ti-einai-kalytero-gia-ton-koronoio-plysimo-cherion-me-sapoyni-i-antisiptiko-enas-giatros-dinei-tis-apantiseis-46032
12:09

Τι είναι καλύτερο για τον κορωνοϊό, πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό; Ένας γιατρός δίνει τις απαντήσεις

12:09
Χριστίνα Προφαντή

Ο καθαρισμός των χεριών είναι το νούμερο ένα όπλο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Advertisement

Ειδικότερα, το πλύσιμο των χεριών σκοτώνει τον κορονοϊό, σε αντίθεση με την απολύμανσή τους, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών.

Advertisement

Τα μικρόβια όμως είναι παντού. Και ο κορoνοϊός Covid-19 ενδεχομένως το ίδιο, αφού η διασπορά του (και) στη χώρα μας φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο σαπούνισμα των χεριών και την απολύμανσή τους.

Advertisement

Καθαρισμός των χεριών: Με το πλύσιμο ο κορονοϊός πεθαίνει

Όπως εξηγούν, το σαπούνισμα των χεριών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα όλων των ειδών των μικροβίων. Μπορεί επίσης να μας απαλλάξει από φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και κάθε είδους ρύπους.

Advertisement

Ο κορoναϊός Covid-19 είναι ένας από τους ιούς που καταπολεμώνται με το καλό σαπούνισμα των χεριών. Και αυτό διότι περιβάλλεται από έναν λιποπρωτεϊνικό «φάκελο» (λέγεται έλυτρο) που διαλύεται από το σαπούνι. Έτσι, ο κοροναϊός πεθαίνει.

Καθαρισμός των χεριών: Με την απολύμανση δεν σκοτώνονται όλα τα παθογόνα

Advertisement

Αντίστοιχα, η απολύμανση των χεριών με διαλύματα που έχουν ως βάση το οινόπνευμα μπορεί μεν να σκοτώσει πολλά παθογόνα, αλλά όχι όλα. Σύμφωνα με τα CDC η απολύμανση δεν μπορεί, π.χ., να σκοτώσει:

Ορισμένα παθογόνα του στομάχου

Ορισμένα παράσιτα

Το κλωστηρίδιο difficile (προκαλεί σοβαρή διάρροια)

Τα απολυμαντικά των χεριών μπορεί επίσης να μην μας απαλλάξουν από επιβλαβή χημικά, όπως τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα.

Επομένως, αν ξέρουμε ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος καθαρισμού των χεριών για κάθε περίσταση, έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να προφυλαχθούμε από τις ασθένειες, τονίζουν τα CDC. Και εξηγούν πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε την κάθε μία.

Καθαρισμός των χεριών: Πότε είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών

Πριν, στη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού

Πριν από την κατανάλωση τροφής

Πριν και μετά τη φροντίδα ενός αρρώστου

Πριν και μετά την φροντίδα ενός κοψίματος ή πληγής

Μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή της πάνας ή την καθαριότητα μικρού παιδιού που χρησιμοποίησε την τουαλέτα

Μετά το φύσημα της μύτης, τον βήχα ή το φτάρνισμα στο χέρι ή σε χαρτομάντιλο

Μετά το άγγιγμα ενός ζώου ή της τροφής, του κλουβιού/σπιτιού, των ακαθαρσιών του

Όταν βγάλουμε στα σκουπίδια

Όταν τα χέρια είναι ελαφρώς βρώμικα ή λιπαρά

Καθαρισμός των χεριών: Πότε χρησιμοποιούμε απολυμαντικό με αλκοόλ

Ο κοροναϊός μπορεί να αναχαιτιστεί και με την απολύμανση των χεριών με το κατάλληλο αντισηπτικό. Πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι γενικώς τους κορονοϊούς εξολοθρεύουν τα διαλύματα με περιεκτικότητα πάνω από 62% σε αλκοόλ.

Απολυμαντικό με αλκοόλ πρέπει να χρησιμοποιούμε:

Πριν και μετά την επίσκεψη σε έναν ασθενή, εκτός κι αν πάσχει από μόλυνση με κλωστηρίδιο difficile (σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να σαπουνίσουμε καλά τα χέρια μας)

Όταν βρισκόμαστε σε χώρους όπου δεν είναι εύκαιρο το σαπούνι και το νερό (π.χ. εκτός σπιτιού, στο αυτοκίνητο, στο σούπερ μάρκετ κ.λπ.). Με την πρώτη ευκαιρία, όμως, πρέπει να σαπουνίζουμε τα χέρια μας.

