Enimerotiko.gr
PLUS Οδηγίες

Λουλούδια σε γλάστρα: 10 φανταστικές ιδέες για ένα πανέμορφο ανθισμένο μπαλκόνι

Τα λουλούδια έχουν κατευναστική επίδραση στον άνθρωπο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών. Μάλιστα τα χρησιμοποιούσαν για θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Οι χρήσεις αυτές των λουλουδιών αναγνωρίζονται όλο και πιο πολύ σήμερα.

Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης δείχνουν ότι τα λουλούδια έχουν συναισθηματική επίδραση στους ανθρώπους.

Τα λουλούδια έχουν μια φυσική ιδιότητα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε αναζωογονημένοι. Η επίδραση των λουλουδιών έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα του κύκλου της έμμηνου ρύσεως καθώς και για κόπωση, κούραση.

Η παρουσία των λουλουδιών πυροδοτεί συναισθήματα ευτυχίας, εντείνει το αίσθημα της ικανοποίησης για τη ζωή και επιδρά μ΄ ένα θετικό τρόπο.

Με ποιόν μηχανισμό επιδρούν τα λουλούδια;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική ή βιολογική εξήγηση με ποιόν μηχανισμό επιδρούν τα λουλούδια στον άνθρωπο. Είναι γνωστό ότι τα λουλούδια έχουν μια κατευναστική επίδραση στην διάθεσή μας. Πάντως υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι που επιδρούν τα λουλούδια. Ο ένας είναι το χρώμα τους και ο άλλος το άρωμα τους.

Οι μυρωδιές των λουλουδιών και η διάθεση

Κάθε λουλούδι έχει ένα μοναδικό άρωμα και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάθε άρωμα έχει διαφορετική επίδραση στη διάθεση μας και τον τρόπο σκέψης. Πολλά αιθέρια έλαια και αρώματα έχουν εξαχθεί από τα λουλούδια και αποτελούν τη βάση της αρωματοθεραπείας.

Το χρώμα των λουλουδιών

Ομοίως, κάθε χρώμα έχει επίσης ένα μοναδικό αποτέλεσμα για μας με βάση το φως και την κυματική συχνότητα που αντιπροσωπεύει. Έτσι, ενώ το κόκκινο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, το κίτρινο μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι.

8 φανταστικά λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα για ανθισμένο μπαλκόνι όλο το χρόνο!

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει, κυρίως το καλοκαίρι. Μπορείς άνετα να φυτέψεις έναν ιβίσκο σε γλάστρα για το μπαλκόνι σου, καθώς δε γίνεται πολύ ογκώδης. Τα άνθη του ιβίσκου έχουν 5 μεγάλα πέταλα και μπορεί να είναι κόκκινα, λευκά, ροζ, ή κίτρινα. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις για τη φροντίδα του ιβίσκου, είναι πως αγαπά πολύ το φως του ήλιου, αλλά και το συχνό πότισμα. Ειδικά το καλοκαίρι, είναι καλό να ποτίζεις με λίγο νερό το φυτό σου κάθε μέρα.

Πρόσεχε, όμως, πρέπει το χώμα στη γλάστρα του να έχει καλή αποστράγγιση, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το φυτό. Επίσης, χρειάζεται λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα, περίπου 1 φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Ο ιβίσκος είναι ιδανικός για τη διακόσμηση μπαλκονιού με λουλούδια λόγω της υπέροχης όψης του, ακόμα κι αν το άρωμα του περνά απαρατήρητο.

 Διμορφοθήκη

Μοιάζει με μαργαρίτα, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι. Η διμορφοθήκη είναι ένα από τα καλύτερα λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα. Είναι πολυετές φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να το αντικαθιστάς κάθε χρόνο με κάτι νέο. Για το λόγο αυτό, είναι και μια πολύ οικονομική επιλογή, αρκεί βέβαια να την προσέχεις για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί. Η διμορφοθήκη βγάζει, κατά κανόνα, λουλούδια μοβ και λευκά.

Ωστόσο, μπορεί να συναντήσεις και λευκά λουλούδια και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που συγχέεται με τις μαργαρίτες. Το φυτό αυτό χρειάζεται τοποθέτηση σε μια γλάστρα σε ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα. Ειδικά το καλοκαίρι, είναι καλό να την ποτίζεις 2- 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι καλό να βάζεις λίπασμα 1 φορά το μήνα.

Γλαδιόλες

Οι γλαδιόλες είναι βολβώδη φυτά του καλοκαιριού και είναι ιδανικά για φύτευση σε γλάστρες, καθώς δεν αναπτύσσουν πολύ μεγάλο όγκο. Παρόλα αυτά, πολλές φορές τις συναντάμε και σε παρτέρια κήπων, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς τους που μας ελκύει ιδιαίτερα. Οι γλαδιόλες έχουν μυτερά, καταπράσινα φύλλα και λουλούδια σε διάφορα χρώματα, όπως ροζ, λευκό, μοβ και κόκκινο. Όμως, κάτω από ποιες συνθήκες οι γλαδιόλες είναι κατάλληλα λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα;

Πρέπει το χώμα της γλάστρας να έχει καλή αποστράγγιση, ακόμα κι αν είναι κοινό φυτόχωμα γενικής χρήσης. Το πότισμα και η λίπανση της γλαδιόλας έχουν μια ιδιαιτερότητα. Αυτή είναι πως πρέπει να ξεκινήσεις να ποτίζεις και να λιπαίνεις το φυτό σου, αφού αρχίσει να εμφανίζει φύλλα. Όταν εμφανιστούν λίγα φυλλαράκια στο φυτό σου, ξεκίνα να το ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, βάλε του λίγο λίπασμα 1 φορά το μήνα, ώστε να αναπτυχθεί με υγεία.

