Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Οχτώ κόλπα που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να μειώσουν το στρες και να απαλλαγούν από το άγχος

απαλλαγή άγχους

Απαλλαγή άγχους – Συμβουλές για την υγεία: Το άγχος αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει ένας σύγχρονος άνθρωπος. Ωστόσο, η αντιμετώπισή του έχει να κάνει και με το αν επιλέξει κάποιος τη σωστή μέθοδο.

Απαλλαγή άγχους – Συμβουλές για την υγεία: Οκτώ μέθοδοι, που χρησιμοποιούν, οι ψυχολόγοι

Καταγράψτε όσα σας έρχονται στο μυαλό: Ο Τζον Ντάφυ, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικά με την ανατροφή των εφήβων, λέει: «Για να μειώσω το στρες, γράφω σημειώσεις. Σκέψεις, καταστάσεις, σχέσεις με ανθρώπους, ιδέες άρθρων. Γράφω και δίνω δομή σε όλα όσα έρχονται στο μυαλό μου. Αυτή η δημιουργική διαδικασία είναι πραγματικά χρήσιμη επειδή ξεχνάμε τα προβλήματα, καθαρίζει το μυαλό μας και η ένταση μειώνεται. Μετά από αυτό, μπορώ να δω τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία».

Να είστε επιλεκτικοί όταν αγοράζετε υλικά για ένα πιάτο που θέλετε να μαγειρέψετε: Ο ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και καθηγητής Τζέφρεϊ Σάμπερ, χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να αντιμετωπίσει το άγχος και δηλώνει: «Όταν νιώθω κατάθλιψη, μου αρέσει να τρώω. Αλλά θα πρέπει να είναι ένα υγιεινό φαγητό ή κάποιο πιάτο που δεν έχω κάνει ποτέ πριν. Ξοδεύω πολύ χρόνο περνώντας από το κατάστημα και επιλέγοντας τα συστατικά. Στη συνέχεια, τα κόβω προσεκτικά, προετοιμάζω τα συνοδευτικά και σιγά-σιγά τρώω. Δημοσιεύω συχνά τα αποτελέσματα στο Facebook για να τα δείξω στους φίλους μου!».

Απαλλαγή άγχους – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλες μέθοδοι, που χρησιμοποιούν, οι ψυχολόγοι

Σφίξτε όλους τους μύες σας: Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Κέβιν Τσάπμαν, χρησιμοποιεί τη μέθοδο προοδευτικής χαλάρωσης μυών που αναπτύχθηκε το 1920. Η ιδέα είναι απλή: μετά από κάθε δυνατή ένταση, έρχεται η έντονη χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σφίξετε τους μυς σας για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εστιάσετε στο αίσθημα χαλάρωσης για 20 δευτερόλεπτα. Υπάρχουν 200 ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες συνολικά. Απλά μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή σε κάθε ομάδα μυών.

Αντιδράστε σωστά ή μην αντιδράσετε καθόλου: Η ψυχολόγος Σούζαν Κρός Ουιτμπουρν, δεν καταπολεμά το άγχος. Έχει μια ειδική φράση που επαναλαμβάνει όταν αντιμετωπίζει μια αγχωτική κατάσταση. Λέει, «Δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση αλλά μπορώ να αλλάξω την αντίδρασή μου». Μια θετική αντίδραση σε μια αρνητική κατάσταση, βοηθάει στην αποφυγή άγχους και συμβάλει στο να αποκτήσετε εμπειρία αν την αντιμετωπίζετε ως πρόκληση. Μπορείτε επίσης να μάθετε από τα λάθη σας.

Απαλλαγή άγχους – Συμβουλές για την υγεία: Επιπλέον, μέθοδοι, που χρησιμοποιούν, οι ψυχολόγοι

Σταματήστε τη ροή των σκέψεών σας: Ο ψυχολόγος Μάρτιν Σελίγκμαν, προτείνει μια εύκολη και γνωστή μέθοδο που βοηθά το μυαλό να καθαρίσει από τις σκέψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Χτυπήστε τα χέρια σας και φωνάξτε: «Σταμάτα! Θα το σκεφτώ αργότερα!» Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα λαστιχάκι στον καρπό σας και να το κόψετε ή να τσιμπήσετε τον εαυτό σας όποτε αρχίζετε να σκέφτεστε κάτι που δεν σας ωφελεί εκείνη τη στιγμή. Χρησιμοποιήστε τέτοια κόλπα για να σταματήσετε τον κύκλο των σκέψεών σας και να αναβάλλετε ένα πρόβλημα για λίγο. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας σε ένα ιδιαίτερο στόχο ή μια άσκηση.

Αφιερώστε μια ώρα στα χόμπι και τα πράγματα που σας αρέσουν: Η ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Πρζεβόρσκι, συνιστά να έχετε μια χρονική περίοδο οπού θα μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Διαβάστε, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, ασκηθείτε, κάντε ότι σας κάνει ευτυχισμένους. Καμία δουλειά, καμία ευθύνη, καμία αρνητική σκέψη. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να σας κάνει να αναστατωθείτε.

Απαλλαγή άγχους – Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιπες μέθοδοι, που χρησιμοποιούν, οι ψυχολόγοι

Διεγείρετε τα νεύρα σας: Ο Τόνι Μπέρνχαρντ προτείνει μια ασυνήθιστη αλλά αποτελεσματική μέθοδο βασισμένη στη φυσιολογία. Περάστε το δείκτη πάνω από τα χείλη σας. Αυτή η κίνηση αγγίζει τα νεύρα που βρίσκονται στην επιφάνεια των χειλιών, τα οποία διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και σας βοηθούν να ηρεμήσετε.

Δοκιμάστε διαφορετικές κλασικές μεθόδους: Φυσικά, υπάρχουν κλασικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος, που λειτουργούν εξίσου καλά. Για παράδειγμα, η Ντέμπορα Σέρανι, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Ζώντας χωρίς Κατάθλιψη», προσπαθεί να δώσει στο σώμα της ό, τι χρειάζεται. Η ίδια αναφέρει: «Χρησιμοποιώ όλα όσα αγγίζουν τα συναισθήματά μου. Για παράδειγμα, μπορώ απλώς να καθίσω στο αυτοκίνητό μου και να ακούσω τζαζ μουσική στο ραδιόφωνο, να ζωγραφίσω, να χαλαρώσω στο τζακούζι ή να απολαύσω ένα εξαιρετικό και νόστιμο τσάι».

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News