Αντιθέτως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό όταν τα χέρια μας είναι εμφανώς λερωμένα ή λιπαρά. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να τα σαπουνίζουμε πρώτα.

Καθαρισμός των χεριών: Πότε κρίνεται απαραίτητος

Σε γενικές γραμμές, το καλό πλύσιμο των χεριών ή η απολύμανση όταν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό είναι απαραίτητα:

Πριν και μετά από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα (π.χ. πλύσιμο προσώπου, φαγητό, κάπνισμα, βήχας, συνάχι, επίσκεψη στην τουαλέτα)

Πριν και μετά από κάθε άμεση επαφή με ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του (π.χ. σάλιο)

Μετά από την επαφή με αντικείμενα που περιέχουν αναπνευστικές ή άλλες εκκρίσεις (π.χ. χαρτομάντιλα, πάνες).

Καθαρισμός των χεριών: Η άποψη ενός ομογενή γιατρού

Επικοινωνήσαμε με τον Αθανάσιο Μελισιώτη, Ιατρό του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Πανσυλβάνια, στον τομέα της Επείγουσας Ιατρικής.

Οι ειδικοί από την πρώτη κιόλας στιγμή έχουν συστήσει μια σειρά από μέτρα, που θα πρέπει να λαμβάνονται από τον καθένα προσωπικά, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό.

Ωστόσο, τα μέτρα που σχετίζονται με τη βασική αρχή της συχνής απολύμανσης των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν δημιουργήσει ένα “debate” που αφορά στον κατάλληλο τρόπο απομάκρυνσης των μικροβίων με κάποιους να υποστηρίζουν πως το ειδικό αντισηπτικό υγρό είναι μονόδρομος και κάποιους να πιστεύουν πως το πλύσιμο των χεριών είναι πιο αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τον ιατρό, το αντισηπτικό τζελ χεριών εξουδετερώνει τους περισσότερους ιούς, όχι όμως όλους καθώς υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ο κονονοϊός, ενώ δεν “σκοτώνει” και όλα τα βακτήρια.

Καθαρισμός των χεριών: Να χρησιμοποιείται αντισηπτικό τζελ με τουλάχιστον 60% σε οινόπνευμα

Καθένας από μας θα πρέπει να επιλέγει αντισηπτικό τζελ χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και να αποφεύγει τα “Alcohol-free” προϊόντα της αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται χρήση της συνιστώμενης ποσότητας για την αποτελεσματική δράση του αντισηπτικού, ενώ σημαντικό είναι, το τζελ να απλώνεται καλά στα χέρια μέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να μην σκουπίζουμε την περίσσεια ποσότητα.

Το αντισηπτικό τζελ αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη και πρακτική λύση ακόμα και για κάποιον που βρίσκεται εκτός σπιτιού και δεν έχει τη δυνατότητα να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό. Παρόλα αυτά, το προϊόν αυτό δεν καθαρίζει τα χέρια τόσο αποτελεσματικά, όσο η πλύση τους με νερό και σαπούνι.

Καθαρισμός των χεριών: Τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σαπούνισμα χεριών

Το αντισηπτικό, όπως εξηγεί ο ιατρός, δεν απομακρύνει την πραγματική βρωμιά από τα χέρια, σε αντίθεση με το νερό και το σαπούνι τα οποία όχι απλά εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς, αλλά τους απομακρύνουν με φυσικό τρόπο από την επιφάνεια του δέρματος, καθώς ξεπλένουμε τα χέρια. Ωστόσο, το πλύσιμο των χεριών, απαιτεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κατά τα οποία οφείλουμε να τα σαπουνίζουμε σχολαστικά και να τα τρίβουμε καλά.

Τέλος, ο ιατρός σημειώνει ότι καμία από αυτές τις δύο μεθόδους δεν προστατεύει από τη μετάδοση του ιού μέσα από τον αέρα και προτείνει ως καλύτερη λύση μεταξύ των δύο, το πλύσιμο των χεριών.