Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Πως να φτιάξετε έναν οργανικό λαχανόκηπο για να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά στην αυλή ή το μπαλκόνι σας

Οργανικός λαχανόκηπος: Επιθυμείτε να έχετε το δικό σας λαχανόκηπο στο σπίτι σας; Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν έχετε χώρο, υπάρχει εναλλακτική λύση. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας οργανικό λαχανόκηπο. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως να σας βασανίζουν. Πάντως, αν το επιχειρήσετε, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα σας δικαιώσει. Αναλυτικότερα:

Οργανικός λαχανόκηπος – Συμβουλές για το σπίτι: Λόγοι για να τον δημιουργήσετε

– Θα έχετε πάντα φρεσκοκομμένα κηπευτικά.
– Θα αποκτήσετε και πάλι τον έλεγχο όσων τρώτε, µε την έννοια ότι θα γνωρίζετε µε τι έχουν ψεκαστεί τα λαχανικά σας και πότε.
– Μπορείτε να καλλιεργήσετε ποικιλίες ενδημικές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις ποικιλίες που καλλιεργούν πλέον οι αγρότες.
– Θα μειώσετε τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η μεταφορά τροφίμων από πολύ µακρινές αποστάσεις.
– Θα νιώσετε δημιουργικοί.

Οργανικός λαχανόκηπος – Συμβουλές για το σπίτι: Πού μπορείτε να τον φτιάξετε

– Οι σκιερές θέσεις θα περιορίσουν σηµαντικά την παραγωγή σας. Οπότε θα πρέπει να τοποθετήσετε τα παρτέρια σας στα ηλιόλουστα τµήµατα του κήπου σας. Αν, βέβαια, στην περιοχή σας ο καλοκαιρινός ήλιος είναι αδυσώπητος, µπορείτε να φιλτράρετε τις ακτίνες του µε τα πράσινα δίχτυα που απλώνουν στις καλλιέργειες.
– Αν ο κήπος σας είναι εκτεθειµένος στον άνεµο, τοποθετήστε χαµηλούς ανεµοφράχτες στο τµήµα του λαχανόκηπου. Ρόλο ανεµοφράχτη µπορεί να παίξουν και οι συστάδες θάµνων.
– Στην περίπτωση που το επίπεδο του κήπου σας είναι κεκλιµένο, µπορείτε να φτιάξετε βαθµίδες στα σηµεία όπου θα φυτέψετε τα κηπευτικά. Να θυµάστε, πάντως, ότι το κατώτερο σηµείο της πλαγιάς µπορεί να πιάνει πάγο.
– Αν δεν διαθέτετε κήπο αλλά βεράντα, µπορείτε να αναπτύξετε τα λαχανικά σας σε µεγάλες ζαρντινιέρες. Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να χρησιµοποιήσετε γόνιµο εδαφικό µίγµα και να φροντίσετε ώστε να µην ξεραθεί ποτέ.

Οργανικός λαχανόκηπος: Πώς μπορείτε να τον φτιάξετε

– Πριν φυτέψετε οτιδήποτε, γνωρίστε και προετοιµάστε κατάλληλα το έδαφος του κήπου σας. Είναι πολύ σηµαντικό να γνωρίζετε αν είναι όξινο ή αλκαλικό, προκειµένου να δείτε ποια είδη θα µπορούσαν να ευδοκιµήσουν και ποια όχι. Για να βρείτε την οξύτητα, µπορείτε να προµηθευτείτε ένα πεχάµετρο ή δείκτες pH από φυτώρια και καταστήµατα µε είδη κήπου. Το επόµενο βήµα είναι να ελέγξετε αν έχει αρκετή οργανική ουσία, αν είναι πλούσιο ή φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία. Αν το έδαφος της περιοχής δεν φηµίζεται για τη γονιµότητά του, µπορείτε να το βελτιώσετε προσθέτοντας χώµα ή κοµπόστ.
– Σχετικά µε την προετοιµασία του εδάφους, θα πρέπει να αποµακρύνετε όλες τις µεγάλες πέτρες και τα ζιζάνια. Έπειτα, θα πρέπει να το ψιλοχωµατίσετε, δηλαδή να σπάσετε τους µεγάλους σβώλους του χώµατος.
– Κρατήστε ηµερολόγιο µε το τι φυτεύετε κάθε χρόνο, ποια προβλήµατα παρουσιάστηκαν και τι απόδοση είχατε. Αν και ακούγεται υπερβολικό, είναι εξαιρετικά χρήσιµο. Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποια είδη αναπτύσσονται καλύτερα στον κήπο σας και, κατ’ επέκταση, να σχεδιάσετε ευκολότερα ένα πρόγραµµα αµειψισποράς.
– Αν έχετε σκυλί ή γάτα, θα πρέπει να προστατέψετε τα παρτέρια σας µε διαχωριστικά ή µε δίχτυα. Στην περίπτωση που φυτέψετε δυόσµο, λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι οι γάτες λατρεύουν να κυλιούνται πάνω του.

Οργανικός λαχανόκηπος: Πότε μπορείτε να τον φτιάξετε

Την άνοιξη ή το φθινόπωρο, για να τα καλοκαιρινά και τα χειµερινά λαχανικά, αντίστοιχα. Για να προγραµµατιστείτε ευκολότερα, φτιάξτε µια λίστα µε τα λαχανικά που θα θέλατε να έχετε και σηµειώστε δίπλα τους την εποχή φύτευσης. Έπειτα, δείτε ποια µπορούν να συνδυαστούν, δηλαδή να φυτευτούν το ένα δίπλα στο άλλο. Υπάρχουν ορισµένα φυτά τα οποία, αν συνδυαστούν, µειώνεται η παραγωγή.

Οργανικός λαχανόκηπος: Τι άλλο πρέπει να κάνετε

– Ενηµερωθείτε για τις µεθόδους βιολογικής γεωργίας

– Λάβετε προληπτικά µέτρα για την προστασία των φυτών σας
– Φτιάξτε κοµπόστ

– Προσοχή στις ξύλινες κατασκευές
– Σωστό πότισμα

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News