Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα – Που και πότε είναι υποχρεωτική η χρήση της

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους από τις 4 Μαΐου, οπότε ξεκινούν την επαναλειτουργία τους ορισμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των νέων κανόνων που τέθηκαν για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, ενώ τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Μαΐου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία καταστημάτων, με αυστηρούς υγιειονομικούς κανόνες.

Επίσης, από την Δευτέρα παύει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι καταργείται το SMS στο 13033 και το έντυπο μετακίνησης.

Χρήση της μάσκας: Η λειτουργία των καταστημάτων θα συνοδεύεται από κανόνες για προσωπικό και πελάτες

Σύμφωνα με το αναλυτικό σχέδιο που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, η λειτουργία των καταστημάτων θα συνοδεύεται από κανόνες, όπως η χρήση μασκών από προσωπικό και καταναλωτές, γάντια και αντισηπτικά, καθώς και από περιορισμούς στην παρουσία ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Μάλιστα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα γι’ αυτούς που δεν θα τηρούν τους κανόνες. Τα πρόστιμα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε καταστήματος.

Έτσι λοιπόν ένα κατάστημα έως 20 τμ θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2000 ευρώ και θα ανασταλεί η λειτουργία του για 15 μέρες στην πρώτη παράβαση που θα διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα σε ένα κατάστημα άνω των 300 τμ θα επιβάλλεται πρόστιμο από 20.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ στην βεβαίωση της πρώτης παράβασης και παράλληλα θα αναστέλλεται η λειτουργία του για δύο μήνες.

Χρήση της μάσκας: Πού θα είναι υποχρεωτική

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων από τη Δευτέρα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή, βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών, αθλητικού εξοπλισμού, πώλησης φυτών, πώλησης υποδημάτων, οπτικών, πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας και ΚΤΕΟ.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους επιβάτες με τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου να αναλαμβάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Σχετικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις τώρα, ούτε και εκεί είναι υποχρεωτική, καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής με τις αποστάσεις των γραφείων και των θέσεων εργασίας, των αντισηπτικών κτλ.

Χρήση της μάσκας: Πως αλλιώς μπορούμε να καλύψουμε στόμα και μύτη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως επειδή δεν έχουν όλες οι οικογένειας την δυνατότητα να προμηθευτούν τόσες πολλές μάσκες για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες λόγω των μετακινήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως μπορούν να έχουν καλυμμένο το στόμα και την μύτη τους με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (π.χ μαντήλι).

Χρήση της μάσκας: Πώς χρησιμοποιείται σωστά

Η μάσκα μπορεί να αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Όποιος χρησιμοποιεί μάσκα, θα πρέπει να τηρεί τα εξής:

-Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.

-Πολύ συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.

-Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.

-Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο.

-Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News