Enimerotiko.gr

Παλιές ραπτομηχανές: 50 υπέροχες ιδέες για να τις αξιοποιήσετε και να διακοσμήσετε υπέροχα το σπίτι σας

Tags:

Η παλιά ραπτομηχανή είναι αυθεντική αντίκα και ένα ιδιαίτερης αισθητικής vintage στοιχείο για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, ακόμη και χωρίς καμιά απολύτως παρέμβαση ή μετατροπή.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ραπτομηχανής, αυτός με την σιδερένια βάση και πόδια και ξύλινα τα υπόλοιπα στοιχεία της, διέθετε ένα εσωτερικό άνοιγμα, στο οποίο αποθηκευόταν ο επίσης σιδερένιος κεντρικός μηχανισμός της και κλειστή μετατρεπόταν σε τραπεζάκι.

Παλιά ραπτομηχανή: Τοποθετήστε την σε εμφανές σημείο στο σπίτι σας

Mια τέτοια ραπτομηχανή, αν ακόμη λειτουργεί, φυσικά και δεν θα την καταστρέψετε προκειμένου να φτιάξετε ένα άλλο έπιπλο, ωστόσο, μπορείτε με βερνίκι ξύλου ή μια τεχνική παλαίωσης, να την συντηρήσετε ή και να της αλλάξετε χρώμα, δίνοντάς της εντελώς διαφορετική από την υπάρχουσα όψη της.

Αν έχετε τον διαθέσιμο χώρο και ανοιγμένη, με εμφανές το μηχανικό της μέρος, θα διακοσμήσει εξαιρετικά το σημείο που θα την τοποθετήσετε, πλαισιωμένη με μερικά ακόμη παλιά αντικείμενα, όπως ασημικά, έναν καθρέφτη, παλιές φωτογραφίες.

Σε περίπτωση που το μηχανικό της μέρος δεν λειτουργεί, η επισκευή της κοστίζει παραπάνω απ΄όσο να αγοράσετε μια σύγχρονη ή αν δεν ράβετε και δεν σας είναι έτσι κι αλλιώς χρήσιμη, οι επιλογές για να φτιάξετε από τα κομμάτια της ένα άλλο έπιπλο είναι πάρα πολλές.

Παλιά ραπτομηχανή: Μετατρέψτε την σε τραπέζι

Η πιο συνήθης και εύκολη μετατροπή είναι να χρησιμοποιήσετε την σιδερένια βάση της ως στήριγμα – πόδια για την κατασκευή τραπεζιού.

Πρόκειται για μία «πολυφορεμένη» επιλογή, καθώς θα την βρείτε σε καφετέριες ή μαγαζιά εστίασης, επιλέξτε κατά το δυνατόν πιο ιδιαίτερους τρόπους για να μετατρέψετε μια παλιά ραπτομηχανή σε τραπέζι.

Πολύ ξεχωριστά είναι τα στενά και μεγάλου μήκους τραπέζια κονσόλες, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο ακριανά μεταλλικά κομμάτια της ραπτομηχανής, χωρίς το ενδιάμεσο με το πετάλι και την ρόδα, πάνω στα οποία θα βιδώσετε ένα ή και περισσότερα κομμάτια ξύλου.

Ραπτομηχανή σε τραπεζάκι φαγητού

Για κατασκευή τραπεζιών φαγητού, που να είναι πραγματικά λειτουργικά, ανάλογα και με το σχέδιο της ραπτομηχανής, θα χρειαστεί να κοπεί το μεσαίο μεταλλικό κομμάτι ή το τραπέζι που θα φτιάξετε να είναι δύο ατόμων με τις καρέκλες τοποθετημένες στις πιο στενές του πλευρές ή να χρησιμοποιήσετε στρογγυλό ή φαρδύ παραλληλόγραμμο καπάκι τραπεζιού, έτσι ώστε τα πόδια όσων κάθονται να μην ενοχλούνται από την μεταλλική βάση.

Ως «καπάκι» ενός τραπεζιού φτιαγμένο από παλιά ραπτομηχανή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε ξύλο, γυαλί ή μάρμαρο σε κάθε σχήμα, εκτός από το κλασσικό παραλληλόγραμμο, που συνήθως χρησιμοποιείτε σε παρόμοιου είδους κατασκευές.

Το μάρμαρο όπως και το ακατέργαστο ξύλο είναι οι πιο ενδεδειγμένες επιλογές για τραπέζια τέτοιου τύπου, που θα τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο, όπου επίσης μπορούν να αναδειχθούν πολύ εντυπωσιακά, είτε ως κανονικά, είτε ως διακοσμητικά τραπέζια, πάγκοι για κήπο και μπαλκόνι.

Καπάκια τραπεζιού – επιφάνειες από ξύλο ή μάρμαρο, βιδώνονται πάνω στον σιδερένιο σκελετό με χοντρές βίδες και ηλεκτρικό τρυπάνι.

Δεν είναι μια δύσκολη η διαδικασία, απλά θα πρέπει να γίνει προσεκτικά,προκειμένου οι βίδες να μην διαπεράσουν το επάνω μέρος του ξύλου ή του μαρμάρου, εκτός βεβαίως αν κάτι τέτοιο δεν θα σας ενοχλεί πχ σε τραπέζια εξωτερικού χώρου και τότε το βίδωμα μπορεί να γίνει κανονικά, ανοίγοντας τρύπα σε ολόκληρο το πάχος του ξύλου ή μαρμάρου που θα χρησιμοποιήσετε.

Ο πιο ασφαλής πάντως τρόπος είναι, από τη στιγμή που δεν έχετε εμπειρία, αφού επιλέξετε το καπάκι τραπεζιού που θα χρησιμοποιήσετε, να ζητήσετε από έναν επαγγελματία ξυλουργό ή μαρμαρά να το προσαρμόσει στον σκελετό.