 Γαρύφαλλα

Η γαρυφαλλιά είναι πολυετές φυτό, όπως και η διμορφοθήκη. Μπορείς να τη χαίρεσαι για αρκετά χρόνια, αρκεί να τη φροντίζεις. Είναι καλλωπιστικό φυτό, το οποίο βγάζει πανέμορφα λουλούδια με ιδιαίτερο άρωμα. Τα γαρύφαλλα μπορεί να είναι κόκκινα, λευκά και ροζ, αλλά μερικές φορές τα συναντάμε και σε πιο σπάνια χρώματα. Για ποιο λόγο τα γαρύφαλλα είναι λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα; Μα φυσικά, γιατί το ύψος του φυτού είναι σχετικά χαμηλό και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο.

Λοιπόν, πρόκειται για ένα από τα πιο ιδανικά λουλούδια για μπαλκόνι, το οποίο όμως έχει κάποιες βασικές απαιτήσεις. Δε χρειάζεται πολλή φροντίδα, χρειάζεται όμως πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα και λίπανση 1 φορά το μήνα. Επίσης, τα λουλούδια και τα φύλλα του φυτού είναι καλό να βρέχονται με λίγο νεράκι. Φυσικά, το χώμα του πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

Βιγόνια

Η βιγόνια, ή μπιγκόνια, είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, αφού φτάνει σε ύψος ως τα 50 εκατοστά. Συνηθίζεται να τη συναντάμε σε γλάστρες σε μπαλκόνια και βεράντες και λιγότερο σε παρτέρια. Πρόκειται για τροπικό φυτό, το οποίο δε χρειάζεται πολύ νερό, αλλά προτιμά τα σχετικά σκιερά μέρη. Τα φύλλα της είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά. Τα λουλούδια της είναι πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα αλλά μπορεί να έχουν και άλλα χρώματα.

Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα, αλλά καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και είναι αισθητικά όμορφο. Έτσι, συχνά κατακτά μια θέση σε ανθισμένα μπαλκόνια. Μπορείς να ποτίζεις τις βιγόνιες σου 2- 3 φορές την εβδομάδα με ελάχιστο νερό, προσέχοντας να μη βραχούν τα φύλλα τους. Επίσης, μπορείς να τους προσφέρεις λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα 1 φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Είναι πραγματικά όμορφες και αντέχουν όλο το χρόνο, αν τις φροντίζεις όπως πρέπει.

Ανθούριο

Το ανθούριο είναι τροπικό, καλλωπιστικό φυτό, το οποίο συχνά χαρίζεται σαν δώρο σε μικρές γλάστρες. Θεωρείται, κυρίως, φυτό εσωτερικού χώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε μπορεί να τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο. Φυσικά, αν τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο, όπως το μπαλκόνι, θα χρειαστεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το ανθούριο χρειάζεται να βλέπει το φως του ήλιου, αλλά όχι όταν είναι πολύ δυνατό. Επίσης, ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20- 25 βαθμούς Κελσίου.

Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Ωστόσο, χρειάζεται να καθαρίζεις με βρεγμένο πανί τα φύλλα του φυτού για να αναπνέουν καλύτερα. Μπορείς να το λιπαίνεις μια φορά το μήνα με υγρό λίπασμα ανθοφορίας (εκτός από το χειμώνα, όπου δε χρειάζεται λίπανση). Γιατί να διαλέξεις το ανθούριο σαν ένα από τα λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, αν χρειάζεται τόση φροντίδα; Μα φυσικά, για τα ξεχωριστά άνθη του, τα οποία είναι κατακκόκινα και σε σχήμα καρδιάς.

Φρέζια

Οι φρέζιες είναι από τα ομορφότερα καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε σε γλάστρες, αλλά και σε ανθοδοχεία, καθώς έχουν αρκετά μεγάλη αντοχή. Είναι από τα κατεξοχήν λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, καθώς έχουν σχετικά μικρό όγκο και ύψος. Ανθίζουν προς την άνοιξη και βγάζουν λουλούδια σε χρώματα ροζ, κίτρινο, μοβ, λευκό και άλλα. Τις φυτεύουμε σε γλάστρες με απλό φυτόχωμα γενικής χρήσης με καλή αποστράγγιση.

Είναι καλό να προσφέρεις στις φρέζιες μια ηλιόλουστη θέση και όχι πολύ συχνό πότισμα. 2- 3 φορές την εβδομάδα με λίγο νερό είναι αρκετές. Επίσης, χρειάζεται λίπανση κατά την περίοδο της ανθοφορίας. 2 φορές το μήνα είναι αρκετές για να βοηθήσεις την υγιή ανάπτυξη του φυτού. Σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να φυτέψεις φρέζιες, έτσι ώστε να έχεις και υπέροχες ανθοδέσμες για το βάζο στο τραπέζι σου.

 Τουλίπες

Η τουλίπα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βολβώδη καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν την άνοιξη. Έχουν πανέμορφα λουλούδια σε χρώματα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και άλλα. Είναι ιδανικά λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, καθώς δεν ψηλώνουν πολύ, ούτε σχηματίζουν θάμνους. Οι τουλίπες, όπως και οι φρέζιες, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ανθοδέσμες για βάζο, καθώς αντέχουν αρκετές μέρες, αφού κοπούν.

Φυτεύονται σε γλάστρες κατά το φθινόπωρο και στην αρχή χρειάζονται πότισμα μόλις μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, κατά την περίοδο της ανθοφορίας πρέπει να τις ποτίζεις 2- 3 φορές την εβδομάδα για να έχουν πάντα υγρασία. Επίσης, κατά την περίοδο της ανθοφορίας χρειάζονται λίπανση 2 φορές το μήνα για να αναπτύσσονται σωστά.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News