Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Πως θα το αποφύγετε – Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το πάθετε

Νύχι ποδιού πολλές φορές εξαιτίας ενός τραυματισμού ή λόγω των στενών παπουτσιών μπορεί να αναπτύσσεται ανώμαλα και να μπει μέσα στο δέρμα.

Εκτός από πόνο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, πύον και σημαντικό πρόβλημα στο περπάτημα, στο τρέξιμο και στην επιλογή ενός παπουτσιού.

Αν δεν επισκεφτείτε έναν γιατρό μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και στο σπίτι.

Τι είναι ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα;

Η κλινική Mayo λέει ότι αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα συμβαίνει. Και μάλιστα όταν η γωνία ή η πλευρά ενός νυχιού μεγαλώνει εντός της μαλακής σάρκας. Το αποτέλεσμα είναι πόνος, ερυθρότητα, οίδημα και, μερικές φορές, λοίμωξη.

Αυτή η κατάσταση συνήθως συμβαίνει στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού επειδή το νύχι τείνει να είναι το πιο παχύ και δυνατό και εκεί μας χτυπάνε τα παπούτσια.

Σπιτική θεραπεία  1: Ποδόλουτρο με σαπούνι και άλατα

Βάλτε τα πόδια σας σε ζεστό νερό, έτσι ώστε το δέρμα και τα νύχια σας να μαλακώσουν. Μπορείτε να προσθέσετε και 2 ή 3 κουταλιές της σούπας άλατα σε 5 λίτρα νερού, ή να βάλετε λίγο αλάτι.

Ένα ζεστό ποδόλουτρο με άλατα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο της περιοχής.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει για μια μικρή εισχώρηση νυχιού ή να βοηθήσει να μαλακώσει το δέρμα ως μέσο προετοιμασίας για κάποιες περαιτέρω θεραπείες.

Σπιτική θεραπεία  2: Η μέθοδος με το βαμβάκι

Η κλινική Mayo εξηγεί ότι οι γιατροί ανασηκώνουν απαλά την γωνία του νυχιού που εισχωρεί στο δέρμα του δαχτύλου.

Κάνετε αυτό στο σπίτι και εσείς, τοποθετήσετε ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο στο ιώδιο ή σε κάποια αντιβακτηριακή ουσία κάτω από εκείνο το σημείο του νυχιού. Για να ανασηκωθεί και να έχετε καλύτερη πρόσβαση στο σημείο που έχει πρόβλημα.

Σπιτική θεραπεία # 3: Η μέθοδος με το οδοντικό νήμα

Η μέθοδος του οδοντικού νήματος είναι παρόμοια με αυτή του βαμβακιού.

Η τοποθέτηση οδοντικού νήματος κάτω από το νύχι μπορεί να βοηθήσει να διαχωρίσετε προσεκτικά το νύχι από το δέρμα για να ανακατευθύνετε την ανάπτυξη του.

Εάν επιχειρήσετε αυτήν τη μέθοδο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μη αρωματισμένο νήμα, αλλιώς θα νιώσετε τσούξιμο.

Σπιτική θεραπεία # 4: Κοπή σε σχήμα «V»

Η μέθοδος κοπής του νυχιού σε σχήμα «V» αξίζει σίγουρα να δοκιμαστεί πριν κάποιος επιλέξει πιο επεμβατικές θεραπείες.

Η απομάκρυνση του νυχιού από τις άκρες υποτίθεται ότι θα ανακουφίσει την πίεση από τις πλευρές και θα δώσει μια καλή ανάπτυξη.

Σπιτική θεραπεία # 5: Μαλάκωμα των νυχιών

Η αλήθεια είναι ότι το νύχι και ειδικά το μεγάλο, είναι απίστευτα παχύ. Τα παχιά νύχια είναι δύσκολο να κοπούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολη εισχώρηση στο δέρμα.

Η εφαρμογή ελαιόλαδου ή ελαίου τσαγιού στο νύχι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης καθώς και του μύκητα. Η μείωση του μύκητα θα μαλακώσει το νύχι για κοπεί πιο εύκολα, καθώς θα μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Σπιτική θεραπεία # 6: Η μέθοδος του επιδέσμου

Τα νύχια που μεγαλώνουν εντός δέρματος, συχνά προκαλούν μόλυνση από βακτήρια και λοιμώξεις.

Ο επίδεσμος πρέπει πάντα να εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή για να προστατεύει. Αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Τραβώντας το δέρμα μακριά από νύχι και κρατώντας το εκεί.

Πρόληψη

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση είναι η πρόληψη.

Αν και η κληρονομικότητα είναι μια γνωστή αιτία, η Αμερικανική Podiatric Medical Association αναφέρει ότι υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να αποτρέψουμε αυτό το πρόβλημα.

Βεβαιωθείτε ότι φοράτε παπούτσια που δεν ακουμπούν στα δάχτυλα των ποδιών σας και αποφεύγετε δραστηριότητες που δίνουν επαναλαμβανόμενα τραύματα στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών.

Μια άλλη καλή μέθοδος πρόληψης είναι να κόβετε τακτικά τα νύχια σας και να κρατάτε τα πόδια σας όσο το δυνατόν πιο καθαρά και στεγνά.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News