Παλιά ραπτομηχανή: Διαδικασία για γυάλινα τραπέζια

Για γυάλινα τραπέζια, η διαδικασία είναι απλούστερη αφού το τζάμι απλά θα κολληθεί πάνω στο σίδερο με μια ειδική εποξική κόλλα για γυαλί-μέταλλο, όμως το μειονέκτημα αυτών των κατασκευών είναι ότι οι κολλήσεις, όσο προσεκτικά και αν γίνουν, θα είναι εμφανείς και από την επάνω πλευρά του τζαμιού. Αυτά τα σημεία απλώς κρύψτε τα τοποθετώντας ένα διακοσμητικό αντικείμενο.

Μαθεύτηκε το νούμερο: Τόσα χρήματα έχει στον λογαριασμό του στην τράπεζα ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Για να κόψετε τον σιδερένιο σκελετό μιας ραπτομηχανής σε επιμέρους τμήματα, θα χρησιμοποιήσετε απλό σιδηροπρίονο, αλλά και πάλι, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, είναι προτιμότερο να το κάνει αντί για εσάς ένας επαγγελματίας σιδεράς.

Παλιά ραπτομηχανή: Δημιουργία γραφείου- σεκρετέρ

Τόσο το πετάλι-υποπόδιο όσο και τα συρταράκια που τα περισσότερα μοντέλα ραπτομηχανών διέθεταν, κάνουν την όψη τους ιδανική για χρήση σαν γραφείο – σεκρετέρ. Ανάλογα με την γενική κατάσταση που βρίσκεται το ξύλο της κεντρικής επιφάνειας, μπορείτε να το διατηρήσετε ή να το αντικαταστήσετε.

Επιπροσθέτως, πολύ ιδιαίτερα, κατάλληλα και για μοντέρνα διακοσμημένους χώρους, τα γραφεία-πάγκοι μεγάλου μήκους που στηρίζονται στην μια πλευρά τους σε ολόκληρο τον σιδερένιο σκελετό της ραπτομηχανής και στο άλλο με άλλου τύπου-σχεδίου επίσης μεταλλικό σκελετό.

Παλιά ραπτομηχανή: Δημιουργία μπαρ ή αποθηκευτικό χώρο για κοσμήματα και καλλυντικά

Πολύ εντυπωσιακά είναι και όλα τα DIY έπιπλα που αξιοποιούν το άνοιγμα στο οποίο βρισκόταν τοποθετημένο το κεντρικό μηχανικό μέρος της μηχανής και που με μικρές μετατροπές και προσθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μπαρ για μπουκάλια ή σαν κοσμηματοθήκη, χώρος για καλλυντικά, ενώ εσωτερικά στο ξύλινο καπάκι αυτού του σημείου της ραπτομηχανής μπορεί να τοποθετηθεί και καθρέφτης μετατρέποντας μια παλιά ραπτομηχανή σε ένα πολύ εντυπωσιακό αντικέ έπιπλο και με αποθηκευτικό χώρο.

Με τέτοιου τύπου μετατροπές σε παλιές ραπτομηχανές μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικά όμορφα έπιπλα, ειδικά για τον χώρο της κρεβατοκάμαρας, πλαισιωμένα με καθρέφτη, φωτισμό και ταιριαστές διακοσμητικές λεπτομέρειες σε αντικέ ή και πιο μοντέρνο ύφος.

Παλιά ραπτομηχανή: Δημιουργία επίπλου για το μπάνιο

Ένας επίσης πολύ ξεχωριστός τρόπος αξιοποίησης του σιδερένιου σκελετού μιας παλιάς ραπτομηχανής είναι η χρήση του για κατασκευή επίπλων μπάνιου. Είτε απευθείας πάνω στο σίδερο, είτε με προσθήκη ξύλινου κομματιού πάνω στην βάση, μπορεί να προσαρμοστεί νιπτήρας χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού ο μαντεμένιος σκελετός αντέχει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος.

Όλα τα μεταλλικά – ξύλινα μέρη από παλιές ραπτομηχανές, από τα συρταράκια έως τα σιδερένια τμήματα, που πολύ συχνά σε παλαιοπωλεία θα τα βρείτε να πωλούνται και μεμονωμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλών τύπων κατασκευές, από μεταλλικές κρεμάστρες και καθίσματα-παγκάκια, έως φωτιστικά και σιδερένιες καγκελόπορτες.

Εκτός από το «έπιπλο» της ραπτομηχανής και το κύριο μηχανικό μέρος της, διακοσμημένο συνήθως με περίτεχνα σχέδια ανεξίτηλα στον χρόνο και ασημένια στοιχεία, αποτελεί μια αντίκα που και μόνο του τοποθετημένο θα λειτουργήσει πολύ όμορφα διακοσμητικά, αρκεί να συνδυάσετε την γενική διακόσμηση του συγκεκριμένου σημείου με ταιριαστά έπιπλα και μερικά ακόμη αντικέ αντικείμενα.

Παλιά ραπτομηχανή: Διακοσμήστε χώρους με vintage ύφος

Κάθε είδους έπιπλο που θα δημιουργήσετε από μια παλιά χειροκίνητη ραπτομηχανή, θα αναδειχθεί ιδανικά σε χώρους διακοσμημένους σε ανάλογο vintage ύφος, όμως ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε για να πλαισιώσετε τον σιδερένιο σκελετό, όπως και αν τον βάψετε σε διαφορετικές από μαύρο ή λευκό αποχρώσεις, θαυμάσια ένα τέτοιο κομμάτι θα «προσαρμοστεί» και σε χώρους πιο μοντέρνας διακόσμησης.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News