Enimerotiko.gr
Οδηγίες

Το κόλπο για να εξαφανίσετε λεκέδες και λαδιές από τα ρούχα και 6 ακόμη χρήσεις της κιμωλίας που δεν γνωρίζατε

H κιμωλία έχει συνδεθεί στη μνήμη μας με την παιδική και εφηβική μας ηλικία, τότε που οι καθηγητές μας σήκωναν στον μαυροπίνακα για να λύσουμε εξισώσεις ή για να τονίσουμε αρχαίες λέξεις. Ελάχιστοι γνωρίζουν πόσο θαυματουργή είναι για οικιακούς λόγους, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.

Κιμωλία: Αφαιρεί τους λεκέδες από τα ρούχα

Πολλές φορές μας έχει τύχει να λερώσουμε τα ρούχα μας με φαγητό. Δεν αναφερόμαστε καν στα παιδιά μας που επιστρέφουν κάθε μέρα και με μια διαφορετική στάμπα στο μπλουζάκι και το παντελόνι τους. Αντί, λοιπόν, να τρίψετε τον λεκέ με μένος και μετά να το πλύνετε στο πλυντήριο, όπως συνηθίζατε ως τώρα, δοκιμάστε μια διαφορετική τεχνική.

Τρίψτε τον λεκέ με την κιμωλία με απαλές κινήσεις και αφήστε να περάσουν 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε τα υπολείμματα της κιμωλίας και πλύντε το λερωμένο ρούχο. Θα δείτε ότι το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί.

Κιμωλία: Το ίδιο ισχύει και για τις κιτρινίλες

Όσο και αν τα τρίψετε τα ρούχα, τα κίτρινα σημάδια θα παραμείνουν εκεί που είναι.

Υπάρχει ωστόσο τρόπος για να τα ξεφορτωθείτε: Τρίψτε τις κιτρινίλες με κιμωλία και αφήστε να περάσουν 15 λεπτά πριν το πλύσιμο. Χάρη στις ιδιότητες της τα ρούχα αποκτούν πάλι το χαμένο τους χρώμα.

Κιμωλία: Εξαφανίζει την μυρωδιά της «κλεισούρας» και της υγρασίας

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε διάφορα κομμάτια κιμωλίας σε μια πλαστική σακούλα, την οποία θα αφήσετε ανοιχτή στον πάτο του καλαθιού. Η κιμωλία θα απορροφήσει την υγρασία από τα ρούχα, εμποδίζοντας τις δυσάρεστες οσμές.

Αντικαταστήστε τα κομμάτια κιμωλίας μια φορά τον μήνα.

Κιμωλία: Προστατεύει τα κοσμήματα και τα ασημικά

Τα ασημικά χάνουν την λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου. Για να το αποφύγετε τοποθετήστε κομμάτια κιμωλίας στο μέρος που φυλάσσονται. Την ίδια τακτική εφαρμόστε και με τα κοσμήματά σας – καθώς η κιμωλία εμποδίζει την σκουριά.

Κιμωλία: Κρύβει τις τρύπες από τα καρφιά στους τοίχους

Η κιμωλία πρέπει να έχει το ίδιο χρώμα με τον τοίχο πριν ζωγραφίσετε τα σημεία που χρειάζεται.

Κιμωλία: Ξεκολλάει το κλειδί από την κλειδαριά

Σας έχει συμβεί να βάλετε το κλειδί στην πόρτα και μετά να δεινοπαθείτε μέχρι να το βγάλετε; Η λύση είναι μία: τρίψτε την κιμωλία στα «δόντια» του κλειδιού και έπειτα βάλτε και βγάλτε το κλειδί στην κλειδαριά 4-5 φορές. Τα υπολείμματα που έχει αφήσει η κιμωλία, θα απορροφήσουν την υγρασία και πιστέψτε μας, το κλειδί σας δεν θα κολλήσει ξανά!

Κιμωλία: Εμποδίζει την κάθοδο των… μυρμηγκιών

Λίγο ζάχαρη αν πέσει στο πάτωμα της κουζίνας, μετά από λίγο θα σχηματιστεί ολόκληρη αποικία από μυρμήγκια. Ευτυχώς για εμάς, λοιπόν, αυτά τα άκακα πλάσματα φοβούνται πολύ την κιμωλία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάσετε με την κιμωλία γραμμές (στην πόρτα, στο παράθυρο, στα ντουλάπια, στο πάτωμα) και θα δείτε ότι τα μυρμήγκια δεν θα περάσουν… τα όρια!

Κιμωλία: Εξαφανίζει λεκέδες από λάδι ή άλλα λιπαρά συστατικά

Οι λεκέδες από λάδι ή άλλα λιπαρά συστατικά μπορούν να μας καταστρέψουν την μέρα μας, αλλά και το ρούχο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν μαγειρεύουμε, το λάδι πετάγεται παντού ή όταν τρώμε να μας πέσει λίγο φαγητό στο ρούχο μας.

Οι λιπαροί λεκέδες είναι ύπουλοι, καθώς αν μείνουν λίγο κάνουν στάμπα και δεν καθαρίζουν εύκολα ή ακόμη και ποτέ.

Χρησιμοποίησε την απλή, λευκή κιμωλία για πίνακα. Είναι απορροφητική και πρέπει να την εφαρμόσεις κατευθείαν όσο ο λεκές είναι ακόμα φρέσκος.

Αφαίρεσε όσο λεκέ μπορείς με μια καθαρή πετσέτα. Στη συνέχεια εφάρμοσε κιμωλία σε όλο τον λεκέ και άφησέ το έτσι για λίγα λεπτά ώστε να απορροφηθεί το λάδι.

Πλύνε το λερωμένο ύφασμα στο πλυντήριο σε ζεστό νερό και ο λεκές από λάδι θα εξαφανιστεί εντελώς.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News