάριουμ). Αντίθετα από τις φακίδες που υποχωρούν κάποιες εποχές του χρόνου, οι κηλίδες αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και επιδεινώνονται λόγω του ήλιου. Αν και σε γενικές γραμμές, οι κηλίδες είναι αβλαβείς, σε κάποιες περιπτώσεις η κλινική τους εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους απαιτούν περαιτέρω δερματολογική εξέταση για να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκαρκινικής ή καρκινικής βλάβης του δέρματος. Ιδιαίτερα, πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, κηλίδες με ασυνήθιστο συνδυασμό χρωμάτων, κηλίδες με πολύ σκούρο χρώμα, ακανόνιστα όρια, αίσθημα ευαισθησίας ή κνησμού.

Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε πέντε θεραπείες για τις κηλίδες γήρανσης που θα σας βοηθήσουν να τις εξαφανίσετε από το δέρμα σας.

Γιατί εμφανίζονται οι κηλίδες γήρανσης;

Αυτά τα μικρά σημάδια, που είναι γνωστά ως κηλίδες γήρανσης, αποτελούν μια φυσική αντίδραση της μελανίνης στη γήρανση του δέρματος. Κανονικά αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τα σαράντα, σε σημεία όπως οι βραχίονες, τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο.

Αν παραμείνουν μικρές και δεν επεκταθούν, οι κηλίδες γήρανσης δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.

Ευτυχώς, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε -με χημικά προϊόντα, όπως οι κρέμες λεύκανσης, ή με σπιτικές θεραπείες. Ακολουθούν πέντε σπιτικές θεραπείες για τις κηλίδες γήρανσης:

1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς διαθέτει λευκαντικές ιδιότητες που συνεισφέρουν στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος. Στην περίπτωση των κηλίδων γήρανσης, αποτελεί ένα χρήσιμο συστατικό που βοηθάει το δέρμα να διατηρείται πάντα λείο και να έχει ομοιογενή απόχρωση.

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε σκόνη (10 γραμμάρια)
μισό φλιτζάνι γάλα (125 γραμμάρια)

Οδηγίες

Πρώτα αναμείξτε τα δύο υλικά μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή πολτό χωρίς σβόλους.
Απλώστε τον πολτό σε όλες τις περιοχές στις οποίες θεωρείτε ότι χρειάζεται.
Συνιστάται να εφαρμόζετε τον πολτό το βράδυ, να τον αφήνετε να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.

2. Κρεμμύδι

Πέρα από το ότι το κρεμμύδι αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις τροφές για να δοθεί γεύση σε οποιαδήποτε συνταγή, διαθέτει επίσης ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει. Έτσι το κρεμμύδι αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό λευκαντικό για κάθε τύπο δέρματος.

Υλικά

μισό κρεμμύδι

Οδηγίες

Αφού κόψετε το κρεμμύδι στα δύο, απλώστε το στις περιοχές που παρουσιάζουν υπερβολική μελάγχρωση και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις.
Αφήστε το κρεμμύδι να δράσει χωρίς να ξεπλυθείτε.
Συνιστάται να εφαρμόζετε τη θεραπεία δύο φορές τη μέρα, το πρωί και το βράδυ.

3. Αλόη βέρα

Όλοι γνωρίζουμε τις απίστευτες ιδιότητες αυτού του φυτού, που είναι χρήσιμο για κάθε πρόβλημα του δέρματος. Χάρη στα συστατικά που περιέχει, η αλόη βέρα βοηθάει στη λεύκανση του σκουρόχρωμου δέρματος λόγω κηλίδων γήρανσης.

Υλικά

1 βλαστό αλόης βέρα

Οδηγίες

Αφαιρέστε με προσοχή τον πολτό της αλόης βέρα.
Πλύντε τον πολτό καλά με άφθονο νερό για να απομακρύνετε την υπερβολική ποσότητα ιωδίου και να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το πιο καθαρό μέρος της αλόης βέρα.
Ανακατέψτε τον πολτό μέχρι να σβολιάσει και απλώστε τον στις περιοχές που θέλετε να λευκάνετε.
Αφήστε τον πολτό να δράσει για μία ώρα και στη συνέχεια πλύντε την περιοχή με άφθονο νερό.
Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία δύο φορές τη μέρα, το πρωί και το βράδυ.

4. Αγγούρι

Οι ιδιότητες του αγγουριού θεωρούνται επίσης λευκαντικές και αποτοξινωτικές. Η χρήση του συνιστάται να γίνεται τη νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα.

Υλικά

μισό αγγούρι

Οδηγίες

Έχετε δύο επιλογές:

Για την πρώτη επιλογή, απλώς τρίψτε το αγγούρι απευθείας πάνω στο δέρμα σας. Συνιστάται για τα χέρια και το πρόσωπό σας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφήστε το αγγούρι να δράσει για σαράντα λεπτά και έπειτα ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.

Για τη δεύτερη επιλογή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Τρίψτε ή λιώστε μισό αγγούρι μέχρι να έχετε έναν λείο και παχύρρευστο πολτό.
Απλώστε τον πολτό απευθείας σε οποιοδήποτε σημείο έχει κηλίδες γήρανσης.
Αφήστε τον πολτό να δράσει για είκοσι λεπτά.
Απομακρύνετε τον πολτό με άφθονο κρύο νερό.

5. Λεμόνι και μηλόξυδο

Η θεραπεία αυτή είναι πολύ αποτελεσματική για την απομάκρυνση των κηλίδων γήρανσης. Ο συνδυασμός του χυμού λεμονιού με μηλόξυδο έχει πραγματικό αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υλικά

τον χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (15 ml)

Οδηγίες

Αφού στύψετε το λεμόνι, αναμείξτε τον χυμό με μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και απλώστε το μείγμα στα σημεία με κηλίδες γήρανσης.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δύο φορές τη μέρα, το πρωί και το βράδυ.
Οι κηλίδες γήρανσης, αν αντιμετωπιστούν νωρίς, δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες για κάθε μία από τις παραπάνω θεραπείες, να είστε συνεπείς και να γνωρίζετε ότι οι κηλίδες γήρανσης είναι απλώς μια ακίνδυνη κατάσταση του δέρματος.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News