Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Κορονοϊός και απολύμανση: Οι επιδράσεις στην υγεία και τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ με τη χλωρίνη

Η χλωρίνη είναι ένα προϊόν που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και χρησιμοποιούμε για την απολύμανσή του, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε, καθώς μπορεί να σκοτώσει τους περισσότερους τύπους ιών και βακτηρίων, όπως τον κορονοϊό.

Η χλωρίνη οικιακής χρήσης τείνει να περιέχει 3-8% υποχλωριώδες νάτριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο τοξική ουσία, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς σε δέρμα, μάτια και άλλα μέρη του σώματος.

Η οικιακής χρήσεως χλωρίνη είναι διαβρωτική, αλλά δεν είναι επικίνδυνη εφόσον ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης στην ετικέτα. Οι επιδράσεις της έκθεσης στη χλωρίνη ποικίλουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που επηρεάζει, την περιεκτικότητα σε υποχλωριώδες νάτριο, τη διάρκεια της έκθεσης και φυσικά την ποσότητα της χλωρίνης.

Ωστόσο, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβλαβής εάν αναμειχθεί με άλλα οικιακά χημικά, όπως καθαριστικό τουαλέτας ή αν εισπνεύσετε πολλές αναθυμιάσεις κατά την χρήση της.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν η χλωρίνη έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας ή αν έχετε πρόβλημα από τις αναθυμιάσεις.

Χλωρίνη: Αντιδράσεις σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος

Μάτια:

Προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό. Το προσβεβλημένο μάτι μπορεί να τραυματιστεί και το άτομο μπορεί να έχει θολή όραση.

Στόμα και λαιμός:

Προκαλεί ερεθισμούς, αλλά συνήθως όχι σοβαρή βλάβη.

Δέρμα:

Προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα και ευαισθησία με λίγο τσούξιμο.

Στομάχι και γαστρεντερική οδός:

Η χλωρίνη κατά κανόνα δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ή στο γαστρεντερικό σωλήνα, επειδή είναι πολύ ανθεκτικά σε αυτές τις ουσίες.

Πνεύμονες:

Η εισπνοή αναθυμιάσεων από την χλωρίνη μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και το άτομο να έχει βρογχοσπασμό και να δυσκολεύσει σημαντικά την αναπνοή του.

Χλωρίνη: Απαγορεύεται η ανάμειξη με άλλα χημικά

Ποτέ δεν αναμιγνύουμε χλωρίνη με άλλα χημικά! Η έκθεση σε χλωρίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη ή ακόμα και θανατηφόρα αν αναμειχθεί με άλλα χημικά οικιακής χρήσης.

Για παράδειγμα, όταν συνδυάζεται με αμμωνία, δημιουργεί ένα τοξικό αέριο που ονομάζεται χλωραμίνη (chloramine). Το άτομο μπορεί να εισπνεύσει αυτό το αέριο ή να το απορροφήσει μέσω του δέρματος. Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε αέρια χλωραμίνης μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Χλωρίνη: Συμπτώματα από την έκθεση σε αέρια χλωραμίνης

βήχα
ναυτία
δυσκολία στην αναπνοή
υγρά μάτια
πόνο στο στήθος
ερεθισμό σε λαιμό, μύτη και μάτια
συριγμό
πνευμονία
συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες

Χλωρίνη: Τι να κάνετε αν έρθετε σε απευθείας επαφή μαζί της

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αραίωση της χλωρίνης με νερό είναι αρκετή για να μειώσει τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλεί. Ωστόσο, αν πάει χλωρίνη απευθείας στα μάτια ή στους πνεύμονες, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν ένα άτομο καταπιεί χλωρίνη, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων (τηλ: 210 7793777).

Χλωρίνη: Πρώτες βοήθειες ανάλογα με την περιοχή που θα επηρεάσει

Μάτια: Ξεπλύνετε τα μάτια με άφθονο νερό βρύσης. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Δέρμα: Πλύνετε το εκτεθειμένο δέρμα με υγρό σαπούνι και νερό.

Στόμα ή λαιμός: Εάν ένα άτομο έχει καταπιεί χλωρίνη, θα πρέπει να καλέσετε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Θα πρέπει επίσης να πιείτε άφθονο νερό. Το να πιείτε γάλα μπορεί να ελαφρύνει τον ερεθισμό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην δοκιμάσετε να προκαλέσετε έμετο, καθώς θα προκαλέσετε περισσότερες ζημιές!

Πνεύμονες: Όποιος έχει εισπνεύσει αναθυμιάσεις χλωρίνης και έχει πρόβλημα με την αναπνοή θα πρέπει να δει έναν γιατρό, ειδικά αν έχει άσθμα.

Χλωρίνη: Συμβουλές για ασφαλή χρήση

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες ασφαλείας σε οποιοδήποτε οικιακό προϊόν καθαρισμού.

Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό.

Να φοράτε πάντα γάντια από καουτσούκ για να προστατεύετε το δέρμα στα χέρια.

Φορέστε προστατευτικά γυαλιά ή άλλη προστασία για τα μάτια.

Μην εισπνέετε τις αναθυμιάσεις.

Κρατήστε παράθυρα και πόρτες ανοικτά για να αερίζετε καλά ο χώρος που απολυμαίνετε.

Αποθηκεύστε τη χλωρίνη μακριά από μέρη που φτάνουν τα παιδιά.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News